2021-05-16

Varianty náhražek masa

Maso a jeho náhražky: Řekli byste si, že je to s ním jednoduché jak facka, ale je to stejně složité jako všechny ostatní dnešní obory. Trochu jsme o tom diskutovali po vyzvednutí výborných hamburgerů z varšavské restaurace Krowarzywa. Na co jsme primárně u burgerů přišli:


Generace 0 to je karbanátek z opravdového masa, respektive je živočišného původu. Uvnitř může být “namleto” cokoliv, nicméně je zde část, která pochází ze zvířete.

Generace 1 je karbanátek, který má za cíl zastoupit maso něčím jiným rostlinného původu. Nedaří se zde stejná struktura, chuť natož výživová hodnota. Smyslem je, aby zde byla alespoň nějaká alternativa k úplnému vynechání masa. Dnes je to překonaný způsob, nicméně tato forma je levná a tak ji některé vývařovny nabízejí. Základem jsou obiloviny (jáhly) či zelenina (cizrna, květák).

Generace 2.0 se snaží být dobrá náhražka masa po nutriční stránce, zejména co do přítomnosti proteinů. Chuťově však maso stále nepřipomíná. Úroveň zpracování je zde vyšši. Zástupci jsou Tempeh, Seitan nebo Tofu.

Generace 2.5 je karbanátek, který by už chtěl imitovat maso. Není v tom příliš dobrý zejména co se týká struktury a i chuť je poměrně technická. Zástupce mě napadá třeba první McVegan či ostatní typicky sójové párky a ostatní výrobky na kterých to jde poznat, že nejsou z masa.

Generace 3 jsou plnohodnotné náhražky masa, které by měly být nerozpoznatelné od předlohy. Reprezentační je hlavně Beyond Meat, který možná chutná masověji než nejlevnější pseudomasa. Vegetariánské kuličky z IKEA jsou někde na hraně této kategorie.

Generace 4 bude pro laboratorně vypěstované maso, které není v tento moment (2021) komerčně dostupné. Tady dojde k zajímavému paradoxu, kdy je takový počin veganský, ale není vegetariánský. Chuťově by měl být nerozpoznatelný od autentického masa, nicméně asi budou existovat další podkategorie.

Společně s tímto dělením existuje také různá kategorizace strávníků, podle které se volí svůj oběd. Zajímavé je, že ne každá generace je určena všem. Proč nejíst maso:

  • Environmentální důvody
  • Etické důvody
  • Zdravotní důvody
  • Maso nechutná

Myslím si, že skutečnost, kdy existují různé “verze” potravin je zajímavá. Ačkoliv jde o běžný standard, tak se klidně vsadím se, že jde o novou informaci pro mnoho lidí.

Odhaduji, že většinou dochází ke konfrontaci v momentě, kdy výhradní masožravec dostane ochutnat některou ze starší generace masových náhražek o které prohlásí, že to není totéž. Poté nutně následují vtípky o pocitech rostlin či o misce s kameny a další nevyhnutelné bodré “vtípky”.
Kdo chtěl už viděl dokumenty jako Cowspiracy či Seaspiracy na Netflixu. Starší generace tomu ráda říká všeobecný přehled, nicméně pokud to sami nevědí, tak jde o vymývárnu mozků, zkušenost školy života či nějaký jiný špatný argument.

Tolik k dnešnímu přehledu.


Žádné komentáře :

Okomentovat

Dotaz, připomínka, oprava?
(pokud máte problém s vložením příspěvku, vyzkoušejte to v prohlížeči Chrome)