2014-01-24

Synology BTsync "Don't have the permission to write in selected folder"

Nedávno jsem objevil aplikaci BitTorrent Sync. Dle mého je to skvělý způsob jak zálohovat a přitom nepoužívat FTP. Ideální volba tedy byla rozjet tuto službu u sebe na NASce.

Protože jsem měl z dřívejška zkušenost s ruční instalací pomocí konzole na Synology DS-109j (na které se vám tuto aplikaci rozjet nepodaří), rozhodl jsem se pro instalaci pomocí balíčku z repozitáře:
http://packages.synocommunity.com
Instalace je snadná "next, next, next, finish". Nicméně jakmile budete chtít zprovoznit synchronizaci i pro další uživatele, tedy nejen pro sebe, nebo zapisovat do exotičtějších složek, narazíte na chybějící systémová oprávnění, projevující se hláškou:
Don't have the permission to write in selected folder.

Řešením je vytvořit uživatele v prostředí Synology, který bude mít nastavena příslušná oprávnění. Uložte si tedy všechny již vytvořené synchronizace, zastavte a odinstalujte balíček. Poté přes Ovládací panel přidejte nového uživatele se jménem 'btsync' a nastavte mu vše potřebné - zejména oprávnění ke složkám.


Novým řešením (10/2014) je přidat uživatele a heslo v GUI tak, aby BTsync získal potřebná práva. To se dělá velmi snadno. Klikněte na ozubené kolečko v pravém horním rohu obrazovky vedle čtveřice ostatních ovládací panelů, pokračujte na Preferences a prostřední položkou je User Name, kam vyplňte jméno a current password pro předpřipraveného uživatele, který má dostatečná práva.

Starým řešením (01/2014) je potřeba nahlédnout do manuálu pro ruční instalaci a provést několik úkonů.
Konkrétně tedy kapitola "Enabling user to login to SSH/Terminal" na straně 1. Soubor /etc/passwd upravíte buď přes konzoli jak je uvedeno v textu nebo pomocí grafického editoru v prostředí Synology DSM z balíčku Config File Editor.

To je vše, nyní není potřeba, aby se uživatel btsync pomocí hesla přihlašoval do terminálu a tak je možné opět nainstalovat balíček BitTorrent Sync, který má nyní pravomoci přistupovat všude tam, kde jste mu to povolili.

2 komentáře :

  1. Zdravím, provedl jste už update na verzi 1.3.94-1? Provedl jsem update na do té doby funkční bittorent 1.3.87 přes repozitář synocommunity a po aktualizaci nemám možnost bittorent spustit, nepíše proč. Pouze napíše že "failed to run the package service" - Mám NAS DS213.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nazdar,
      bohužel mi shořel zdroj NASky, momentálně není v provozu a tak neprovádím aktualizace... :-(

      Vymazat

Dotaz, připomínka, oprava?
(pokud máte problém s vložením příspěvku, vyzkoušejte to v prohlížeči Chrome)