2017-03-20

Jak se sbalit na Erasmus do Finska na půl roku

Po zvládnutí obtížností s administrativou přihlášení na výměnný pobyt, začne každému vrtat v hlavě, jak provést balení věcí na Erasmus. I já jsem chvíli dumal a po zjištění, že internet není s tímto nápomocen a následnou reálnou zkušeností, dávám dohromady tento článek pro ostatní.


O cílové destinaci, Finsku, si každý představí hromady sněhu a ledu, ale ony jsou tam i teplé dny. Já jsem se na sever vydal v podzimním semestru, což je v Česku ten zimní. Škola začínala koncem srpna a končila před Vánoci, což znamenalo projít si severským podzimem. Finský jarní semestr naopak začíná 2. ledna a končí v polovině května, počasí v podstatě postupuje naopak, na začátku je příšerná zima, ale na konci je to na kraťasy.


Podzim se vyznačuje tím, že je posunutý proti našemu, nicméně průběh je stejný. Na konci léta to bylo na šortky a postupně se stále více ochlazovalo. Tuším, že v listopadu mi zvonil telefon z domova o tom, kde mám zimní kola na auto, když jsem stál na zmzlém jezírku. Tolik k teplotám pro očekávání balení. 


Nějvětší mrazy a vůbec "nejhorší" část roku je ve Finsku v průběhu ledna až února, kdy teploty padají skutečně dlouhodoběji pod -20°C. Zatímco doma se už v polovině března jezdí na kolech a odzimovávají motorky, tak na severu je pořád sníh a teploty kolem -5°C. Obecně se zima nechce snadno vzdát a i na konci dubna může ještě symbolicky zasněžit. Je dobré s tím počítat.


Jako muž a fanoušek (nikoliv realizátor) minimalismu nebylo tak těžké rozhodnout, co si s sebou vzít za oblečení. Na hromadu jsem si naházel sady tričko-spoďáry-ponožky na 14 dní, což byl mnou vynalezený ideální poměr mezi objemem a otravností to prát. Přihodil dvoje jeansy, tepláky, kraťasy, mikinu, nepromokavou svrchní bundu, zimní bundu a svetr.  Sportovní oblečení do tělocvičny přijde také vhod.


Dále následovaly trable s botami, jelikož své zimní jsem na konci minulé zimy vyreklamoval a nové se v srpnu ještě koupit nedají. Objevil jsem proto ve skříni plastové sněhule a tím ukončil úvahy s jakými botami přežít sníh. Není potřeba mít polární obuv, ale zimy jsou o dost tužší než České (kdy se dá kromě dvou týdnů chodit v botaskách) a je dobré mít dobré boty. Ze zkušenosti: zimní boty se dají ve Finsku pořídit ve slevě pouze na jaře, plná cena je okolo 60 €.


Jako běžné boty jsem zvolil jedny tenisky (Prestige :D) a používal je nonstop od srpna do listopadu. Zde bych chtěl varovat před podobným režimem další zájemce: finský podzim je z principu ve znamení dešťů a nemít boty na přezutí se ukázalo nedomyšlené (domorodci chodí ve stylových gumácích). Dále jsem přihodil sálovky do posilovny (a na běhání) a nazouváky na doma a do sauny Na každém je ke zvážení, jak to dělat ve škole, neboť sedět několik hodin v hyper-ultra zimních botech způsobí kolikrát aromatické zážitky.


Když nastala zima (na konci října), tak jsem přepnul z režimu pořád v mikině a svetru na svou lyžařskou zimní bundu, kterou jsem později doplňoval svetrem, čepicí, šálou a rukavicemi. Je fajn nezapomenout na tuto zimní bižuterii při srpnovém balení. Také jsem měl s sebou sportovní termoprádlo, které výborně hřálo při sezení ve škole, protože Finové uvnitř univerzity moc netopili.


Jedním dechem také dodávám, že extrémní výbavu v podobě lyžařských oteplovaček jsem s sebou neměl, protože byly objemné a postrádal jsem je pouze u koulovaček za polárním kruhem. Nicméně pro mě, který i doma chodí všude v kalhotách nebyl problém přežít půl roku s dvojicí džínů. Formální oblečení za semestr nevyužijete: na zkoušky se ve Finsku chodí naopak v tom nejpohodlnějším.


Odstavce o oblečení ukončuji odpovědí na palčivou otázku: Jak je to s praním? Předpokládám, že budete (stejně jako všichni) bydlet v nějaké buňce od _OAS či jiného studentského bydlení. V každém bloku mají prádelnu pro nájemníky, která je buď zdarma nebo se platí jednotlivé vyprání (ve Vaase za 1,7€). Po rezervaci termínu se stačí dostavit k pračce, vysypat do ní svůj 14 denní koš s prádlem, za hodinku to přeházet do sušičky a po další hodince poskládat do komínku ve své skříni. To je vše. 


Praní jsem zvládl i já, který nikdy předtím nic nepral. Žetonů jsem měl 10 a použil jsem jich 8 s tím, že poslední byl o tom, dovést zpět domů čisté oblečení. Na rozlišování barev se vybodněte, všechno dohromady není problém. Někteří zmiňovali, že jim místní pračky "ničí" oblečení, ale nemohu to potvrdit. Prášek a aviváž musíte mít své, naprosto doporučuji rozpustné prací kapsle do bubnu, protože není potřeba přemýšlet do kterého otvoru v pračce co nasypat.


Další sekcí byla kuchyně. Očekával jsem nevybavený byt a takový jsem taky obdržel. Z domů jsem si přivezl vše potřebné pro vaření. Příbor, nože, kastrůlek, pánev, prkénko, misku, talířky a hrníček. Na místě jsem si koupil porcelánový talíř, protože ta má miska vypadala jako pro psa. Nezbytný byl džbánek a malá rychlovarná konvice. Chyběla mi jen naběračka na polévky. Vzhledem k počtu domácích akcí (resp. při cenách v hospodách) bych příště zvážil trochu větší párty-set v podobě kalíšků či stolních her či alespoň karet.


Jak jsem již zmínil, v mém pokoji nebylo po příjezdu kromě vestavěné skříně vůbec nic. Je to místní folklór, takže bych si přibalil lampičku a žárovku, ať alespoň něco vidíte. Zbytek vybavení (stůl, židle a lustr) jsem musel pořídit v secondhand obchodech a na facebookovou inzerci. S sebou jsem si přivezl nafukovací postel se spacákem, polštářem a kupodivu dobře jsem na tom spal zmíněného půl roku. Praktická byla ramínka a prodlužovačka. Také jsem postrádal kus látky jako závěs a ideálně s žabkami, protože než začala polární noc, tak bylo světlo v pokoji ubíjející.

Pokud dostanete ve Finsku koleje s nábytkem máte částečně vyhráno a o starost méně. Nicméně to neznamená, že nebudete mít výzvy k řešení. Postel s matrací potřebuje povlečení a přikrývky. Lze si své vybavení dovést - například spacákem se dá vyřešit nejen běžné spaní, ale i případné výlety nebo pronajmou "soupravu pro přežití" od studentské unie, která stojí okolo 100 €, ze které dostanete asi polovinu zpět po vrácení. Zde je na osobních prioritách, zda-li investovat raději do dalšího zavazadla a věci si přivést nebo na místě půjčit či koupit.


Jako technik jsem nemohl vynechat různorodé nářadí a doplňky k jízdnímu kolu (pumpičku s redukcí, duše a osvětlení). Většinou je dostupné jen kabelové přípojení k internetu, takže je vhodné mít s sebou vlastní WiFi router. Určitě bych přihodil do kufru izolepy, stahovací pásky, švýcarák, imbusáky, protože mnohé z těchto věcí jsem použil při opravách svých či kamarádských věcí. Základní lékárničku.


Jistě tento seznam není kompletní, jen vypichuji ty nejpodstatnější věci. Doporučuji s sebou alespoň dvojici ručníků a jednu osušku do sauny. Pro venkovní koupání (a ice swimming) jsou nezbytné rovněž plavky. 

Ze článku tak nějak vyplývá, že je třeba si s sebou přivést maximum nezbytných věcí a pokusit se omezit větší dokupování, protože to dělá díru do napjatého rozpočtu. Nicméně vše standardní se tu prodává taky a věci nejsou až o tolik dražší než doma (jenže tam obvykle víte kam zajít). Proč utrácet za něco, co se vám váli doma, že... Dramatickou výhodou je existence obchodů second-handů, kde jsou věci (nejen oblečení) za pár euro, stačí jen dát to vyhledavače "kirppis", je jich poměrně dost.


Už teď asi přemýšlíte, jak to všechno narvat do kufru. No já se s vlezl do velkého kufru, krosny a příručního batohu. Strategie byla původně nacpat se do jednoho zavazadla, ale zpětně jsem rád, že jsem si připlatil 30€ za druhý kufr u ČSA. Mít věci s sebou zjednodušuje život tím, že je nemusíte shánět.


Samostatnou kapitolou je import alkoholu. Rozhodně doporučuji se zásobit zejména vysokoprocentními nápoji, protože se za ně v zemi s prohibicí nedoplatíte. Jen pro příklad v Kauflandu zakoupená 0,7l Tullamore Dew za 10€ se ve finském Alco prodává za 32€. Oficiálně můžete převážet až 10 litrů tvrdého alkoholu v registrovaném zavazadle na osobu.  Mimochodem, Alko je drahé jako čert, ale prodávají téměř vše, takže i Becherovku ve Finsku seženete, jen si připravte 22 éček. Nesehnatelná je slivovice či Tatranský čaj.


Poslední volná místa v příručáku je třeba vyplnit jídlem pro první den a když se vejde, tak i nějaké národní speciality. Rozhodně nezapomeňte malý dárek (láhev Kofoly, lázeňské oplatky atp) pro svého tutora či hostující rodinu! 

Praktické poznámky pro cestu mám v článku o cestování mezi Prahou a Helsinkami.


Zdá se, že ani s odstupem času jsem v tomto malém průvodci na nic nezapomněl a případným cestovatelům poskytnou hodnotné informace. Můžete se i zeptat v komentáři. Pokud vás zajímá Finsko více a chcete se připravit na pobyt, tak se odkazuji na rozcestník příspěvků o této severské zemi.

Žádné komentáře :

Okomentovat

Dotaz, připomínka, oprava?
(pokud máte problém s vložením příspěvku, vyzkoušejte to v prohlížeči Chrome)