2014-01-19

Virtualizace Hyper-V na Acer Aspre 5100

Pro zkušební účely jsem potřeboval rozjet virtuální stroje na notebooku Acer Aspire 5100 BL-51 s procesorem AMD Turion 64 MK-36, který má dle tabulek podporu virtualizace. Abych si toto ověřil, stáhl jsem ulitku na ověření a rovněž vyzkoušel spuštění virtuálního stroje na platformě VMware Player. Hardware je tedy v pořádku, nicméně po nainstalování role Hyper-V na Windows Server 2012 R2 jsem se stále potýkal s chybovým hlášením:
the application encountered an error while attempting to change the state of VM
Hledal jsem tedy dál a naše požadavky na hypervizora Hyper-V, kde je uvedeno, že je nutné míti:
  • x64 procesor
  • Hardware Virtualization Assists: AMD AMD-V (nazývaný SVM)
  • Hardware Data Execution Prevention - povolený No Execute (NX) bit.
Co procesor umí se dá snadno zjistit pomocí cmd ulitky CoreInfo. Právě v posledním bodě požadavků jsem objevil kámen úrazu - NX bit je totiž by default zakázaný a notebookový BIOS neobsahuje téměř žádné nastavení!

Ale co, třeba někdo udělal alternativní BIOS. Ano, udělal, ale tato volba v něm není. Fórum, kde se toto řešilo, odkud stahujte soubor mod.rar, který přidává další záložku Advanced vetšinou pouze s nastavením sběrnic. Instaluje se podobně jako oficiální BIOS i z Windows, jen je potřeba zvolit správný (tedy modifikovaný) soubor.

Ve výsledku jsem tedy nic nevyřešil. Zkouška o zprovoznění hypervizora VMware VMvisor ESXi se taktéž nepovedla, jelikož instalační ISO má problém s ovladači síťové karty a tak neprojde. Nicméně v dokumentaci taktéž logicky vyžaduje správu NX bitu.

Na závěr přidávám několik zajímavých odkazů řešící problematiku virtualizace Hyper-V na procesorech AMD.

Žádné komentáře :

Okomentovat

Dotaz, připomínka, oprava?
(pokud máte problém s vložením příspěvku, vyzkoušejte to v prohlížeči Chrome)