2021-09-23

Samsung Galaxy dock ThinkPad

Zajímá vás, jesli můžete připojit telefon Samsung Galaxy S21 (a nižší) na dokovací stanici ke svému pracovnímu počítači Lenovo ThinkPad abyste získali prostředí Samsung Dex či obrazovku navíc? Odpověď je, že to nejde.

Vyzkoušeno s dokovacími stanicemi Lenovo DK1841 a ThinkPad Thunderbolt 3 Dock - Type 40A. Mobilní telefon byl v tomto případě Samsung SM-G991B/DS.

Ačkoliv fyzické spojení lze zařídit, když máte samostatný USB-C kabel. Zkoušel jsem také použít prodlužovačku, neboť jedna z dokovacích stanicí používá sdružený USB-C a napájecí kabel, který nejde do telefonu zasunout. Nicméně datové spojení se ani v jednom případě nenaváže (u sdruženého konektoru dokonce ani nabíjení ne), protože dokovačka používá protokol Thunderbold, který v telefonu od Samsungu není. Prostě to nebude fungovat.

Mohlo by vás také napadnout použít jako vstup přední panel dokovací stanice, kde je jen USB-C port se symbolem blesku a ten spojit s telefonem vhodným kabelem. Ani to nebude fungovat, symbol blesku znamená ten Thunderbold, který mobilní telefon neumí.

Je to ovšem jen volbou dokovačky, zkoušel jsem svůj Samsung připojit k Hama 7-in-1 USB-C Docking Station, kde se Dex mód spustí. Tady kompatibilitu zejména s displeji zajišťuje protokol DisplayPort Alternate Mode. Klávesnice s myší pak funguje, protože se zařízení chová jako USB hub.

Později jsem zkoušel dokovací stanici Dell WD19S a ta se k DEX kabelově připojí bez problému. Na koncovce kabelu svítí logo "DP" a nikoliv blesk.

Že Dex funguje můžete také vyzkoušet, připojíte-li si telefon kabelem přímo k počítači s nainstalovaným programem Samsung Dex (zkoušel jsem na Windows). Samsung Dex se spustí a to se hodí v případě, že váš počítač je opravdu pomalý, ale má velkou obrazovku, pohodlnou klávesnici nebo chcete pracovat se soubory v telefonu.

Snad za pomocí tohoto článku předejdete zbytečnému snažení. Více trablech s dokovacími stanicemi.

Žádné komentáře :

Okomentovat

Dotaz, připomínka, oprava?
(pokud máte problém s vložením příspěvku, vyzkoušejte to v prohlížeči Chrome)