2012-01-29

Kindle 3 nebo Kindle 4

Jelikož jsem měl možnost několik dní používat Kindle 4 (Non Touch) namísto svého vlastního Kindle 3 moderně nazývaný Keyboard, dovoluju jsi napsat pár řádků o rozdílu mezi těmito dvěma zařízeními. 

Prvně, Kindle 4 se liší především absencí klávesnice: Proč mi chyběla klávesnice? Jsem zvyklý mít v Kindle mnoho slovníků od překladových po výkladové. Psaní na virtuální klávesnici není úmorné, ale není taky pohodlné. Když budete více číst a méně dělat blbiny jako surfovat, psát si poznámky apod. tak to zase tolik nevadí.

Také chybí audio modul: Nemusíte litovat, já ty repráky mám stejně jenom na ozdobu resp. se to hodí, když se chci předvést. Knihy si nechávám předčítat nahlas, kdyžtak bych použil sluchátka. Po roce používání se tak ještě nestalo. Zařízení se moc nehodí jako MP3 přehrávač.

Pokud jde o ergonomii je na tom Kindle 4 hůř než starší brácha 3. Jelikož chybí klávesnice, je zde menší prostor k pohodlnému uchopení a tak si s klasickým držením stíníte na konec displeje. Také listovací tlačítka jsou více v boku zařízení a shora se mačkají špatně. Tyto dva jmenované nešvary mi vadily asi nejvíce. 
Pokud jde o poslední poznámku ke konstrukci, tak zapínací tlačítko je na 4ce opravdu tlačítko, nikoliv slider, jak jej známe ze 3ky. Zapínaní je pohodlnější, ale pokud postavíte Kindla na tuto hranu celou plochou, pravděpodobně se vám podaří si čtečku vypnout. Při běžném používání však toto neděláte.

Vnitřkem, tedy softwarem, se Kindly neliší. Respektive jen detaily kvůli chybějící klávesnici. Vše ostatní zůstává. Co se týká úprav zařízení, tak dohrát češtinu lze pouze na verzi 3, Kindle 4 NT toto zatím nenabízí. Jailbreaknout a vyměnit si spořiče je možno u obou verzí. Vyzkoušel jsem to na obou (3 i 4).


Pokud právě vybíráte, doporučím verzi Keyboard, protože toho umí více. Dříve mi také vadil vzhled 4ky, ovšem ve skutečnosti vypadá elegantnějí než na obrázcích. Když chcete něco ušetřit neuděláte chybu s novější variantou.

A ještě jedno doporučení: Nekupujte si verze s reklamami, tedy special-offers! Jsou sice o 500 Kč levnější, ale když se vám je podaří rozbít, tak vám je v Evropě nikdo nevymění a můžete si rovnou koupit novou čtečku! Zatímco běžnou verzi vám Amazon "bezplatně" vymění za nový kus. Opravdu se to vyplatí!

Žádné komentáře :

Okomentovat

Dotaz, připomínka, oprava?
(pokud máte problém s vložením příspěvku, vyzkoušejte to v prohlížeči Chrome)