2014-07-01

Windows edice s písmenem N, Movie Maker a další problémy

Toto říká o variantách Windows s písmenem N licence:
The software does not include Windows Media Player (as defined by the European Commission) or Windows Media Player related technologies such as Windows Media Center. As a result, you will need software from Microsoft or a third-party in order to play or create audio CDs, media files and video DVDs, organize content in a media library, create playlists, convert audio CDs to media files, view artist and title information of media files, view album art of music files, transfer music to personal music players, or record and play back TV broadcasts.
Co to znamená doopravdy? V systému není nainstalován Windows Media Player a tak je potřeba používat k přehrávání multimédií nějaký externí přehrávač, případně si doinstalovat kodeky. To je vše. Jinak se systém chová standardně. Teda až na malé vyjímky.

Instaloval jsem ze sady Windows Live 2012 nástroj Movie Maker, který po spuštění zařval chybu "chybějící MF.dll", rychle jsem zjistil, že jde o problém s chybějící podporou multimédií, takže jsem namísto laborování s kopírováním knihoven rovnou stáhnul aktualizaci Windows6.2-KB2703761-x64.msu (Sada Media Feature Pack pro verze N a KN Windows 8.1), která tuto podporu opravuje.

Instalace proběhla vcelku standardně, což mě překvapilo, protože jsem očekával nějaké varování - mám přece licenci na písmeno N a tuto funkcionalitu nemám zaplacenou.

1 komentář :

  1. Však je Media Pack zdarma, ale já mám osobně potíže u N edice i s WinUpdate. Pokud máte možnost sežeňte si standart, ušetří vám to námahu. Bez media knihoven Windows také nefungují některé programy, hlavně pak hry od nezávislých studií,které jakýmkoli způsobem knihovny využívají.

    OdpovědětVymazat

Dotaz, připomínka, oprava?
(pokud máte problém s vložením příspěvku, vyzkoušejte to v prohlížeči Chrome)