2017-10-26

Finský Erasmus a severský design

V hodině finštiny jsme dostali za úkol vytvořit prezentaci o architektovi Alvaru Aaltovi, což byla trochu výzva ze dvou důvodů: architektuře nerozumím natolik, abych o ni mohl hovořit a naše skupina nabobtnala na 7člennou, což trochu komplikovalo 15minutovou prezentaci, pakliže jsme se měli všichni vystřídat. Nakonec jsme to nějak zvládli, ale to nebyla hlavní pointa.



Již delší dobu si všímám a ideologie tohoto architekta to potvrdila, že “severský design” je hodně o propojení člověka s přírodou – velkými okny, vzdušnými prostory, používáním dřeva nebo hnědých dekorů v interiéru a v podstatě i exteriéru. Barvy jsou vesměs chladné, šedá, bílá, tmavě červená (Falunská červeň) a maximálně nekontrastně žlutá, což dohromady vypadá dobře. Často se také mluví o funkčnosti designu, která je prý nadmíru vysoká a zde dochází ke střetu s mým pozorováním.



Budovy, které navštěvuji, jsou vedeny v tomto stylu a nelze neříct, že by nevypadají nedobře, ale ve všech se nachází ta úchylka se vzdušností v podobě 6metrových stropů či obecně vysokých stropů obvykle v kombinaci s monumentálními okny, respektive stěna je oknem. Řeknete si design, ale pak se do takového prostoru posadíte třeba psát příspěvek na blog a za půl hodinky již cítíte chlad. Dobrá tedy, oblečete si svetr a za další půlhodinu se situace opakuje. Přidáte bundu a za moment vám začne být zima na nohy, takže se sbalíte a jdete domů. Venku samozřejmě zmrznete, protože už si nemáte co více obléct, a ještě navíc se během šlapání na kole zpotíte, takže v horším případě nastydnete.



Proč v zemi, kde je 10 měsíců v roce více zima než teplo, vytvářejí prostory, které nejdou vytopit nebo alespoň udržet teplo!? Nejsem až tak citlivý na zimu, ale to prochládání mi nevyhovuje. Tam, kde jsou stropy už přes 3 patra – typicky velké knihovny – vám už půjčí deku. P.S. všimli jste si, že v dlouhém odstavci o severském designu nepadlo ani jednou slovo IKEA? #nejsemVeŠvédsku



Co číst dále? Rozcestník...

Žádné komentáře :

Okomentovat

Dotaz, připomínka, oprava?
(pokud máte problém s vložením příspěvku, vyzkoušejte to v prohlížeči Chrome)