2013-09-09

Synology DS107 automatické zapínání podle času

Dlouho jsem pátral po internetu po způsobu, jak NAS automaticky zapínat a vypínat ve stanovený čas. Možnost automatického vypínání jsem objevil hned, funkčnost byla ihned a bez problémů. Pro automatické zapínání mi však chyběl v DSM radio button, jelikož používám neoriginální verzi 4.3.

Dalším pokusným krokem byla instalace balíčku Advanced Power Manager for Synology DS, který měl zajistit potřebné zapínaní. Nestalo se tak, pouze se opět přístroj sám vypínal.

Teď už jsem začal vážně pochybovat o autostart funkci. Kontrolní měření standby příkonu nevykázalo nadměrnou spotřebu indikující život přístroje. Bylo potřeba nasadit HW řešení. Vytáhl jsem z elektro krabice časovací zásuvku, jenže odpojení elektřiny u bezpečně vypnutého přístroje, nezpůsobí jeho zapnutí po obnovení dodávky. 

Naštestí Google mi opět pomohl! Našel jsem tento článek o úpravě NAS pro automatického bootování, Je to pro model DS106, ale pro DS107 existuje také! Nebudu vás dále napínat, provedl jsem popisovanou úpravu napájením kondenzátoru k zapínacímu tlačítku a Synology disk nyní startuje v časovačem stanovenou dobu. (vypíná se bezpečnou dobu po automackém - bezpečném vypnutí, což je asi 30 minut)

Dovolím si doplnit improvizovanou fotodokumentaci, protože jsem u sebe pořádný foťák. Umístění kondenzátoru je předpokládám jasné. Ověřte před napájením elektrolytického kondenzátoru polaritu přiložením voltmetru k pinům při zapnutém NASu! Já měl totiž polaritu jinak než popisovaly obrázky. Ve spínači je napětí < 5V, volte proto kondenzátor pro dostatečné napětí (> 16V). Kapacitu jsem ponechal 100uF. Připájení je už jen záležitostí minuty a NASka nyní startuje automaticky.





Pokud víte jak na to jinak, připište mi to prosím do diskuse!

Žádné komentáře :

Okomentovat

Dotaz, připomínka, oprava?
(pokud máte problém s vložením příspěvku, vyzkoušejte to v prohlížeči Chrome)