2012-09-06

Proč nefunguje internet?

Dovoluju si sepsat návod, který by měl uživatelům začátečníkům pomoci se základní diagnostikou problému s nefungujícím internetem na počítači, kdy na určitém místě internet funguje, ale na jiném již ne. Případ pro který byl tento návod sepsán je méně častější, nicméně na něj lze v praxi také narazit: V jednom místě mám 2 počítače, přičemž jeden funguje a druhý ne. Vzhůru do toho!

Co se týká technologií a vybavení: Na funkčním počítači jsou instalovány Windows 7 a na nejedoucím Windows XP. Jestli se jde o bezdrátovou síť (WiFi) nebo drátovou (Ethernet) není podstatné, postup je použitelný pro obě dvě technologie.

Nejprve postup pro Windows 7:

Klepněte pravým tlačítkem na ikonu Centra síťových připojení vedle hodin na dolní liště.


V levém sloupci klepněte na odkaz "Změnit nastavení adaptéru".

Nyní nastává poměrně komplikovaný krok, kdy musíte zvolit správnou síťovou kartu, kterou chcete nastavit. Čtetě vždy šedé písmo pod u ikonky, pokud je uvedeno "Ethernet", pak jde o síť drátovou, pokud je tam "802.11", pak je to WiFi. Klepněte tedy na zvolený symbol pravým tlačítkem a rozklikněte "Vlastnosti".

Tady již máme seznam instalovaných protokolů. V dnešní době stále není plně spuštěno IPv6, takže jej můžete ododfajfkovat tak, jako to vidíte na mém obrázku. (kdyby to někdy samo od sebe přestalo jet, tak jej zatrhněte zpátky) Zvolte Prokol IP verze 4 a klepněte na "Vlastnosti".

Tady již vidíme konfiguraci naší síťové karty. Zde už jen záleží na tom, kde je vlastně problém - viz dále v textu.

Nyní se nám tedy podařilo úspěšně proklikat k nastavení sítě, pokud je počítač s Windows 7 tím funkčním, pak tyto údaje musíme přenést do počítače s Windows XP. (nebo naopak) Každopádně si poznamenejte čísla, která tam máte nyní.

Servery DNS je možné použít:
  • 8.8.8.8 (Google)
  • 8.8.4.4 (Google)
  • 208.67.222.222 (OpenDNS)
  • 208.67.220.220 (OpenDNS)
  • 160.218.161.54 (O2)
  • 194.228.41.65  (O2)

Postup konfigurace pod Windows XP:

Začněte v nabídce Start.

Tady opět vybíráme příslušnou síťovou kartu, pokud nevíte kterou, přečtěte si popisek stejného kroku ve Windows 7. Klepněte pravým a zvolte "Vlastnosti".

Označte Protokol sítě Internet (verze 4) a klepněte na tlačítko "Vlastnosti".

Zde vidíme nastavení plně automatické konfigurace na základě informací od té krabičky, kterou vám dal poskytovatel internetu. Pokud je tedy počítač s XP tím nefunkčním, přeneste do něj čísla, která jsme získali ze "sedmiček".
Ještě k přepisování informací: Jestli mají oba počítače fungovat v 1 síti současně, pak zvyšte o 10 poslední skupinu čísel (za poslední tečkou) v obdélníčku "Adresa IP" např. 10.0.0.1 na 10.0.0.10, jinak by došlo ke konfliktu v sítí a opět by to "nehrálo".



Možná se práte proč je konfigurace tak složitá? Nebývá tomu tak, většinou se ponechává v počítači automatická konfigurace, která si mimojiné poradí s různě zapínanými přístroji a jejich změnami, přenášením apod. Manuální konfigurace se v domácnostech provádí buď ze speciálních důvodů nebo kvůli restrikcím providera, setkal jsem se s tím u sídlištních poskytovatelů nebo naopak u těch "home-made" na vesnicích.


Tento návod každopádně nepokrývá všechny možné problémy, které způsobují nefunkčnost internetu, nicméně je to první věc, kterou byste měli při podobně se projevujícím problému zkontrolovat. Snad vám bude užitečným!



Žádné komentáře :

Okomentovat

Dotaz, připomínka, oprava?
(pokud máte problém s vložením příspěvku, vyzkoušejte to v prohlížeči Chrome)