2018-05-20

Erasmus ve Finsku: náklady a ceny

Dneska jsem se rozhodl napsat ten článek, který si chtějí všichni přečíst, ale nikdo ho nenapíše, protože to každý považuje za osobní záležitost. Nicméně, ať jedete připraveni, neboť podle interakcí lidí, které potkávám, tak je tento blog velkým zdrojem informací o Erasmu ve Finsku.





Nejprve příjmy: Školní stipendium máme většinou ve všech školách v ČR stejné, neboť Finsko spadá do nejvyšší kategorie podpory 500 € na měsíc. Tato částka se liší mezi zeměmi EU, Slováci z Košic měli třeba méně, Slováci ze Žiliny stejně, Němci výrazně méně atp, nikdo však nemá stipendium větší, pokud nejde o nějakou podporu z fakulty (díky VŠB FEI). Na Erasmu máte také nárok na ubytovací stipendium i v případě, že na něj běžně nedosáhnete. Stačí podat žádost... 




Připomínám, že stipendium pokrývá dle definice rozdíl mezi životními náklady doma a v cílové zemi, tedy jenom na pokrytí rozdílů. Že to občas někdo udělá za nulu je spíše výhoda a rozhodně není dobré o tom tak přemýšlet. Druhá zajímavost: každý si myslí, že jde o peníze Evropské unie, ale já na své účastnické smlouvě mám, že jde o peníze ze státního rozpočtu ČR, ale logiku zatím jsem nehledal, předpokládám, že se to pak nějak přeúčtovává.





A teď část s náklady. Finsko je "drahá" země, zejména bezprostředně po příjezdu má nováček strašlivé pocity, zejména když utrácí své peníze z brigády, protože stipendium je ještě na cestě. Finsko není drahá země, to jen my máme doma malé příjmy. Je to úžasně nespravedlivé, ale jídlo v supermarketu tady stojí o něco více než v Německu, kde stojí o něco více než u nás. Minimální mzda ve Finsku je +/-1500 € na měsíc, zatímco u nás je asi +/-500 € na měsíc. Toto uvádím proto, abyste o tom správně přemýšleli...


Co je ve Finsku opravdu drahé jsou služby a zboží s vysokým podílem lidské práce. Začíná to u pečiva, přes jídlo v restauraci a končí u holiče. Na druhou stranu globální produkty, které lze převážet kamiony stojí stejně nebo dokonce méně, protože kurz koruny ovlivňuje ceny u nás, takže mobilní telefon mě v přepočtu vyšel o něco levněji ve Finsku než v Česku. To by bylo k otevření stran nákladů.

Pojďme prakticky na mé (chtěl bych říct vaše, ale o nich nic nevím) životní náklady, protože to všechny zajímá. Udělal jsem si nějakou statistiku ze dvou Erasmů tady v různých místech. Jde o čísla, když jsem měl statut studenta, protože ten ovlivňuje zejména nájem. Měsíčně
  • ubytování: 250 € (Jyväskylä), 330 € (Vaasa), 360 € (Kuopio) 
  • potraviny: 80 € 
  • kantýna: 60 € 
  • hospoda: 50 € 
  • sport: 30 € 
  • doprava: 30 € 
  • výlety: 200 € 
  • Suma: 700 €, ale jsou tam ty 200 € výlety, takže 500 €

Komentář: Jenom ubytování dělá zásadní rozdíl, v Jyväskyle je asi nejlevnější ubytování ve Finsku, na druhou stranu je to daleko do školy. Výhodou je, že tuto hodnotu víte předem. Do pojmu hospoda si dávám všechno, co buď souvisí s pivem, náklady na setkání s lidmi v kavárně nebo klasicky se zábavou nočního typu - třeba vstupné do klubu. Sport je taky zajímavé číslo: v podstatě jde o permanentku do posilovny, ale v Jyväskyle máme posilovnu zdarma, ale ta je zase pro mnoho lidí příliš škaredá.


Doprava je takové hausnumero, které zahrnuje odpisy jízdního kola a občasné výlety dálkovým autobusem na vlastní pěst. Pokud nebudete jezdit na kole, litačka/šalinkarta na autobus stojí 50€ na měsíc. Pokud do dopravy počítám i benzín, protože tu mám už i auto, tak jde průměrně o 90 € na měsíc, ale pak se tím zase snižují výlety, proto uvádím to základní číslo.


A teď to nejlepší - výlety. Jednou ze základních myšlenek je nejen přijet studovat, ale v mezičase taky poznávat cizí zemi pomocí cestování. Hromadu výletů lze udělat "nízkonákladově" jenom jet autobusem a vlakem na otočku do nějakého města, ale pak jsou tu výlety organizované, které stojí balík jako Lapland za 500 €, Petrohrad 400 €, plavba Pobaltím atp. Jak tady postupovat je na zvláštní článek, protože záleží na osobních preferencích. Mě to vyšlo průměrně od 200 € měsíčně, tady se dá hodně škrtat v rozpočtu, otázka je, jestli chcete...


Další sekce jsou jednorázová vydání. Zejména na začátku je to síla. Peníze za stipendium ještě nepřišly a vy musíte v červenci (při příjezdu na konci srpna) zaplatit zálohu na ubytování (250 €) a první nájem. Taky si musíte koupit letenku, pojištění a dohromady je to mazec na který je potřeba mít polštář, který se nejpozději v půlce září splaskne. Mějte na to svoje zdroje nebo požádejte rodiče / prarodiče ať vás kryjí. Obecně je dobré mít nějakou dohodu s někým v rodině, že vás zajistí, kdyby se něco nečekaného stalo. Raději to připomínám, znám pár lidí, co jeli že to nějak půjde a pak po "dobré párty" byli na "nudlích s kečupem".


Jednorázově utratíte taky za jízdní kolo, kde existuje několik přístupů k nákupu v závislosti na tom, jak moc toho víte o kolech. Cena kol v srpnu je 60-90 € a platí, že když za křáp, co ani nevypadá hezky natož funguje, dáte hodně, tak o peníze přijdete. Kola se prodávají v prosinci za 30 - 40 €, ale ta hezká to mají vždycky lepší. Když si koupíte křáp co nebrzdí a neřadí a neumíte si to opravit, tak zase budete nadávat a kamarádi vám budou ujíždět. V Jyväskyle je možnost si kolo pronajmout, což mi přijde fajn řešení pro technické ignoranty.


Jako v životě platí, že čím méně zdrojů máte, tím více musíte být opatrní s jejich nakládáním. Proto uvádím tento přehled, díky kterému se dá orientačně připravit. Ptal jsem se pár odjíždějících lidí a sám tak nějak potvrzují, že z vlastních peněz jsem si po jednom semestru sáhl asi na 30 000 - 50 000 Kč úspor, ale ještě jsem neslyšel, že by toho kdokoliv litoval. Pokud vaše vlastní stipendium a peníze nestačí, dá se zažádat u různých nadací, pokud máte přímo sociální nevýhodu, zkuste to i ve škole, protože občas umí s papíry divy a byla by škoda se ochudit o zkušenost z výměnného pobytu.

Disclaimer: uvedená čísla jsou založena na osobní zkušenosti dané mým životním stylem a prioritami a mohou vám vyjít lépe. V rámci uplatnění informatického vzdělání jsem se snažil nezveřejňovat ideální případy a zaokrouhloval jsem nahoru, aby vám to třeba vyšlo lépe a měli jste radost, že jste to vymakali lépe než ten bloger. 

Žádné komentáře :

Okomentovat

Dotaz, připomínka, oprava?
(pokud máte problém s vložením příspěvku, vyzkoušejte to v prohlížeči Chrome)