2015-05-24

Jak ušetřit na jízdenkách ČD v eshopu

V sobotu ráno jsem se vydal vlakem z Ostravy do Brna, protože mě vypekli spolucestující, kteří si koupili SONE jízdenku namísto skupinovky pro 3 lidi. Byl jsem nucen si narychlo pořídit lístek u okýnka, kde jsem byl značně překvapen.


Podle vyhledavače spojení a eshopu měl stát lístek 179 Kč, na jízdence se však objevilo 238 Kč. Vzhledem k odjezdu vlaku za 2 minuty jsem vynechal handrkování a běžel na perón...


Kde se ovšem ztratila ta původní cena? Otevřel jsem eshop a znovu zadal objednávku, cena zůstává a lze ji zakoupit i pro tentýž den na cestu zpět. Pustil jsem se do sledování a zjistil, že jízdenku lze takto zakoupit až do 15 minut před odjezdem, kdy se možnost ztratí.


Mimojiné z toho vyplývá, že je poskytována sleva 25% za online nákup namísto bezprostředního nákupu o okýnka, což jsem sice tušil, ale nečekal jsem tak výrazný rozdíl. Abych offline svět nezazdil, stejnou jízdenku je možné si koupit u okýnka, ale je třeba to udělat den předem.



Takže vážení a milí, nakupujte online! Pokladním ČD sice ubyde práce, ale pokud půjdou cestou České pošty, tak jim najdou novou v podobě grilování párků nebo nějaké jiné nesouvisející činnosti...

Celé této službě, říkají na dráze Včasná jízdenka, kdy čím dříve ji zakoupíte, tím je levnější, ale ne zase tak moc, jako stojí změna plánů. Pro ilustraci dodávám ještě obrázek.


A jak se kolem tohoto příspěvku rozpoutala diskuse na sociální síti, padlo rozhodnutí ještě prozkoumat, co s nabídkou udělá použití InKarty. A dopadlo to tak, že sleva 50% z IN50 se počítá z plné ceny bez online slevy. Tedy 238 / 2 = 119 Kč, což je sice podivný výpočet, ale je...



Ale pozor, v zápětí jsem cestoval z Prahy do Ostravy za pomocí ČD a při odjezdu za 80 minut již nešla místenka zakoupit. Obdržel jsem jenom obligátní hlášenku: Zjišťuji dostupnost... A poté: vypršel limit, je moc pozdě nebo moc brzo. Takže pozor na nákup na poslední chvíli... Nakonec jsem si místenku koupil za 35 Kč u okýnka a dobře jsem udělal neboť bylo pořádně plno a mě po celém chodícím dni úžasně bolely nohy...

Doplněk: když už jsem otevřel web Českých drah, objevil jsem, že namísto tisku jízdenky můžu použít číslo své ODISky, když nemám InKartu.
Novou výhodou pro držitele ODISky je možnost pořídit si jízdenku z domova až do cíle své cesty, aniž by si ji pak museli tisknout a vozit s sebou. Stačí si jízdenku na vlak koupit v eShopu ČD a místo čísla In Karty zadat číslo ODISky. Průvodčímu ukážete místo jízdenky jen ODISku. Průvodčí pak podle karty automaticky dohledá vaši jízdenku, zakoupenou předem v eShopu ČD.
Doplněno 2: Ano, ale je potřeba mít na ODISce nahranou aplikaci "Karta ČD", což se dá zařídit ve většině pokladen (nejde to u všech, musí mít velmi dobrý přenos dat) na počkání zadarmo po předložení žádosti o In kartu (proti klasické In kartě v tam ale nebude fungovat peněženka EPIK a sleva Rail plus do zahraničí).

Což by mě velmi zajímalo, jak funguje. Protože průvodčím to eKartu (dnes ODISka) občas nenačte. Jestli jste to někdo vyzkoušeli, dejte vědět v diskusi!

A pak tu má ještě jeden novější příspěvek.


Zdá se, že o veselé zážitky s ČD není nikdy nouze...

4 komentáře :

  1. Já sem vnitro-jízdenku u okýnka už nekupoval už X let... Takže o těchto "slevách" vím, a dá se na tom fakt solidně ušetřit a ještě se nemusím otravovat s papírem, stačí kód v smsce. A odiska, heh, umí to i s režíjkou :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No já většinou nejezdím s ČD a nebo taky kupuju online. Naposledy SONE u okýnka a to stojí stejně. Proto mě to překvapilo, 25% není málo...

      Vymazat
  2. Díky za průzkum. Jedná věc této včasné jízdenky mě ale extra štve. Pokud si ji zakoupím, nelze stornovat a je přesně na jméno. Je pravda, že jsem tak lístek kvůli slevy (netušil jsem že to je do posledních 15 minut) kupoval i 2 dny předem, což je ale fest, a pak zrušit nebo prodat prostě nejde.

    To s ODISkou by mě zajímalo, protože když jsem měl kód v SMS tak jsem ještě musel předložit občanku, děsně otravné. Pokud bych zadal číslo ODISky a jen ji dal ODISku, bylo by to fajn.

    OdpovědětVymazat
  3. ODISku jsem asi před 14 dny používal ve vlacích na Šumavě, a opravdu to funguje. Průvodčí se sice většinovou nejdříve divili co je to za kartu, ale po načtení karty už viděli zakoupené jízdenky a byli uspokojeni.

    OdpovědětVymazat

Dotaz, připomínka, oprava?
(pokud máte problém s vložením příspěvku, vyzkoušejte to v prohlížeči Chrome)