2015-10-24

Instalujte ovladače chipsetu ve Windows

Zjistil jsem, že s rozvojem nových Windows (vyšších než XP) se docela dobře daří instalačnímu procesu rozpoznat reálně připojený hardware a podle toho automaticky stáhnout příslušný ovladač z Windows Update, což je moc dobře, ale...


...ale má to háček, jak asi tušíte. Někdy se to tak úplně nepodaří, přesto ve Správci zařízení nevidíte oranžový vykřičníček hlásící problém. Použije se nějaký dostačující obecný ovladač a dále je ticho. Zejména po reinstalaci pak uživatel počítače cítí, že "něco nejede jak má" a zrovna teď se mi to stalo také.


Nedodržel jsem svůj postup a po instalaci Windows 10 jsem neprovedl instalaci chipset driveru, protože ovladače z webu výrobce pro mou základní desku Asus Maximus II Formula při instalaci napsaly, že nedokáží rozpoznat instalovaný operační systém, což u desky z roku 2008 není neočekávatelné.


Vybodl jsem se tedy na tyto ovladače, ale při každém startu počítače se mi zdálo, že něco není v pořádku. SSD mám, ale odezva systému nebo web prohlížeče byla místy dost tragická, CPU točilo 90%, kontrolka disku se mohla ublikat, přesto se nic nedělo a bylo třeba to opravit.


Vygooglil jsem si tedy oficiální (nicméně obecný) nástroj Intel Chipset Device Software (INF Update Utility) a nainstaloval. No nebudu vás napínat, zafungovalo to a počítač jede opět tak, jak bych očekával.

Plyne z toho nová zkušenost pro mne a zároveň poučená pro vás. Po každé instalaci / reinstalaci Windows nainstalujte minimálně ovladače chipsetu, zjednodušíte tak život svému počítači, který se za to odmění vyšším výkonem. 


Navíc tyto drivery poskytuje snad každý výrobce, takže to není až takový problém, případně stahujte "univerzálně konkrétní" jako zde bylo předvedeno. Co máte za chipset se musíte dozvědět nějakou offline metodou, nejprve si zjistěte typ základní desky (podívejte se na ni) a vyhledejte si informaci  o chipsetu online. Většina slušných desek má Intel, takže stačí použít odkaz výše. Pokud používáte AMD tak hold nalezněte jiný.

Jak jsem zmínil, je to poměrně jednoduchá operace, která ještě více zprovozňuje počítač. U notebooků navíc může přispět k větší výdrži baterie, umožnit hybernující režim atp. 

Zveřejňuji tento článek po osobní prezentaci tohoto zjištění několika svým přátelům, protože i mezi technicky zdatnými není tento drobný fakt příliš známý, protože Windows automatika to dělá přece "za ně". Toliko vše na toto téma.

Žádné komentáře :

Okomentovat

Dotaz, připomínka, oprava?
(pokud máte problém s vložením příspěvku, vyzkoušejte to v prohlížeči Chrome)