2012-01-08

Atomic Nomad - recenze

Tyto lyže jsou primárně určeny pro jízdu v hlubokém neupravovaném sněhu - jedním slovem freeridové. Oproti klasickým freeridovkám (s přizvednutými oběma konci) jsou tyto svou konstrukcí nenápadnější. Vypadají totiž jako běžné carvingové lyže, které jsou jen o něco širší než běžné lyže. Můj první dojem z nich byl rozpačitý. "Vždyť jsou to jen normální lyže…"


Ideální doba pro test nastala na dovolené v Rakousku, kdy nám přes noc v údolí napadnulo asi 30 cm sněhu - na sjezdovkách to bylo samozřejmě více a ani davy lyžařů nedokázaly tuto nadílku rozjezdit. V takovém momentě si člověk opět připomene, že se bez klasického oblouku neobejdete a na carving můžete rovnou zapomenout. Vzhůru tedy na svah s lyžemi Atomic Nomad! 


Je až s podivem jak snadno proplouvají závějemi čerstvého prašanu. S vynaložením minimálního úsilí se drží špičkami nad terénem, neboří se a zatáčejí s klidem loďky. 


Jistě máte nedůvěru k těmto slovům, dodávám proto, že jsem porovnával tyto Atomicy na stejném svahu za stejných podmínek s obřačkami RaceLT12 stejné značky. Tyto závodní lyže se na identických místech hluboce propadaly do sněhu, čímž musí lyžař vynaložit velké úsilí na to, aby svou váhu přenášel k patkám, což je fyzicky náročné i pro trénovaného! Také hladkost v obloucích nebyla plynulá což spolu se zmíněnou zátěží způsobuje, že ve strmějším svahu potřebuje jezdec po několika obloucích přestávku. U Nomádů tomu tak není a bez zadýchání zvládne celý svah a to ještě s báječným prožitkem!

 Atomic Nomad 156 cm modelového roku 2007 (?)

Co z toho vyplývá? Tyto lyže jsou velmi dobré na freeridovou jízdu v hlubokem sněhu ačkoliv tak nevypadají. Bohužel jsem neměl příležitost vyzkoušet jejich carvingové vlastnosti za ideálních podmínek, co mi utkvělo je to, že vzhledem k šířce jsou Nomády průměrné jak v dosahovaných rychlostech, tak v carvingových obloucích, čemuž se nelze divit, protože i relativně bezvýznamný rozdíl zásadně mění vlastnosti lyže.

Žádné komentáře :

Okomentovat

Dotaz, připomínka, oprava?
(pokud máte problém s vložením příspěvku, vyzkoušejte to v prohlížeči Chrome)