2014-10-20

WinVet 2010 aktualizace, zálohování a vůbec

Při mé IT podpoře "všeho počítačového" se občas dostanu k práci se zajímavými programy či v netradičním prostředí. Jedním z nich je nasazení počítačů ve veterinárních ordinacích, kde se jako informační systém používá software Noviko WinVet ve verzi 2010.

Aplikační doméně veteriny nerozumím a tak nedokážu posoudit, jak se tento program používá, ale vzhledem k tomu, že jej již několik let spravuji, dostal jsem se do fáze, kdy bych o něm rád napsal krátkou dokumentaci, neboť na webu jinak dostupná není.

Data jsou nejčastěji na lokální databázi Firebird. Pokud jde o uložení dat, soubor hlavní databáze se nachází ve složce programu DataFB\Winvet.FDB nebo Winvet.GDB. S tou se pracuje správcovsky docela málo, neboť lepší jsou záložní soubory WinVet.cb0 komprimované do WinVet.zip. Z těch je možné databázi kompletně obnovit po reinstalaci počítače.

Licencování je řešeno přímo s výrobcem přes email. Zašlete mu kód, on si ověří platnost a pošle vygenerovaný kód. Standardně funguje po instalaci 90 denní demo, ale pozor, po natáhnutí dat ze zálohy se vyresetuje čítač a program je nutné okamžitě aktivovat.

Databáze nemusí jít vždy obnovit. Jedním z problémů je, že WinVet nevidí soubor zálohy, neboť je potřeba uvést celou cestu do obnovovacího dialogu a zadat i jméno souboru. V dnešní době je to trochu neintuitivní a je možné, že to bylo v novější verzi než 2010 opraveno. 

Druhou docela velkolepou chybou byla u mne nekonzistence databáze, která vznikla po aktualizaci z databáze WinVet 2006. Tu jsem prováděl automatickým procesem, kdy si nově nainstalovaný WinVet převede databázi sám. Poté funguje, ale mohou se objevit chyby jako je právě nekonzistence při obnově ze záložního souboru. Chybu musel vyřešit výrobce. Nezaktualizuje se také FireBird lokální server a tak mohou vznikat chyby ve verzi databáze při používání na více strojích, zejména při návratu na starý počítač. Doporučuji udělat ruční aktualizaci, směrem verzí nahoru není žádný problém.

Další kapitolou je kompatibilita programu v novějších verzích Windows. Je potřeba používat buď uživatelský profil Administrátor nebo lépe povolit běžným uživatelům zápis do instalační složky programu, kde je databáze, jinak program zamrzá při zálohování. Pokud práva nejsou záloha se sice provede, ale "obálky létají dále" a program zamrzne, neboť WinVet v této verzi si neumí vyvolat zvýšení práv.

Pozor na sehrávání dat. Protože mi blbnula databáze chtěl jsem vyzkoušet její sehrání s databází prázdnou. Bohužel je to velmi pomalá operace na průměrném železe a tak byla po 11 hodinách ve stádiu 62%, poté byla odstavena a vyzkoušeno jiné řešení. Pro informaci dodávám, že databáze má jinak cca 26 MB v komprimovaném stavu, to jen pro případ, že byste chtěli také sehrávat.

Na závěr dodávám, že při rozsahu využivání tohoto programu se mi nevyplatí provádět upgrade na současné verze zejména z finančního hlediska. Technicky je to ale občas velké terno...

Pokud máte také zkušenosti s tímto programem, napište mi jej do diskuse. 

Žádné komentáře :

Okomentovat

Dotaz, připomínka, oprava?
(pokud máte problém s vložením příspěvku, vyzkoušejte to v prohlížeči Chrome)