2012-03-15

Lyžování v Karlově pod Pradědem

Letošní jarní prázdniny jsem strávil lyžováním v Karlově pod Pradědem / Malá Morávka. Proč je označení tak nejasné vychází z historie, kdy zde byla hranice dvou historických území, což se můžete mimojiné dočíst z informačních cedulí. Já mám v úmyslu zhodnotit lyžařské areály v údolí říčky Moravice.


Tento článek se týká sezóny 2011/2012. Údajně má být systém, který tolik kritizuji, již slednocený. Dočíst o plánech vlekařů se můžete na iDnes.cz.

Za prvé je nutné zdůraznit, že systém, kterým to tam funguje vymýšlel naprostý idiot, respektive ani on ne, jelikož každý svah má svou vlastní permanentku a i když se z letáčku dá vypozorovat nějaký náznak kompatibility, tak je to pouze zdání. Pokud si chcete zalyžovat na různých svazích, do tohoto údolí nezajíždějte a pokračujte dále na Ovčárnu. Snad to v budoucnu zlepší, odbovovací systémy jsou všude stejné (Nessy), bezkontaktní, záloha 50Kč.

Za svůj pobyt jsem nestihl projezdit všechny areály, jelikož:
  • jsem neměl k dispozici auto k dopravě (více později) 
  • za den se musí jezdit na jednom kopci a příští si zase koupit permici vedle
Po vjezdu do údolí máte všechny svahy po pravé ruce. Na plánku jsem naznačil, které vleky vůbec existují nebo lze počítat s jejich provozem. 


 Jako první narazíte na vleky Myšák a Myšáček, což je kotva a poma pro začátečníky. Na tomto svahu se nalézá obstojná červená sjezdovka a docela zajímavá modrá oklika té červené. Doporučuji.


Dále narazíte na chatu s vlekem Kazmarka. Je zde opět kotva. Tento svah hodnotím jako nejlepší. Obstojně červený svah, který ovšem nemá boční náklon a tak se zde dá cvičit v carvingu. Cenově je o něco dražší než Myšák, ale stále rozumně. Ještě více doporučuji!


Třetí v pořadí se nachází paskvil jménem Ski Karlov. Kde je draho a kopec je nudně modrý. Když jsem zde byl já, tak byly na sjezdovce i docela nebezpečné rýhy od rolby. Tento areál je dobrý maximálně pro začátečníky. Je zde poma a dvě kotvy. Never more!

Dále v údolí jsou ještě areály Pawlín a Olomoučák, které jsem nenavšívil a tak je nemohu zhodnotit. Olomoučák byl již zastavený, pro nezájem lyžařů. Proč jsem se nezajel podívat na Pawlín? Bydlel jsem v hotelu Kamzík, což je na začátku údolí a k Myšákovi to byl pěšky kilometr. Areály inzerují bezplatný skibus, který ovšem pro minimum návštěvníků vůbec nejezdil a bylo nutné si ho přivolat mobilem. Navíc pro již zmíněný dementní systém odbavování vám teoreticky nezastaví u Kazmarky. Nutno dodat, že tam byl velmi ochotný řidič. Na cestu zpátky jsme obvykle přejížděli po vrcholové cyklostezce na svah Myšáka a sjížděli po louce co nejblíže k rozcestí do hotelu.


Co říci závěrem? Lyžovat se zde dá, pokud se zde ubytujete, tak nezapomeňte na vlastní dopravu nebo doufejte, že je okolo dostatek dalších lidí, co by využili skibusu. Bežnou linku skoro nepotkáte i spojení s Ovčárnou je komplikované. Ale Karmarka je fajn...

Žádné komentáře :

Okomentovat

Dotaz, připomínka, oprava?
(pokud máte problém s vložením příspěvku, vyzkoušejte to v prohlížeči Chrome)