2015-08-01

Vlakem do Polska - bilet Podróżnika - SONE

Když jsem se od kamaráda a později také z Adamova webu dočetl o možnosti cestovat vlakem na víkendovou síťovou jízdenku pro polské železnice, sestavil jsem program a za účasti onoho kamaráda, který už cestu podstoupil, jsme vyrazili do severopolského města Gdaňsk.

Tak přesně tímto Pendolinem jsme na tento lístek nemohli jet.
Volba na toto místo padla poměrně jednoduše, neboť jde o dopravně rozumně dostupné místo u moře. Vzhledem k tomu, že jsem tam ještě nebyl, nebylo stejně nad čím váhat. Co mi přijde zajímavější je popsat onem výhodný bilet Podróżnika neboli česky Jízdenka cestovatele.


Tento lístek platí na neomezené cestování vlakem od pátečních 19:00 do 06:00 v pondělí, ovšem pouze ve vlacích kategorie TLK (Twoje Linie Kolejowe - denní i noční rychlíky bez rozšířených služeb) a IC (InterCity - denní vnitrostátní vlaky vyšší kategorie), ovšem neplatí na vlaky Express InterCity (denní vnitrostátní vlaky vyšší kategorie) a Express InterCity Premium (Pendolino). Což celé ve volném českém překladu znamená ČD osobáky a rychlíky. Za tuto jízdenku druhé třídy zaplatíte 74 zł (~480 Kč) nebo v první třídě 104 zł (~670 Kč).


Určitě zajímavější je celý systém, jak to v Polskie Koleje Państwowe chodí. Předtě tento lístek si nemůžete zakoupit online a také jej nekoupíte v kdejaké drážní pokladně, neboť to musí být pokladna PKP InterCity, která je nejblíže v Krakově (údajně prý v Zebrzydowicích). Celou situaci zachrání to, že si ji lze koupit přímo u průvodčího a dokonce je možné platit kartou. Ovšem má to drobnou systémovou nevýhodu v tom, že polské místenky jsou zdarma a tedy vykoupené, takže i když máte jízdenku, tak si v přeplněném 13 vozovém vlaku nemusíte sednout a zjistíte to až na místě - ať už ve vlaku nebo na perónu.




Vyhlédli jsme si spoj TLK45250 WYDMY, který vyjíždí z Racibórze 20:43 a do cílového Gdańsk Główny přijíždí v 08:18. U průvodčího v Ratiboři jsme si ještě zakoupili lístek do první třídy, ovšem místenky byly volné pouze do města Bydgoszcz, takže jsme poslední 2 hodiny (z původně 12 hodinové jízdy) strávili v přeplněném vlaku na uličce vozu 1. třídy vedle lidí, kteří takto cestovali celou noc. 




Pro nás to naštěstí nebylo tak tragické, ovšem na zpáteční cestu jsme si rezervovali místenky ihned po příjezdu do cílové stanice. V opět vyprodaném vlaku se nám podařilo najít vždy po jednom místu v kupé ve stejném vagónu.





Velmi příjemně jsme si užili pobyt v městě Gdaňsk než nastala zpáteční cesta, která díky slabšímu termínu nebyla "tak moc" vyprodaná a díky tomu nikdo nemusel spát v uličce. Nejprve jsme seděli jako skupina samostatně (bo místenky), nad ránem jsme se sestěhovali do jednoho coupé a tak vše dobře dopadlo.


Interiér 1. třídy
Nějaké doporučení: pro takto dlouhou cestu jsme zvolili první třídu a bylo to dobře. Jednak jsou kupé prostornější (po 6 lidech), mají lepší polohovatelné sedačky a nepohybují se v nich nejrůznější lidské kreatury. Abyste si nemysleli, že jednička je něco extra, tak je to starý vagón bez klimatizace a bez zásuvek či jiných zhovadilostí na které nás rozmazlil RegioJet.


Nejdůležitější je vyhnout se vozům druhé třídy mezi které jsou důvtipně zařazeny pronajmuté vagóny Českých drah s proslulou koženkou a další kategorií odpovídající kousky z vlastních řad PKP. V tom fakt nechcete cestovat půl dne!

Jako asi největší problém vidím obtížnou rezervaci místenek. Proto doporučuji vydat se na místo týden předem (na kole je to 33 km) a u průvodčího na perónu si před odjezdem vlaku nechat zajistit místenky pro obě cesty předem. Protože systém je nastaven tak jak je, lze to provést i bez jízdenky. (??) 


Vzhledem k tomu, že jde o vlak nižší kategorie, je člověk ochoten něco přehlédnout, ale i tak si nemyslím, že mi ČD zase tak moc ukřivdily nebo snad moc ukřivdily a budu s nimi opět o něco raději cestovat, natož pak plně civilizovanými soukromými dopravci.

Pokud jde o nějaké plánování vaší cesty, doporučuji se inspirovat plánky sítě, použít plánovač a v neposlední řadě číst Adamův seriál o cestování po Polsku. 

barevné značení jsou Adamem procestované úseky
Taktéž budu rád, když mi napíšete své zkušenosti z cestování. Edit 05/2017: zjišťoval jsem a můj polský kamarád volal na infolinku, jak je to se studentskou slevou 51% z jízdného pro držitele ISIC karty. A odpověď zní, že se to týká pouze polských studentů, respektive potřebujete nejen ISIC, ale také polish resident card, což je problém.

Více o cestování a jízdenkách na vlak do Polska...

Než vyrazíte do zahraničí, tak si také nezapomeňte sjednat cestovní pojištění. Nikdy nevíte, co se může stát...

Žádné komentáře :

Okomentovat

Dotaz, připomínka, oprava?
(pokud máte problém s vložením příspěvku, vyzkoušejte to v prohlížeči Chrome)