2019-03-20

Sokolovny jsou nevhodné pro sportování

Dřív či později se u někoho z tělocvičné jednoty objeví argument, že sokolovna jako taková je dnes naprosto nevhodná pro víceméně jakýkoliv sport. Zejména ta univerzalita zabíjí (a někdy doslova), když se ve florbalovém souboji odrazí míček od ripstolí a hráč nadále letí na kovovou konstrukci hrazdy. Co s tím tedy?

Není možné zuniverzálnit přirozeně multifunkční sokolovnu, respektive to jde, ale zabije ji to. Dobrý příklad je nástavba basketbalové haly nad nejstarší sokolovnu Sokola pražského z roku 1863. Jednoúčelová sportoviště vznikají všude (v nákupních centrech, továrnách), případně jejich nanásilné kombinace (chodím hrát florbal do bývalého vojenského krytu, kde jsou po stranách mantinelů terče pro lukostřelbu). Spojujícím prvkem je spartánské zařízení sportoviště. Ano profesionální, ale oku nelahodící. Protože být estetický je a) náročné b) drahé.

Jak z toho ven podle mě? Je třeba nabízet cvičební program, který sokolovnu využívá v souladu s původním účelem. Mám na mysli různé hromadné lekce, případně posilovací stroje v místech nářaďoven a jiných zákoutí. Zkrátka jiná náplň než pronájem plochy pro badminton nebo futsal (a nemyslete si, že někdo používá pěnový míč, který vyžadujete papírovou cedulkou na dveřích).

Budoucnost je podle mého ve vysoce estetických prostředích a kvalitním vybavení, které je lákavé ve všech směrech. Říká se tomu Instagram faktor, protože když budete přispívat na sociálních sítích fotografie z takových míst, váš sociální statut se zvýší proti všem „amatérům“ cvičích ve sklepě nákupního střediska s utilitárním designem.


Nezbytným faktorem je pak dořešení všech detailů jako je osvětlení nebo problém sokoloven – vzduchotechnika. Taková klimatizace je dneska standard bez které to nejde a ano, stojí to spoustu peněz + elektrické energie, ale je třeba hledat řešení jakým mohou být solární panely na střeše (vyzkoušený model), geotermální čerpadlo apod. Lidé žádají komfort a také jsou schopni za něj zaplatit více, což doufám v kombinaci s exkluzivními prostory může fungovat i ekonomicky. Cenotvorbě a skutečnosti, že sport pro všechny nemusí být nutně nejlevnější ze všech se bude věnovat můj jiný příspěvek.

Je potřeba o sokolovně přemýšlet jinak než o sportovních halách a tomu přizpůsobit náplň hodin. Ozdobnost a historický kontext místa je třeba využít v prospěch vyznění a ne jako nevýhodu proti jednoúčelovým sportovištím. A co si o tom myslíte vy? Napiště mi do komentáře

Žádné komentáře :

Okomentovat

Dotaz, připomínka, oprava?
(pokud máte problém s vložením příspěvku, vyzkoušejte to v prohlížeči Chrome)