2018-09-01

Jak na finskou saunu ve Finsku

Jak probíhá saunování ve finské sauně autenticky ve Finsku? Po desítkách hodin saunování bych rád sumarizoval některé své zkušenosti, protože se začátkem nového semestru se v saunách na kolejích opět vyrojí množství nováčků a na kultuře uvnitř sauny se to pozná…


Hned na úvod bych chtěl říct, že jsem nenarazil na internetu na žádný vyloženě špatný článek o tom jak se saunovat v češtině. Většinou pokrývají vše potřebné, možná až zbytečně stresují s některými detaily, ale  principiálně jsou v pořádku. Tím bych také vynechal takové to varování „poraďte se se svým lékařem“, sekce jak se saunovat, aby vám bylo špatně je na konci článku.

Organizace saunování. Proti českému welness stylu, kdy se v sauně, bazénku a vířivce válíme den až dva o víkendu je finské saunování expresní. V podnájmech a na kolejích jsou sauny zapnuté jen po určitý čas a to obvykle ve vyhrazených hodinových blocích, za to v podstatě každý den v týdnu. Saunování je tedy akčnější a většinou vychází si dát tzv. 3 kolečka za hodinu. Kolečko obsahuje vstupní sprchu, vyhřátí, omytí, chlazení.

Co s sebou? Protože sauna je ve Finsku v každém druhém domě, pravděpodobně to do ní nemáte daleko. Vzhledem k tomu, že převlékárny jsou mnohdy brouzdaliště, doporučuji nechat doma co nejvíce oblečení. Osvědčilo se mi chodit oblečen v usušce s nazouváky, hodinkami, sprchovým gelem a lahví na pití (NickNack). Pokud se musím po sauně znova obléct, je fajn mít jeden suchý ručník navíc.



A teď to, co vás všechny zajímá. Finská sauna má být smíšená a nahatá. Nicméně veřejné sauny jsou obvykle oddělené a chodí se do nich jen tak bez ručníku i plavek. Smíšených veřejných saun moc není, chodí se do nich v plavkách či ručníku (ideální by bylo prostěradlo).
U saun soukromých záleží na domluvě s osazenstvem. Mohli byste jít nahatí, ale spíše budete plavkovat (pro mnoho lidí je to prostě mentální zábrana ačkoliv je sauna asexuální místo) Ono ani Fini nejsou tak "hr" a raději uspořádají dvě kola sauny pro muže a ženy zvlášť... Ale rádi všem tvrdí, že to neřeší.

Studentské ubytovny ve Finsku jsou vyjímka, pravidlem jsem vyhrazené časy pro muže a ženy zvlášť, pak je možnost si za příplatek rezernovat svůj vlastní čas, kdy si to řešte po svém.

Doplněno: plavky v sauně jsou domorodci považovány za nevhodné, protože neodvádí pot pryč. I když se stydíte, je lepší se zakrývat osuškou a na sprchu to nějak zvládnete.

Jak na saunování?

Když přijdete do sauny, začíná se umytím od všech "nánosů dne". Následuje naplnění kyblíku horkou vodou a vstupem dovnitř. Přes dveře do sauny se chodí jak nejrychleji je možné, aby se zbytečně nevětralo při courání. Poté se usadíte na některém ze dvou pater. Důkladnější pravidla říkají, že se na dřevo nesedá přímo, ale podkládá se ručník z hygienických důvodů případně podložka: Ve veřejných saunách je obvykle před vstupem dovnitř trhací role se speciálními jednorázovými dečkami či jsou někde položené jako poskládané. 



Začíná proces zahřívání vzduchu naléváním vody na horké kameny. Podle výkonu topidel se dává pozor, aby se pec nepřelila a příliš nezchladla, ale také aby to přežili saunovaní. Jako lepší se mi zdá cákat tam po troškách, ale pravidelně. Teplota uvnitř je něco mezi 80 – 120°C. Obvykle jsou teploměry rozbité a jede se pocitově. Někdo říká, že optimální je být schopný dýchat nosem. Většina začátečníků lije na pec vědra vody hned od začátku a když už se tam nedá vydržet, tak se utečou. Profesionálové v saunování ze začátku velice decentně přilévají, kdy snad ani není horko a ve chvíli, když už je osazenstvo prohřáté, tak tomu naloží a udělají skutečné peklo. Najděte v partě někoho normálního a pověřte ho/ji přilévací funkcí, respektive jde automaticky o toho, kdo je neblíže k peci.

Další nejčastější otázka je jak dlouho být v sauně. V sauně se sedí tak dlouho dokud je to příjemné, případně krátce přes. Mimo Finsko jsem viděl v sauně přesýpací orientační hodiny. Doba se samozřejmě liší individuálně podle osoby saunovaného a podle té osoby, která lije vodu na pec. V každé sauně se najde nějaký dobrovolný hasič, který to přehání.


Jakmile tedy opustíte saunu přichází rychlosprcha na smytí odvedeného potu, neměla by to být voda ledová, ale spíše chladnější. Pokud máte k dispozici jezero, obvykle se vybíhá rovnou do něj bez sprchy. V českých bazéncích vás obvykle několikrát žádají, ať tam nechodíte přímo.
 
Pár poznámek k jezerům: jezera jsou mělká - neskačte do něj, ale lezte po žebříku. Do hloubky se chodí po molu, které klouže (kromě toho, že slovo molo je finštině vulgarita). Doporučuji neblokovat schůdky nerozhodností o tom, jestli skutečně vlezete do studené vody a prostě se ponořte. Pod většinou děr v ledu se dá stát, pakliže místo nevypadá jako plavecký bazén.


Pokud nemáte jezero, tak si dejte sprchu a po omytí si ji přepněte na na ledovou. Dobré je jít se vychladit ven případně skočit do sněhu na "andělíčky". Venku se odehrává relaxační část a doplnijí tekutiny.
 
Za ten čas, co chodím do sauny jsem postupně opustil ideu, že správná sauna je ta, kdy si způsobíte teplotní šok po kterém je vám špatně. Podstatné je se opravdu prohřát a pak důkladně zchladit. Způsobit si příkoří ano, ale jen decentní.

Zasedací pořádek v sauně? Do typické sauny na kolejích se vleze 6-7 lidí na horní patro. Nejteplejší místo je v protějším rohu od pece, kde sedí bohužel obvykle ten nejcitlivější, zatímco matador sedí u pece, kde je největší zima a přilévá vodu, protože se mu zdá, že to ještě není ono. To je prostě nějaká zvrhlá tradice. Nejideálnější je poloha vleže (na ručníku), ale většinou na to není prostor. Pro rovnoměrné zahřívání je dobré dát si nohy taktéž na horní patro, alespoň v sedě (opět na podložku kvůli hygieně).

Jakmile váš čas sauny vyprší, je potřeba po posledním skoku do vody provést důkladné vychladnutí a finální umytí. K mé zkušenosti je zde jistá setrvačnost, když po nedůsledném vychladnutí, pocení ještě jednou "kopne". 
 
Mezi účinky sauny patří zejména zvýšená ospalost a taky pocit unavených očí. To se dá částečně eliminovat zavíráním očí při saunování. Všude se svorně tvrdí, že dávat si saunu je dobré ze zdravotního hlediska, což můžu potvrdit. Stačí jednou až dvakrát za týden hodinové saunování a celý podzim, zimu ani jaro nedostanete rýmičku.

Říká se, že tradiční finská párty je ta se saunou a pitím, ale nemohu to potvrdit. Jednak tím, že pak padá únava. Za druhé jsou na akci dámy namalované a přece to nezruinují. Takže velkou párty se saunou jsem zažil jednou, kdy šlo o akci florbalového týmu případně jiné výhradně mužské kolektivy. 
Poměrně běžné je si dát plechovkové pivo přímo v sauně, musí se pít rychle jinak zteplá, či během chladnutí. Ať už plnotučné nebo 2,6%. Já to osobně nedělám.



Ještě jsem slíbil, že objasním způsob, jak si udělat saunou špatně. Doporučuji se zejména hodně najíst, to je tutovka. Články píšou něco o 2 hodinách před a po, mě osobně vycházela ještě dobře lehká večeře ukončená 30 minut před saunou a potom se dá najíst opět čehokoliv lehčího téměř hned. 
Je "dobré" si zapomenout láhev na vodu a tu hodinku to sušit bez pití. Super je sedět v sauně v horkém koutu po celém dni na lačno, dobře se z toho motá palice. Kombinace sauny a alkoholu jsem už zminoval. Rovnež výborné je jít do sauny s nějakou rýmičkou a hůř. Ono se to v tom vlhkém parnu fajně šíří a docela dobře to další den poznáte, jestli tam někdo takový byl. Případně je stejně výtečné se jít saunovat nedoléčený, ostatní vám "poděkují".

Aktivity v sauně: Evergreen Finska je poklepávání se se jalovcovými větvičkami pro dobré prokrvení (kupují se v mrazácích v supermarketu, když nemáte své). Nevím, ještě jsem to nikoho neviděl dělat. Párkrát jsem zažil zpěv, zejména nekonečných odrhovaček. To nejlepší, co můžete udělat je povídat si s ostatními. Jak patří k bontonu nemluvit na ostatní neznámé lidi ve většině situací, v sauně se to může. Není nic horšího než sedět potichu, pakliže o ničem konkrétním nepřemýšlíte či netrénujete cimrmanovy živé obrazy

Dalším vylepšovákem je přidávání vůní do vody, která se pak lije na žhavé kameny. Zde jedno důrazné varování: používejte jen vůně k tomu určtené (a ne, není to šampón). Zajímavá vůně kromě lesa či máty je malá trocha piva přidaná do džberu na vodu. Vzácně je možné zaslechnout legendu o grilování párků na kamenech, ale to je jen stará pověst. 
 
Ve Finsku se nejčastěji setkáte s finskou saunou (nečekaně!), kdy se lije voda na horké kamery, ale také s kouřovou saunou. Ta je v podstatě sváteční záležitostí někde na chatě, protože příprava trvá dlouho (6-8 hodin). Jde o iglú s principem udírny, kdy se na přímém ohni nahřívají velké kameny, které později sálají teplo. Interiér je pak celý od sazí.

Tím jsem zevrubně popsal všechny náležitosti finské sauny ve finsku, které jsem chtěl předat začátečníkům a zájemcům. Můj postoj vychází ze zkušeností, proto se může mírně lišit od akademického pojetí, nicméně věřím, že si v něm každý najde to své.

Rekapitulace: ne plavky, s sebou ručník na sezení a druhý na utírání, nazouváky pro chlazení venku, láhev na vodu, mýdlo. Ne na lačno, ne hned po jídle. Uvnitř pomalé prohřívání a pak tak dlouho, jak je vám to příjemné a především odpočívat…

Kam dále? Rozcestník...

1 komentář :

Dotaz, připomínka, oprava?
(pokud máte problém s vložením příspěvku, vyzkoušejte to v prohlížeči Chrome)