2020-04-02

Jyväskylä, krátké rychlé vyjížďky po finském okolí

Rád bych uvedl několik hezkých míst, která stojí za navštívení při pěkných dnech. K dosažení cíle jsem používal většinou automobilu jedoucích na čtyři válce, protože bicyklu používá náš ansámbl k přesunům naprosto běžně v průběhu všedních dní. Jízdní kolo pro krátké rychlé výlety do okolí Jyväskyly můžete klidně zapomenout naložit a zahlédnout jen jeho řídítka cestou na parkoviště. Dost už bylo Cimrmana, je čas vydat se na sever, i když je tam pešuňk a koleje.


Úvod do problematiky: Finsko je země s nekonečnou přírodou, která zdánlivě vypadá pořád stejně. Občas se najdou místa, kde jsou přírodní či geografické jevy koncentrované a pak tam domorodci vytvořili naučnou okružní stezku – luontopolku. Finové nemůžou vyjít na cesty bez energie sbalené v párku, který si na ohništi umístěném ve dvou třetinách cesty opečou. Obvykle se zde nachází také otevřených přístřešek, ve kterém je možné i přespat.

Naučné stezky jsou většinou velmi špatně značené na Google mapách, ale lze dobře dohledat parkoviště či ústí stezky, protože jsou vedené jako navigační bod. Hledání místa na Mapy.cz funguje obvykle velmi špatně, nicméně mapový podklad obsahuje viditelnou stezku, přístřešky či informační cedule jako ikony a dá se podle nich plánovat či jít. Nejlepší je najít na webu stránku příslušné stezky, kde je obvykle dostupná nakreslená přesná mapa se všemi variantami a infrastrukturou. V závorce uvádím vzdálenost z centra Jyväskyly. Na závěr uvádím odstavec, jak si z toho všeho vybrat.

Nejprve městské stezky dosažitelné i bez auta:

Tourujoki luontopolku (vzdálené 1 km z centra) je stezka divokou přírodou v centru Jyväskyly. Začněte na Tourujoen puisto, potom kolem portálových houpaček na Kankaanpuisto a dále ke splavu u Piipputori se starou elektrárnou, pokračujte nahoru na Kankaankatu, kde se vpravo objeví dřevěné schody dolů jako ústí stezky, která vás dovede zase zpátky.

Kangasvuoren luontopolku (5 km z centra) a Vuorilammen laavu je takový základní výletní tip dostupný i autobusem MHD či na kole. Přišlo mi, že stezka směrem k laavu je hezčí než opačná strana. V létě se tu dá zaplavat v jezeře.

Laajavuoren luontopolku (6 km) stezka, která vede na jeden z největších kopců v okolí. Opět velmi blízko, takže automobilu k dosažení není potřeba. K tomuto lyžařskému středisku jezdí pohodlně MHD. Doporučuji si vystoupat na menší ze skokanských můstků nahoře a v červnu se dá vyjet výtahem i na ten nejvyšší.

Kanavuoren luontopolku (8 km východně): Kombinovaným výletem, na který je třeba alespoň jízdního kola je výšlap na Kanavuori, kam vede zajímavá stezka přes balvany s lany – nahoře ale překvapivě nic není. Při cestě tam bych se zastavil u opuštěného zábavního parku (62°14'10.3"N 25°48'44.1"E) a po cestě zpátky u Wanha Woimala, což je stará vodní elektrárna se zdymadlem, parkem a amfiteátrem. Pokud zatoužíte po opékání, stavte se do laavu u parkoviště Halssilan hiihtomaa.


Posuneme se dále: Národní parky jsou svá vlastní kategorie
  • Leivonmaen kansallispuisto (51 km jihovýchodně) 
  • Pyhä-Häkki National Park (85 km severně)
  • Etelä-Konneveden Kansallispuisto (86 km severně)
  • Isojärven kansallispuisto (91 km jižně)
  • Helvetinjärven kansallispuisto (126 km západně)

A pak má oblíbená kategorie osamocených naučných stezek

Jääskelän luontopolku (16 km východně), velmi hezká stezka s jezírkem i jezerem. Na konci je pak laavu. Samostatně je zde pak k navštívení Mäyrävuori.

Pěkný výlet za technickými památkami je návštěva leteckého muzea Suomen ilmavoimamuseo. Několik exponátů je i venku. (19 km severně). K navštívení je pak i Kapeenniemi (44 km severně) se stezkou vedle zdymadla.

Paljaspään luontopolku (20 km jižně), v sobě zahrnuje kopec s dalekými rozhledy, který je jen kousek od parkoviště. Odtud okruh dále přes několik typů lesů a zákoutí. Není zde laavu ani jiná infrastruktura. Pěšina není vedená na mapě, ale ve skutečnosti existuje značená žlutými puntíky. Lze spojit s prohlídkou města Muurame, kde je spousta hezkých zákoutí na břehu jezera. Cesta sem vede přes několik zajímavých mostů.

Nyrölän luontopolku (26 km západně), hlavním tahákem a kuriozitou je zde malý ručně poháněný trajekt pro dopravu k přístřešku. Vycházkový okruh je hezký po širších cestičkách i když v jeho druhé polovině je snadné přehlédnout odbočku a zkrátit si cestu. Autem je možné zastavit se u Petäjäveden vanhaa kirkko čímž se vytvoří výletní trojúhelník. Průvodci také zmiňují jezero Karikkoselkä, které je perfektně kruhové po dopadu meteoritu.

Peurunka Oy (27 km severně) je aquapark s tobogánem a několika saunami, kam je možné se uchýlit, je-li venkovní počasí nepřívětivé. Zdarma přístupný přístřešek s ohništěm je na souřadnicích 62°26'05.3"N 25°54'11.3"E.

Saraakallion kalliomaalaukset (29 km severně) je stěna skály, kde se dochovaly pravěké malby. Výlet lez spojit s prohlídkou menšího zdymadla Kuusan kanava a kousek od něj se nachází laavu (62.457516, 25.938645), kde je možné si opéct ty párky.


Hitonhauta (33 km severně), ústí z Hitonhauta parkkipaikka. Je stezka k vodopádům ve strži. Působivé zejména v zimě. Hned na začátku cesty je laavu s ohništěm.

Kombinovaný výlet je výšlap na Hyyppäänvuori (31 km východně) a pak přesun ke strašidelnému Hartikan kirkkomaa, odkud je to pár kroků k ohništi Kirkkoniemen laavu.

Vaarunvuorten reitit (41 km jižně) vede kolem dvou jezer a otevřeného ohniště na břehu jednoho z nich. Pěšinky jsou hezké s převýšením a průzorem mezi stromy s panorámatem. Při cestě sem přejedete ikonický most Kärkisten silta a obecně je silnice 610 zjevně motoristickým lákadlem, protože je plná zatáček, převýšení a horizontů. Infostránka.

Oravivuoren kolmiomittaustorni (44 km jižně) je vycházkovou trasou k rozhledně, určitě stojí za navštívení. O víkendu tam bude asi dost plno, já tam byl v neděli večer sám.

Další místa budu postupně přidávat, jakmile je prozkoumám, na začátek by to takto mohlo stačit.

Žádné komentáře :

Okomentovat

Dotaz, připomínka, oprava?
(pokud máte problém s vložením příspěvku, vyzkoušejte to v prohlížeči Chrome)