2017-09-17

Intel HAXM is required to run this AVD a vůbec VT-x u Android Studia

Vyčerpané místo na disku mě donutilo reinstalovat Windows a s tím i všechny mé vývojářské nástroje, což je vždycky peklo, neboť po reinstalaci Visual Studia a Android Studia jsem byl opět téměř bez místa na disku (ach ten 128 GB oddíl kvůli SSD).


Při té příležitosti jsem si vzpomněl na 3 roky starý problém s během Android Virtual Device a vůbec virtuálních strojů pod Windows (10). První návod zní zapnout podporu VT-x (tedy běhu instrukcí pro virtualizaci na CPU) v BIOSu, ale to dělám standardně. Přesto se AVD stále nechtělo spustit a akci blokovalo s hláškou:
Intel HAXM is required to run this AVD. Enable VT-x in your BIOS security settings...
Rychlý test toho, že problém je na systémové úrovni se dá provést například pokusem o spuštění nějakého virtuálního počítače skrz VirtualBox, kde vyskakuje stejná hláška.


Nicméně fakt, že problém není HW charakteru, ověří utilita Intel HAXM (předpokládám, že jej máte nainstalovaný), kdy s pomocí příkazového řádku nalistujete do složky:
cd C:\Android\sdk\extras\intel\Hardware_Accelerated_Execution_Manager
a spustíte nástroj haxm_check.exe, viz obrázek.


Příčinu bychom měli diagnostikovánu, ale jak ji odstranit? V mém případě je na vině mnou doporučovaný antivir Avast, který instrukce VT-x blokuje z bezpečnostních důvodů. Jako důvod  je dobrý, ale hláška o takové akci by byla více než vhodná.

Je tedy nutné otevřít okno antiviru, klepnout na položku Nastavení (vlevo dole), přejít do části Řešení problémů a zaškrtnout položku "Povolit hardwarovou virtualizaci". 



Po restartu se problém s VirtualBoxem vyřeší, ale Android studio stále nespolupracuje, protože přišlo s druhou hláškou:
/dev/kvm not found
Tato zpráva je na Windows zařízení více než podezřelá, nicméně internetová fóra si s ní již umí poradit. 


Nutností je odstranit přes Ovládací panely předchozí instalaci Intel HAXM a nainstalovat ji ručně ze stránek Intelu. Po stáhnutí haxm-windows_v6_2_1 a úspěšné instalaci se již Android Emulator spouští bez komplikací a je možné se tedy vrátit k původní činnosti.


Žádné komentáře :

Okomentovat

Dotaz, připomínka, oprava?
(pokud máte problém s vložením příspěvku, vyzkoušejte to v prohlížeči Chrome)