2019-03-04

Sokol: Vy ještě nutíte výbor scházet se osobně?

Spolupráce a komunikace mezi členy výboru, komise či předsednictva je naprosto kritická pro dosažení dobrých výsledků. Ani v moderní době není třeba popírat, že osobní setkání s lidmi má své kouzlo a váhu, ale uvědomili jste si někdy důsledky, když zde není jiná možnost?

Tato otázka není tolik aktuální pro jednoty, kde lze předpokládat, že jsou členové poblíž místa působnosti. I zde se může stát, že aktivní činovník získá novou práci či se přestěhuje a jeho dobrovolná práce pro jednotu upadá, protože v časech setkávání výboru je ještě v práci nebo na opačném konci města?

Situace je pak naplno vidět na župách a v samotné ČOS, kde se fyzické vzdálenosti natahují a ve výsledku to znamená bojkot práce vyššího orgánu. Z Ostravy do Prahy jsou to 3,5 hodiny vlakem při dobrém počasí a být zde jednou měsíčně je docela problém, pakliže vaše zaměstnání nedovoluje práci z vlaku. Proč to tedy neotočit a nebýt virtuálně přítomen na jednání a být při tom fyzicky ve své kanceláři v zaměstnání. Zdržet se navíc 2 hodiny k pracovní době je obvykle menší problém, než si vzít dovolenou a vydat se na alespoň 9 hodinový neplacený výlet do Tyršova domu. Na nákladech se navíc ušetří za nemalé jízdné

Jaké jsou nevýhody? Jednou za čas je skutečně dobré setkat se osobně, aby lidé nepřišli o vzájemný kontakt a mohli probrat témata mimo agendu. Nicméně takový sraz může mít neformální charakter a prospěje mu, pokud nikdo z přítomných není v práci – zejména z řad činovníků, kteří jsou za sokolskou práci placení.

Technických nevýhod je více. Jsou zde nějaké nároky na technické vybavení, nicméně v současnosti je moderní tred BYOD (přines si své zařízení) a dá se očekávat, že každý člověk v produktivním věku vlastní notebook nebo chytrý telefon. Horší je situace s protistranou, tedy místem kde se lidé setkávají osobně. Je potřeba dobrého připojení k internetu, všesměrový mikrofon či jiné vybavení pro telekonference. Dále osoba která setkání vede a je schopná konferenční hovor připravit a spustit. Taktéž místo setkání může být problémem, pokud je místnost příliš velká nebo se špatnou akustikou. Kvalitě zvuku nepřidá ani vrzající podlaha a velká vzdálenost mezi účastníky. Pokud chcete příklad kde je všechno špatně, odkazuji se na místnost Tyršova klubu v Tyršově domě, kde se schází předsednictvo vzdělavatelského odboru. Vhodná je místnost menší, odpovídající velikost setkání tedy 10-15 míst u normálního stolu s dostatkem měkkých látek aby byl zvuk tlumený.

Požadavků před zavedení nového řešení je hodně a obvykle se k nim staví super negativně zejména ti, kterých se netýká. Činovníci svolávající setkání jsou obvykle ti, kteří jsou fyzicky na místě tak jako tak a kdyby nebyli, tak sraz nesvolají. Uvedené problémy jsou pro ně zbytečnou investicí a raději budou tvořit nátlak na ostatní, aby přijeli a udělali jim situaci jednodušší.

Jaké jsou náklady? Jednorázové do zařízení, školení a stavebních či dispozičních úprav. Měsíčně k nějakému softwaru pro telekonference pokud není používaná bezplatná verze či verze pro neziskový sektor. Je třeba také počítat se změnou návyků při organizaci srazu a agentě při jeho jeho zahájení.

Jaké jsou výhody? Můžete zvýšit zájem stávajících členů v účasti na setkání či si jejich zájem udržet i když se jejich životní situace změní. Dále můžete zapojit nové členy pro které jsou fyzická setkání nepraktická či nemožná. Obecně je také možné zapojit více lidí, byť pasivně do projednávání. Jak je zavedenou praxí, zápisy z jednání mnohdy záměrně neobsahují všechna diskutovaná témata. Výhodou pro pořízování zápisů je schopnost nahrávání i interního zveřejnění. V budoucnu se očekává i automatický přepis hovoru do formy textového záznamu při zapojení umělé inteligence.

Obecně se považuje telekonference za flexibilní přístup k práci a ve světě současného byznysu za naprosto normální postup, možná ne v Česku, ale zahraniční firmy vás spíše pozvou na pohovor na Skype než na fyzickou návštěvu jejich kanceláře. Není zde důvod, aby se trendu neúčastnil Sokol.

Váš názor ři reakce je vítána v diskusi.

Žádné komentáře :

Okomentovat

Dotaz, připomínka, oprava?
(pokud máte problém s vložením příspěvku, vyzkoušejte to v prohlížeči Chrome)