2015-08-21

Notebook Prestigio 8050Q max RAM

Dostal se mi na stůl obstarožní notebook Prestigio 8050Q, který je ovšem s Windows 7 v docela slušně výkonný (na takové to domácí žvýkání - samozřejmě).


Největším problémem je malý prostor na HDD, pouze 80 GB a malá RAM (default 1,5 GB), což je dohromady vcelku smrtelná kombinace. Místo na disku se rychle zaplní a pak není místo na swapování operační paměti na disk. Počítač se tedy brutálně zpomalí a je třeba to řešit.


První pomoc je smazat data na disku. Co zabírá prostor zjistíte přes free ulitku TreeFileSize, pravděpodobně to bude složka System Volume Information, což jsou body obnovení a zálohy po aktualizacích. Tato složka se musí vyprazdňovat přes systém, protože je chráněná. Naštěstí je v systému magické tlačítko na smazání dat a zmenšení tohoto prostoru.


Po tomto kroku následovalo rozšíření paměti RAM, ale pozor, notebook maximálně zvládne 2 GB RAM! Nezkoumal jsem, zda-li je to chipsetem, ale při jakýchkoliv kombinací pamětí 2 + 2 + 1 + 0,5 GB se to nechytlo na více než 2 GB.

Takže maximálně dva "gigabajky"!



Ovladače: Tak se mi notebook vrátil s tím, že je třeba jej přeinstalovat. Původně do tohoto stroje nepatří Windows 7, nicméně byly v něm instalovány původním uživatelem, tak jsem do obnovy navíc s legálním licenčním číslem šel také.

Jako vždy trochu zarezonovaly ovladače, které pro Windows 7 obvykle nejsou nativní, nicméně nebyla ta komplikace, kterou by nevyřešilo trochu kvalifikovaného Googlování. Přináším proto balíček ovladačů ke stažení.

Nicméně z uživatelského hlediska je ten notebook dost pomalý a navíc dnešní prohlížeče spotřebovávají příšerným způsobem operační paměť RAM. Chrome dokáže ty 2 GB, co jsou k dispozici vycucnout 3 záložkami, takže to ne. Proto doporučuji Mozillu nebo její klony. 

3 komentáře :

  1. We provide help in finding and replacing Prestigio Battery, if you are looking for same feel free to visit.

    https://laptopbattery.ae/prestigio.html

    OdpovědětVymazat
  2. We provide help in finding and replacing Prestigio Battery, if you are looking for same feel free to visit.

    Prestigio Battery

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý den, máte ještě ovladače ke stažení? Předem moc děkuji. S pozdravem Tomáš F.

    OdpovědětVymazat

Dotaz, připomínka, oprava?
(pokud máte problém s vložením příspěvku, vyzkoušejte to v prohlížeči Chrome)