2016-09-08

Finský Erasmus v papírech

Druhou nejobávanější věcí při výjezdu na studijní výměnný pobyt je kromě samotného "přežití v jiné zemi" také papírování s tím spojené, ať už na domácí univerzitě nebo v zemi samotné. Dokud to mám v živé paměti, chci popsat, co všechno a jak jsem absolvoval s komentářem. Buď vás to definitivně odradí, nebo se rozhodnete jít do toho také...


Erasmus pro mě začal v momentě, kdy jsem si ze seznamu univerzit, se kterými má škola dohodu, vybral některé z nich, vytvořil seřazený seznam podle mé preference a zapsal si je ve školním systému. Tento krok doporučuji nepodceňovat, i když stojí nejvíce času. Je dobré se informovat, jaké předměty se na škole vyučují a jestli vám vyhovují. Například má univerzita ve Vaase má program "computer science" vysoce nízkoúrovňový a musím se tak poprat s předměty na úrovni elektrických signálů...


Poté jsem musel dodat studijnímu oddělení jazykový certifikát, který říká, že mám dostatečné komunikační schopnosti. Ten lze získat buď za peníze někde v jazykovce, nebo ho vydá zdarma katedra jazyků VŠB, protože jsem absolvoval předmět angličtina zakončený "zkouškou" a tak na něj mám nárok. Automaticky obdržíte úroveň B1 a po dodání studijnímu oddělení je to poslední moment, kdy jsem certifikát potřeboval.


Dalším krokem bude výběrové řízení na vaší fakultě. To upřímně nevím, jak probíhá, protože jsem byl na konkrétní univerzitu ve Finsku sám a tak jsem byl přijat bez námahy. Pročítal jsem si však zkušenosti jiných Erasmáků a zdá se, že toto privilegium vyjet si bez námahy je naší doménou. V jiných zemích jezdí "ven" za odměnu jen ti nejlepší, další důvod proč využít příležitosti...

Následuje vyplnění velmi důležitého dokumentu, kterým je Learning Agreement, což je smlouva vás, domácí a zahraniční univerzity o tom, jaké předměty budete studovat v zahraničí a které z nich jsou shodné s domácími.


Zde záleží na okolnostech vašeho studia, já byl vcelku bez problémů s uznáváním předmětů, protože ve svém roce nemám žádné povinné. Princip: kredity za předměty studované v zahraničí dostanete všechny do celkového skóre doma, ale když potřebujete splnit něco na své univerzitě a nejste tam, tak hledáte možnost studovat totéž v cizině a nechat si "uznat" splnění, což je vcelku náročné skloubit. 

Jinými slovy: Kredity dostanete všechny, které přivezete, ale musíte si najít náhradu za povinné předměty, které vám doma utečou. Pokud je to možné, nedoporučuji studovat dvě univerzity najednou, všichni s tím měli akorát plnou hlavu starostí a učení.

Co chci v bloku o Learning Agreementu říct, je to, že po příjezdu na novou univerzitu ho téměř každý předělal podle aktuálně otevřených předmětů, podle náplně kurzů / preferencí či kvůli konfliktu v rozvrhu, takže ten první berte tak nějak "s rezervou".


Po vyřešení tohoto papíru se dlouho nic nedělo až do doby, než přišel Certificate of Attandance z finské školy, že mě teda jako definitivně berou na půlrok do studia. Mezitím jsem si ještě musel požádat o ubytování "na kolejích", kde funguje zajímavý systém pořadníku, kdy v podstatě nemůžete odmítnout první nabídku, protože pak byste nebydleli. Ve formuláři sice požádáte o preferované lokality, ale když už jsou vyčerpány, tak dostáváte jiná místa. Vyčerpají se podle času odeslání přihlášky, jenže nemá smysl posílat přihlášku dříve, než více, že pojedete na dané místo a současně VŠB dělá výběrová řízení pozdě a tak jsem samozřejmě dostal náhradní místo. Naštěstí bylo ubytování v dobré lokalitě, akorát bez nábytku. Proto žádejte co nejdříve můžete - já to udělal v dubnu, ale někteří jiné mohli už v únoru.


Převelice důležitým papírem je účastnická smlouva, zejména proto, že na základě jejího podpisu dostáváte hlavní stipendium, tedy peníze. Pro její podpis je třeba prokázat, že jste zdravotně pojištěni (resp. připojištěni) a pár dalších nesmyslných papíru z vlastní školy. Nesmyslné papíry znamenají především evidenční list, který jsem získal v kanceláři pro výměnné pobyty. Na tomtéž místě jsem musel také požádat o dřívější zápis do studia, protože nemůžu dostat peníze na studium, když nestuduji. Co je pro mě novinka (protože jsem na něj nikdy neměl nárok) je obdržení ubytovací stipendia, protože to mám do školy daleko. Nechápu, jestli to berou z Vaasy do Ostravy nebo naopak, každopádně další věc k vyřízení.



Hurá to by bylo vše na domácí škole. Jelikož k tomu nemám časovou osu, tak doplňuji, že ten nejdůležitější dokument jsem měl v kapse teprve týden před odletem. K tomu jsem řešil ještě dopravu, balení, přípravu a dokončování projektů doma, zkrátka hodně věcí, takže to bylo hektické.


Co se nevešlo výše je nutnost mít právě zdravotní připojištění. Aby to nestálo majlant, tak jsem zvolil nejlepší variantu s nejvyššími limity ke kreditní kartě ve FIO bance, kde je navíc dostatečný počet dní (180) v kuse v zahraničí (čtěte podmínky)! Už není od 1.7.2020, je potřeba najít jiné pojištění. Druhou věcí je vyřešení bankovních operací, protože můj běžný účet je příšerně zatížený poplatky za výběr z bankomatu v zahraničí a taktéž za SEPA platby, tak jsem si pořídil účet G2 od Komerční banky s balíčkem Erasmus, další papíry, ale jako produkt je to super. Zařiďte si kartu od Revolut, je to super přesně pro tento účel.


Tím skončily starosti v Česku a začaly ve Finsku. Jak probíhala cesta se dozvíte v jiném příspěvku tady jen, že byla bez problému. Po příjezdu jsem řešil předávací protokol od ubytování a čekal na začátek školy, Jako výměnný student jsem neměl přihlašovací údaje do školních systémů a hlavně průkazku na slevu do univerzitních restaurací, proto jsem se musel zúčastnit registrační schůzky, napsal bych "že další papíry", ale už to začíná být monotónní.

Jak se později ukázalo, kritické je zaregistrovat se na hostitelské univerzitě co nejdříve je možné, protože teprve toto datum se považuje za datum příjezdu v účastnické smlouvě. Já minul první termín, protože příšerně pršelo a další po víkendu už překročil toleranci rozdílu. Ve výsledku jste tedy musel vrátit VŠB 100 € z dávno utraceného stipendia. Takže pozor: den příjezdu v účastnické smlouvě musí být datum, kdy už tam určitě budete, a stejně při odjezdu. Tolerance je 5 dní rozdílu skutečnost a data ve smlouvě. Zejména poslední zkouška může být dříve než oficiální konec semestru...


V rámci uvítacích přednášek ve Vaase nám bylo také doporučeno stát se členy Studentské unie, protože získáme průkazku na slevu z jízdného a možnost chodit ke studentskému doktorovi bez placení ošetření v hotovosti, ale to je asi tak všechno. Cena se mi zdála vysoká 76 € + 15 € za vydání kartičky a tak jsem se členem nestal. Nicméně objevil jsem formulář, na který mi škola dala razítko, a tu kartičku si pořídil za 10 €. Tak se na to musí! Jen doufám, že toho doktora potřebovat nebudu... (Nepotřeboval! No a nakonec ani tu kartičku, protože jsem jezdil autobusy.)


Další protivnou věcí k vyřízení je nutnost zaregistrovat se na policejní stanici, pokud zůstávám ve Finsku déle než 3 měsíce za 50 €. Tady mi zase poradil jiný kamarád, že to platí pouze v případě, že neopustím území Finska, takže když pojedu na odpoledne přes moře do Švédska, tak jsem peníze využil lépe. Studenti mimo EU se tomu ale nevyhnou.

Co se nedá ukecat je nutnost zaregistrovat se na magistrátu a získat Finské ID (číslo sociálního zabezpečení), stačí si vzít všechny dokumenty s sebou a vyplnit formulář, ve výsledku to trvalo jenom 15 minut, ale je to další věc na kterou je třeba myslet. A díky množství dalších studentů a čekací době, bych to opět řešil hned v prvních dnech.


Obecně tady teď končí všechny oficiální náležitosti, které jsem zatím řešil a doufám, že toho už moc více před návratem nebudu muset vyplňovat, protože mě to už nebaví...

Uplynul půl rok a dostávám se k aktualizaci. Po příjezdu bylo papírů vlastně už minimum. Nejdůležitější bylo mít s sebou fyzicky při příjezdu zpět Letter of Confirmation Study Period v originále, který říká od kdy do kdy jsem byl studentem University of Vaasa a na základě kterého se vyhodnocuje účastnická smlouva, počty dní a případná nutnost vrátit stipendium.



Poté jsem čekal cca 2 měsíce na příchod Transcript of Records, tedy výsledný arch s předměty a známkami, které byly navedeny do domácího systému studijním oddělením. Současně jsem musel dodat vysvětlení, proč jsem jeden z předmětů nesplnil. Tím bylo vše z administrativy dokončeno a pobyt tak definitivně uzavřen.

Je toho sice mnoho k zařízení a vyplnění, ale rozhodně to za ty zážitky stojí. Od čtenářů očekávám reakce typu, "zvykej si, bude to horší" v komentářích pod článkem…

1 komentář :

  1. Rád bych zde napsal "Zvykej si, bude to horší" Ale nebude.
    Začnu ale od začátku:

    Certifikát na VŠB získáš B1, ale můžeš si dát volitelný předmět Konverzace z AJ a pak máš nárok i na B2. To, že u tebe neřešili B1 vs. B2 buď rád. David jel do Estonska a tam B2 chtěli, a měl kvůli tomu menší vyřizování... Ale ojebal to, samozřejmě :D

    Co se týče papírování už si moc nepamatuji, ale vím že po pár týdnech už mi to bylo jedno a jen jsem si řekl "Však to stojí za to"
    Na Finské univerzitě v mém případě toho papírování bylo minimum. Asi tak 1 návštěva a dobré. V mém případě teda ještě 2. návštěva, kvůli změně LA, ale to jsem si jen 1 předmět přidal. Nic víc jsem neměnil. Pohoda.. :)

    Že sis ubytko vybíral až v dubnu máš fajn, já na přelomu května/června :D. A ubytovací stipendium? No 1 papír podepíšeš a odešleš na mail a za rok jsem dostal asi 7000.. To za tu námahu stojí si myslím :)

    Na cizineckou policii jsem také nešel, jen když jsi tam rok, tak si těch výletů musíš naplánovat trochu více :D :D. Až půjde na Maistratti (magistrát) tak si jen vem všechny papíry sebou :D Já tam přišel, vyplnil a zjistil jsem, že nemám potvrzení ze školy. Naštěstí tam byli velmi ochotní, papíry mi schovali a až jsem přišel druhý den, tak jsme to jen dokončili. Počítej tak s 15 minutami asi, to je vše :)

    Co se týče papírování po příjezdu, tak na to, kolik je tam kroků (asi 7) je to vlastně velmi jednoduché. Uděláš nějaký jazykový test, vyplníš 2 formuláře o tvém pobytu a odešleš to mailem studijní referentce. A více se nestaráš, zařídí to ona.

    To nejhorší (prvotní papíry) už máš za sebou, je na čase si užívat...

    OdpovědětVymazat

Dotaz, připomínka, oprava?
(pokud máte problém s vložením příspěvku, vyzkoušejte to v prohlížeči Chrome)