2013-11-02

Recenze Hotel Le President – Tunis Hammamet

Nedávno jsem v rámci letní dovolené zamířil s přítelkyní do Tuniska. S cestouvní kanceláří Firo tour jsme obývali 11 dní v hotelu Le President. Dovolím si do moře recenzí přispět také svou kapkou.



Do hotelu jsme přijeli asi v 1 hodinu ráno, na recepci se zapsali a obdrželi klíče od pokoje číslo 425. Hotel má celkem 5 pater, okna jsou situována k moři a cestě nebo k bazénům, zahradě a dalším hotelům. My jsme koukali na bazény, což se ukázalo jako výhodnější, neboť byl vidět ruch ubytovaných, večerní program i část moře. Na tuto stranu svítí slunce pouze ráno a tak bylo v pokoji příjemně a nebylo tak nutné příliš využívat přítomné klimatizace. Výhled na opačnou stranu hotelu nám nepřišel v ničem lepší…




Spalo se nám výborně, nikde žádný hluk. Druhá strana hotelu možná o ramadánu slyšela nějaké místní šlágry, nicméně se zavřenými dveřmi na balkón to nemohl být problém. Pokoje jsou každý den čistě uklízeny včetně květinové dekorace! Na doporučení delegátky a dalších zdrojů jsme si připlatili 20 TND za pokojový sejf a tak jsme měli cennosti i pasy v bezpečí. V provozu byly oba dva výtahy, použít se dá také schodiště, takže k ubytování jsme neměli nejmenší výhrady.



Se stravováním jsme byli taktéž spokojeni, švédské stoly byly vždy naplněny jídlem, co pochybělo, bylo ihned doplněno. Jako méně pestrou hodnotím skladbu jídel, neboť snídaně byly vždy jako přes kopírák, obědy a večeře se pak měnily, nicméně v týdenním cyklu. Výhoda pro méně vybíravé je v tom, že dřív či později ochutnáte i to, po čem byste jinak nešáhli. Všechno bylo chutné! Osobně mi přišly některá jídla nemastná-neslaná, doma bych si do nich něco přisypal. Občas jsem také nevěděl, jak pokrmy zkombinovat, ale to je vlastnost bufetového systému. Saláty i nějaké ovoce bylo na místě k snědku. Stravování hodnotíme taky jako fajne. Pokud chcete jíst jen to co doma, tak nejezděte do zahraničí… 


Všichni ubytovaní měli plnou penzi, takže obsluha nedělala žádné problémy s občasným vynesením nějakého pečiva nebo ovoce z restaurace. Já třeba nosil přítelkyni na pláž pizzu.

Kapitola sama pro sebe je pitný režim. Během dne jsou otevřeny 2 výdejny pití. Jedna na pláži, druhá u bazénu, další 2 pak během oběda a večeře. Ve všech vám nalijí colu-fantu-sprite a vodu. Taktéž můžete dostat „pivo“, bílé nebo červené víno, pár koktejlů a nějaké příšerně sladké chemické džusy. Specialitou je fakt, že vše vydávají nejraději do 2 dcl kelímků a když člověk pokaždé požádá tak i do 2,1 dcl skleničky. Je to děsně otravné! Zvláště když jsem měl větší objednávku (4 skleničky), tak jsem měl polovinu vypitou ještě před vydáním posledního nápoje. Nejjednodušší řešení bylo nafasovat 1,5l láhev s čistou chlazenou vodou a tu průběžně upíjet. Zdejší práce je asi evidentně levnější než vydávané nápoje. Kam se hrabou naše bezedné kelímky v IKEA nebo KFC… 

P.S. v „baru“ na pláži hlídal čepovací přístroj obvykle jenom kluk, kterému nejvíce vyhovovalo lehátko ve stínu, takže jsem se obsluhoval sám tak dlouho, dokud jsem řádně neuhasil žízeň.


Tím jsem se dostal k samotné rekreaci. Moře nás velmi příjemně překvapilo! Čistá písečná pláž (zajděte se podívat na některou veřejnou), slunečníky a lehátka k dispozici. Svou potřebujete jen osušku. Voda je taktéž čistá a podle množství vln také průhledné. Dno je příjemně svažité, hloubka nabírá od 40 cm po 1,8 metru v bezpečné zóně. Bazény jsou u hotelu dva. Není v nich narváno, lehátek okolo je dost.



Jelikož přes den je teplota tak akorát na ležení u moře v podvečer se už dá vyrazit do okolí. První věc, kterou zjistíte, je jací jsou místní bordeláři. Vypadá to jak u nepřizpůsobivých u nás v Ostravě. V pešky dostupném okolí není nic moc zajímavého. Samé obchody! Ale zabloudíte do nich určitě. Výhodou je, že ve všech se nachází přibližně stále to samé, takže smlouvání a místní zvyky si vyzkoušíte v blízkosti hotelu a na výletu někam dál už nemusíte plýtvat svým časem. Doporučuji se nejprve podívat do obchodu „fixed price“ po cestě směrem na Hammamet, srovnat si mínění o cenách, pár prvních dní se jen koukat a pak začít teprve nakupovat. Osobně se mi osvědčilo také nenakupovat více věcí najedou, ale svou taktiku jistě objevíte sami…

Pokud budete chtít vidět vzdálenější místa, je vhodné využít fakultativních výletů. Vzdálenějšími myslím dále než je Hammamet a Nabeul. My jsme se jeli podívat na výlet do Kartága / Tunisu / Sidi Bou Said a hodnotíme jej jako výborný! Nejvíce jsme ocenili výkladu české průvodkyně žijící v Tunisku už 30 let, která měla podrobné informace o historii a zejména o současné situaci. Památky jsou zajímavé a to celodenní chození nás alespoň částečně rozhýbalo od vytrvalého ležení. Určitě se na nějaký fakultativní výlet podívejte, ostatní byli s výlety v nabídce rovněž spokojeni!



Celkově jsme byli velmi spokojeni jak s ubytováním a službami, tak i místem. Nečekaná byla taktéž odletová kontrola na letišti, kdy nebylo problém v příručním zavazadle pronést na palubu zakoupenou keramiku, vodní dýmku či podobné předměty, ze kterých by jiné kontroloři v EU proletěli stropem. 

Na závěr doporučuji ještě několik článků, které mi pomohly s přípravou a pochopením místního folklóru:

Žádné komentáře :

Okomentovat

Dotaz, připomínka, oprava?
(pokud máte problém s vložením příspěvku, vyzkoušejte to v prohlížeči Chrome)