2014-12-01

Zesílení WiFi přes opakovač - zkušenosti

Konečně jsem se dostal k praktickému otestování scénáře s WiFi opakovačem jako "prodlužovačky" WiFi signálu. Proč konečně? Až doposud jsem o tom jenom četl a vědom si nevýhod jsem vždy volil jiné řešení, ideálně pomocí kabelu a access pointu. Až nyní jsem byl postaven před hotovou věc, kdy na stole ležel opakovač a řešení mělo být zprovozněno za hodinku.

Opakovač byl Comtrend WAP 5883, který zesiloval signál po WiFi ADSL modemu. Spíše než vzdálenost byl problém s tvarem staré bytelné vily ve tvaru "L" a použitými materiály, které docela tlumily.

Mám špatné mínění o kvalitě takového řešení, proto jsem si udělal test. Od stolu s WiFi připojením na modem v cca 75% kvalitě jsem spustil test rychlosti. Download 13,1 Mb/s. A teď jsem do zásuvky před sebou zapojil opakovač, nastavil jej k opakování WiFi, připojil se a spustil stejný test znovu. Výsledek? Download 9,3 Mb/s.


Takže rozdíl, když jsem neměnil vzdálenost, ale do trasy pouze vložil další prvek, tak se snížila rychlost o 30%, což není zrovna málo. Pro ilustraci na konci řetězce po cca 25 metrech rychlost spadla k 2,0 Mb/s. Zoufalé řešení...

Proto pokud máte jinou možnost, tak o WiFi opakovačích neuvažujte...

Doplněno: Tak jsme vedli diskusi na toto téma a prý by mohlo pomoci snížit vysílací výkon opakovače tak, aby nedocházelo k odrazům a interferencím, čímž je z mého pohledu docela dost možné zlepšit propustnost, ale celé je to stejně na bázi nějakého laborování. nad vhodným nastavením. Každopádně WiFi repeater je špatné řešení...

Žádné komentáře :

Okomentovat

Dotaz, připomínka, oprava?
(pokud máte problém s vložením příspěvku, vyzkoušejte to v prohlížeči Chrome)