2018-03-12

Kde jsou finské univerzitní restaurace

Tento článek vzniká jako rozšíření mého původního článku o stravování a kuchyni ve Finsku. Mé zkušenosti a seznam navštívených míst se rozšířil a byla by škoda jej nechat bez možnosti využitím i někým dalším.

Nejprve však krátký úvod. Nejlepší je využít těchto jídelen, když jste místní student, jen dodávám, že i když nejste, tak je stravování na univerzitách jedno z nejlevnějších a pravděpodobně se vám vyplatí více než klasická restaurace. Více o systému stravování v ukecaném článku.



Pro využití slevy, tedy jídla za 2,60 € namísto 8,5 € je ale potřeba mít kartičku vydanou finskou vzdělávací institucí - na jinou neplatí. Nicméně můžete to zkusit i s českým ISICem, mají tu podobný, ale záleží na obsluze, jestli se bude dívat, protože ji většinou stačí něčím zamávat.

Teď už slíbený seznam míst v aktualizaci 3/2018. Vždy si ověřte, že má skutečně otevřeno - časy se občas mění. Na státní svátky máte většinou smůlu. Pokud není uvedeno jinak, nesmíte si nabírat více druhů jídel bez placení extra. Toto neplatí u příloh, jestli nechápete o čem mluvím, přečtěte si odkazovaný článek. Jídelny se liší v možnosti, zda-li si můžete vzít pro salát zvláštní talíř nebo musíte použít ten hlavní, nemilým trendem se stává politka jednoho talíře z "ekologických důvodů".

 

Helsinki

"Porthania Opettajien ravintola" je klasická stravovna na výhodné pozici při chození po památkách nebo cestování, neboť je asi 10 minut chůzí od hlavního nádraží a asi 5 minut od katedrály. Nemají otevřeno o víkendu, před týden do 16. Osobně je mi nejsympatičtější.

Druhá restaurace "UniCafe Päärakennus" je jen pár kroků vzdálená, kdy z okna můžete koukat na "české tramvaje". Chodím do ní, když mám trochu více času, než se najíst a běžet na vlak.






Třetí restaurace "UniCafe Ylioppilasaukio" je nejblíže hlavnímu nádraží (5 min), je otevřena každý den do 19 hodin a dokonce i o víkendu. Mám ji nejméně rád v celém Finsku, protože si po nabrání příloh musíte říct o hlavní chod obsluze a nikdy nemám dost času se ve frontě rozmyslet co chci. Z logiky věci je porce hlavního chodu určena obsluhou, což je velice netypické. Zajímavost: od nádraží do ní dojdete průchodem pod logem Zetor a je naproti klubu Praha. P.S. hned vedle vlakáče je velká samostatná budova a v ní česká restaurace Vltava, ale smažák v ní nemají...


V Helsinkách jsem hledal i další možnosti jídla a našel vcelku rozumný "fast food" s pizzou, kebabem a dalšími zdravými věcmi, jen pár kroků od autobusové stanici na Kamppi.

 

Espoo

Navštívil jsem restauraci "Dipoli" na Aalto University. Trefil jsem špatný den, jídlo bylo nějaké odbyté, nicméně systém odpovídal zvyklostem.

 

Vaasa

Do mého bývalého univerzitního města se asi při výletování nedostanete, na druhou stranu tu znám nejvíce restaurací, protože jsem na jejich zkoušení měl nejvíce času. Aktualizace: od roku 2016 se situace dost změnila, zejména po změně agentury z Amica na Juvenes.

Nová restaurace vznikla až po mém odjezdu v budově univerzity Novia "Juvenes Aleri". S kartičkou studenta zde nejlevnější porce stojí 0,85€ (mají i standardní za 2,60), což je cena za kterou se běžně prodává jen kelímek kávy. To nejlevnější jídlo má horší pověst nadruhou stranu za ty prachy tady nemáte ani nanuka...  Otevřeno i v sobotu.

Hlavní je Mathilda v kampusu University of Vaasa. Jídlo vydávají do 15. hodiny a poté do 16. dost příšernou pizzu, nicméně lepší než být hlady. Moje nejoblíbenější menza, protože zde byla většinou většina spolužáků a známých tváří. V sousední budově Fabrikki je druhá výdejna, ale ta nestojí za návštěvu.








Cotton Club, soukromý podnik, domorodci říkají, že má lepší jídlo než Mathilda, ale má to háček - není samoobslužná, ale musíte kuchařkám říct, co chcete, což není úplně příjemné, když nevíte, co si objednáváte. Během školního roku jen když mají něco dobrého, během léta však byla jako jediná otevřena.





Serveri na VAMKu patřila mezi mé oblíbené tím, že byla otevřená i v sobotu (už není 2018). Mají zde i masové "speciality" jako třeba řízek, ale dotovaná cena je i tak 4,58€ za porci. Přes léto 2017 ji rekonstruují, tak uvidíme, jak bude vypadat. A protože naproti je Aleri, už nikdy potom jsem v ní nebyl...





Dále se dá najíst i v budově Åbo Academy, či si dát polévku v kavárně Oskar v knihovně Tritonia.

 

Tampere

Zde si doporučuji zajít do restaurace "Sodexo Ravintola Linna" za vlakovou stanicí a přes cestu byla také univerzitní restaurace Minerva nebo Juvenes Café Pinni. Je to chvíle chůze, ale stojí to za to.

V Tampere jsem také jedl v hlavní restauraci Reaktori tamější technické univerzity. Má to háček v tom, že při běžné turistice je výrazně stranou ve čtvrti Hervanta. Jídlo bylo i v sobotu!



V Tampere jsem jedl také na TAMKu, v restauraci "Campusravita", kam jsem se zastavil cestou okolo autem, opět není vůbec po ruce pro běžného návštěvníka města. 

NEPLATÍ, zrušeno! Co je bomba o které málokdo ví, je restaurace "Juvenes Ravintola Ziberia" kousek od hlavního náměstí v budově Finlayson. Je to normální restaurace, ale lze tam uplatnit studentskou slevu. Vřele doporučuji!

 

Jyväskylä

Mé druhé město, kde jste trávil hodně času, kam tedy zajít? Specialitou Jyväskyly jsou dlouhé časy otevření, denně do 16-18 hodin není problém. Superspecialitou jsou otevíračky v sobotu i neděli.

Nejblíže do centra je restaurace "JAMK Dynamo" o které mám jednu dobrou a jednu špatnou zprávu. Dobrá je, že je zde možnost míchat hlavní chody, tedy fungovat v režimu klasického bufetu včetně polévky (tady se to nevím proč nejmenuje švédský sůl), respektive na tác se vleze velký talíř, malý na salát, miska s polévkou a sklenice s vodou a džusem - to je můj rekord ve Finsku. Špatná je, že agentura Sodexo vaří amarouny. Jídlo pouze v pracovní den. Druhá a větší pobočka je v hlavním kampusu na Rajakatu.

V přijatelné vzdálenosti s vycházkou u jezera je restaurace Piato, kde se dá najíst se i v sobotu do 15:00. Jídlo standardní s prostornou jídelnou.



Mezi mé oblíbené patří restaurace v hlavním kampusu JYU i když nesmíte míchat pokrmy a vše musí na jeden talíř. Ve službě je Semma, dříve to bylo Sonatti. Nejblíže do města je Libri, přes kopec pak Ilokivi a kousek od něj Lozzi. Lozzi má otevřeno i v sobotu do 17 a v neděli do 16, což je obrovská vyjímka z finských pravidel. Nemůžu si to vynachválit. Dále od centra je pak nové (2018) místo Rentukka, taktéž je otevřena i v neděli.

 

Turku

Zde jsem se asi nejvíce nahledal. Nicméně nejnovější objev Silvůš je velice užitečný, neboť restaurace Kåren na Åbo Akademi je přímo v centru města.


Restaurace Brygge nachází. Je vzdálenější od centra i když chůzí dosažitelná. Vaří tam dobře, místa je dost a vzhledem k tomu, že jsem tam byl ve všední den, tak i s druhou návštěvou na večeři.







Podruhé jsem byl v Turku v restauraci Delica. Není moc po ruce, ale pokud jedete z letiště, tak zakoupený lístek na MHD má jen časové omezení a s přestupem se tam dá v pohodě dojet a také odjet.

Při cestování ve spěchu je přes cestu od autobusového nádraží Mc'Donalds, kde se dá cheeseburgerem za 1€ zahnat okamžitý hlad.

 

Oulu

Na univerzitu v tomto severním městě jsem se dostal při výletu do Laplandu. Při běžné návštěvě města je restaurace Central Station nepoužitelně daleko. Jídlo měla dobré i když univerzita jako taková není moc útulná.





Alternativou na oběd z jiného výletu do Oulu by mohla být palačinko-omeletárna Pannukakkutalo Renesans, která se nachází jen pár kroků od tamější dominanty sochy policisty. Jídlo zde není dotované, ale lze ochutnat palačinku se sobím masem a další docela chutné varianty.






Rovaniemi

Restauraci Petronella navštívil Pavel ...jen dodám, že je to krásné prostředí, hned vedle je místnost, která původně byla knihovna ale už je spíše jako chill out místnost, kde jsem si dobil NTB a mobil a strávil tam déšť venku a díky WiFi i chvíli pracoval. Je to od centra trochu dále, ale za tu cestu jsem nelitoval a procházka je pěkná

 

Fast food

Domácí řetězec je Hesburger - podobný Burger Kingu či McDonalds, protože je alespoň trochu jiný než zbytek globálních řetězců, tak je mi nejsympatičtější. Nicméně základní cheesburger stojí 2,60€, což se mi zdá přehnané.
Takže na rychlou levnou svačinu do McDonalds na cheesburger, který stojí vždycky 1€. Když se nad tím zamyslíte je to extrémně nefér, protože u nás taky stojí 1€. Specialitou finských mekáčů je McVegan s nějakým měkkým "masem" z "mletých pilin a sóji". Zkoušel jsem a neoslovil mě, nicméně u místních má úspěch.

Street food alias hladová okna jsou problém, zejména proto, že stojí příšerné peníze. Vyprošťovák po cestě "z chlastačky" začíná na 6 €, ale spíš více...

 

Obecný tip

Jak najít jinou restauraci? Jde to celkem snadno, výhodou je použít místního jazyka. Do Googlu zadávám: město + yliopiston ravintolat

 

Závěr

Jak z příspěvku vyplynulo, stravování na univerzitách jsem pojal jako sport a baví mě navštěvovat nová místa zejména při cestování. Snažím se tak využít možnosti, které mi poskytuje místní statut studenta. 

Ten rozdíl v komfortu je dramatický proti našemu systému v Česku, kdy lze využívat jen svou vlastní vysokoškolskou menzu a uzavřený systém platby za jídlo. Taktéž kvalita nebo alespoň styl jídla je taktéž značně odlišný. Nekonečným zdrojem radosti je samoobslužný systém, kdy lze talíře pořádně zatížit.

Další doplnění přidávám postupně.

Žádné komentáře :

Okomentovat

Dotaz, připomínka, oprava?
(pokud máte problém s vložením příspěvku, vyzkoušejte to v prohlížeči Chrome)