2022-12-01

Z Ostravy do Krakowa na letiště a zpět

Dovoluji si publikovat zkušenosti z cesty mezi Ostravou a letištěm v Krakově, protože jej absolvuji několikrát do roka a tyto informace by mohly někomu pomoci. Lze využít několika spojení a dopravců, všechny cesty ale vedou z Ostravy na Kraków-Glowny (MDA) případně na letiště KRK.

Původně byl tento článek publikován v březnu 2020 jako shrnutí všeho před pandemií COVID-19 (než jsem se o ní dozvěděl). Nicméně to byl také poslední moment, kdy to bylo po staru. Přepisuji jej tedy v prosinci 2022 podle posledních zkušeností.

Zdaleka nejkomfortnější způsob dopravy z ČR jsou autobusy Flixbus. Nákup jízdenky je přes aplikaci nebo web (díky Tipli.cz také s 2 % cashbackem), dostupnými informacemi o odjezdech, zastávkách, sledováním autobusu v pohybu, konečně také pohodlnými autobusy obsluhující trasu. Doporučuji si v každém případě rezervovat sedadlo, protože pak jdete na jistotu a jen vyhodíte člověka, co tam už sedí.

Jen první ranní a poslední Flixbus jezdí přímo na letiště, většinou jede do a z centra Krakova. Časová přesnost zeleného dopravce stojí a padá na průjezdných dálnicích. Nicméně zpoždění byla pro mě vždy relativně vzácná a žádné nebylo fatální.


Jízdenky kupujte v maximálním předstihu, protože při nákupu v CZK je lze 100 % stornovat na kredit ve voucheru a nově také přímo refundovat na peníze. Při nákupu v EUR se storno provádí s poplatkem.

Při příjezdu na Krakow Glowny (vlakové) nebo MDA (autobusové) nádraží (jsou hned u sebe) si nechejte rezervu na nalezení vlaku "SKA" na letiště, protože hlavní nádraží je docela chaotické a pořád plné lidí. Něco jako 20 minut. Kdybyste sprintovali: tak ven z autobusu do směru ze kterého k zastávce přijel, po schodech dolů (podél nefunkčních eskalátorů) rovně do haly a doprava nahoru na nástupiště číslo 3. V přilehlém obchoďáku je nejeden supermarket a koutek s restauracemi. Zdarma záchody jsou v něm ale permanentně plné. Postřeh: alkohol se neprodává v Biedronce a obchodech přímo na stanici (jakékoliv).

Vlak na letiště SKA1 provozují Koleje Małopolskie v pohodlné příměstské jednotce. Jízdenky se kupují od průvodčího i kartou. Ve vlaku je také jízdenkový automat. Dříve byl i na stanici - ale zmizel, na letišti stále je. Od té doby co se dá u průvodčího platit kartou bez přirážky je to docela pohoda. Sleva pro studenty 51 % platí jen tehdy, studujete-li v Polsku a průvodčí to ví.

Tento lokální vlak byl v letech 2019-2020 asi v 50 % výluce autobusy během opravy kolejí. Nechám to tady, kdyby došlo někdy k náhradě. Jestli autobus nebo vlak je uvedeno na odjezdových cedulích. Značení je celkově matoucí a pouze polsky. Náhradní odjezdové stanoviště je venku na autobusové straně nádraží, dole u místních autobusů, mimo střechu a ostrůvky, na straně směrem k cestě. 
 

Další dopravci? Kromě Flixbusu z Ostrava ÚAN jezdí také autobusy Student Agency od bus zastávek před vlakovým nádražím Ostrava-Svinov. Místo není moc dobře označené, ale lze jej najít snadno. Spoj nezastavuje v Katowicích a pocitově je tedy rychlejší. Na palubě je pak k dispozici napodobenina kávy v ceně jízdenky.
 
Mezi Krakovem hl. n. a Českem jezdí také vlaky. Upřímně je nemám rád, protože všechno je s nimi složité. Trvá jim to dlouho a nikdy jsem nechytl nové vagóny. Nákup jízdenek je úplná tragédie.
 
Je zde vlak ČD R 301 Galicja vyjíždějící ze Svinova v 6:00 (2020) u kterého se lze spolehnout na přesnost na odjezdu. Vlak má polskou posádku a lokomotivu, vagóny jsou české kdysi rekonstruované coupé. První třída je taktéž plně kupé, bez zásuvek a s neuzavřeným systémem toalety, jak je v českých vagónech pro PKP standardem. Jízdenku doporučuji koupit v předstihu na e-shopu ČD, dokud je zvýhodněná jako včasná anebo přes web PKP intercity z Chałupki, kam se lze dostat autobusem DPO číslo 52 s procházkou přes pole. Nikoho nebudu nabádat k jízdě na černo v úseku Bohumín-Chałupki (ačkoliv byla kontrola až na polské straně). Je to vlak v mezinárodním tarifu, kde to skřípe s jízdným (jeďte autobusem). Sledujte tváře ostatních cestujících během těchto 10 minut, podle mě nemá nikdo v celém vlaku jízdenku v tomto úseku. Další vlaky které zde jedou jsou mezinárodní rychlíky do/z Grazu přes Vídeň.

Alternativní dopravce pro Krakow-Ostrava je složitá až nemožná věc. Nejjednodušší je, aby vás někdo vyzvednul autem v Katowicích, kam se lze dostat z Krakowa mnoha Flixbusy či hledejte přibližovací autobus na webu e-podroznik.pl. Z Ostravy do Katowic je dálnice zatím zdarma. Na dálnici z Katowic do Krakowa je třeba zaplatit 2x mýtné 10 PLN v jednom směru, a proto se autem vyplatí jet jen pro větší skupinu. Objíždět to obcemi je zase silně zdlouhavé. Spousta kamarádů také parkuje auto na letišti a celý problém článku přeskakuje.
 
Nejdále se dá dostat zpět z letiště do Česka pomocí veřejné dopravy z Katowic do Wodzisław Śląski pomaocí lokálního vlaku a dál už jsem nic nenašel. Nějakým místním vlakem by se dalo dostat do zastávky Chalupki a nebo hledejte spojení do Cieszyna. Případně dejte vědět v komentáři, jestli už něco použitelného jezdí. 

Jestli nestíháte poslední Flixbus okolo 22:40 z letiště, tak rovnou hledejte ubytování. Díval jsem se, že nějaké levné lety přistávají kolem 23 hodin, tak abyste věděli proč jsou levné. Můžete zkusit hledat před halou auta s českými značkami a snažit se připojit třeba za cenu uhrazení mýtného, ale ze zkušenosti to není snadné a ještě se mi nezadařilo.

Jak je to s prvním Flixem? Z Prahy vyjíždí spoj N913, který v Ostravě zastavuje ve 3:30 a má pravidelný příjezd na letiště v 5:50. Stihl jsem z něj pohodlně odlet v 6:50 (gate "close" 6:20). Pravidelně je tento autobus rychlejší než jízdní řád. Dvakrát jsem byl u bezpečnostní prohlídky už  5:30. Jízdenka je levnější na konečnou i když můžete volně vystoupit dříve na letišti. Ráno mezi 6. a 7. hodinou je letiště v Krakově docela plné. Mimo sezónu nebyla i tak skoro žádná fronta a prohlídka nezabrala více než 15 minut. V čase dovolených to může být větší kvapík, ale při dlouhých frontách obsluha spěchající cestující z fronty vytahuje. 

Letiště v Krakově je docela malé (už staví nový terminál) a dokáže být nepříjemně plné. Ceny občerstvení jsou nezajímavé. Nabrat studenou vodu je možné ve stojáncích u stěn bezpečnostní prohlídky. Pořád je to ale do Krakowa z Ostravy blíže než do Prahy a odletá odtud více nízkonákladovek. Specialitou může být Ryanair let mezi KRK a PRG.

Doufám, že tento přehled pomůže některému z cestujících si ujasnit plán cesty. Případně se ptejte v komentářích dole.

 

Žádné komentáře :

Okomentovat

Dotaz, připomínka, oprava?
(pokud máte problém s vložením příspěvku, vyzkoušejte to v prohlížeči Chrome)