2011-12-10

Hodinky Conrad s měřením pulzu a GPS MULTI NAV-2

V katalogu tohoto výrobce jsem narazil na zajímavý gadget a protože jsme se nedávno s příbuznou bavili o tomto druhu sportovního vybavení bylo hned rozhodnuto. Protože jsem hodinky objednával na sebe a protože jsem prováděl školení jak je používat, přináším návod na ty nejdůležitější úkony, protože v originálním návodu nejsou až tak zřetelné.
Obsluha základních funkcí:
'Výchozí obrazovka' to je ta s názvem týdne, časem a datem; Posun mezi funkcemi pomocí tlačítka 'MODE' tz., obrazovka 'trénink', 'navigace', 'kompas'. Další podrobnosti ke každé funkci se provádějí přes tlačítko 'VIEW'.
Popis podrobností na různých obrazovkách:
Hned první obrazovka po stiknutí 'MODE' z výchozí obrazovky je jedna z nejsložitějších, co se týká podrobností, je to část v oficiálním manuálu označená jako 'trénink'. Její hlavní "úskalí" spočívá v tom, že se zobrazované informace mohou změnit přes PC. Do celkem 3 obrazovek (přepínání přes 'VIEW') si lze nastavit tyto údaje: 
  • Altitude
    • Nadmořská výška (číslo v metrech)
  • Calorie
    • "Počítá" spálené kalorie na základě zadaných údajů o Vás (v nastavení)
  • Distance
    • Vzdálenost od začátku měření
  • Heading
    • Poloha světových stran
  • Heart rate Avg / Max / Min / Current
    • Srdeční puls průměrný / Největší / Nejmenší / Aktuální
  • HR Above Zone Time / Below Zone Time / In Zone Time
    • Hranice upozornění na hodnoty pulzu
  • Lap Distance / Number / Time
    • Délka okruhu / Kolikáté kolo / Doba okruhu
  • Pace Avg / Max / Current
    • Tempo průměrné / aktuální / nejvyšší  (min / km)
  • Speed Avg / Max / Current
    • Rychlost průměrná / Největší / Aktuální
  • Time of Day
    • Aktuální čas
  • Workout Time
    • Doba tréninku
Tyto hodnoty lze s jistými omezeními nechat libovolně zobrazovat na 3 obrazovkách funkce 'trénink' a aby toho nebylo málo, tak lze ještě změnou 'profilu aktivity' využít jiné 3 obrazovky. Profilů je celkem 5. Proč? Na každodení nošení potřebuju jiné údaje než na sport. Velké plus má u mě výrobce za to,  že profily lze přes PC přejmenovat a tak by mohly více odpovídat účelu.
Dalším stisknutím ‘MODE‘ se dostanete na obrazovku ‘navigace‘, tu jsem neměl možnost prozkoumat úplně do detailů, ale jak funguje: V počítači přes funkci ‘path‘ si do hodinek nahrajete pojmenované souřadnice bodů, v hodinkách si toto místo aktivujete a pak se zobrazuje směr a vzdálenost do daného bodu. Využití? Když hledáte nějakou odbočku a ještě praktičtěji, když hrajete geocaching!

Poslední obrazovkou je ‘kompas‘, tu snad není nutno více popisovat.

Start zaznamenávání trasy a hodnot z hrudního pásu:
Jste na obrazovce tréninku, ověříte, jestli je zapnutá GPS – podržením ‘VIEW‘ se zobrazí informace o stavu (GPS ON – zapnutá / GPS OFF – vypnutá) 
Pro samotné zahájení tréninku je nutné zmáčknout tlačítko ‘ST./STP‘ – problikne příslušná hláška a hodinky začnou hledat družice (blikání symbolu antény vlevo) taktéž se začne zobrazovat informace z hrudního pásu (tep). V tomto okamžiku se také začíná vést soubor se zaznamenanou trasou.

Hodinky ví kde jsou v momentě, kdy anténka svítí trvale. Pokud signál nenajde, tak se za 5 nebo 30 minut v závislosti na nastavení modul GPS vypne a tím šetří baterii. Hrudní pás nebo GPS lze používat odděleně! (GPS podržením ‘VIEW‘ trvale vypnete, u hrudního pásu není nutné nic deaktivovat)


Praktické zkušenosti
Především nasadíte je na každou ruku - odstupňování dírek je velmi jemné. Pokud se bojíte zvídavých pohledů neděste se, vypadají jako normální sportovní digitálky. Výdrž baterie (nové) je vysoká! Neměl jsem příležitost k extrémnímu testu, ale 8 hodinový záznam by měly v klidu zvládnout (to je třeba doba, kdy mobil s trasováním už úplně umírá), nejdelší můj záznam měl 41 hodin, bo jsem zkoušel čmárání bodů do mapky, pak jsem je doma bez zastavení odložil a další den jsem opět vyrazil do ulic. Uvnitř byly samozřejmě bez signálu a tak se vyply, ale ještě notnou chvíli ten další den zaznamenávaly.
Ještě k hrudnímu pásu – je to poměrně nešťastné řešení, protože ho na těle stále cítíte, na každodenní nošení se nehodí (protože je pod oblečením trochu vidět), ale několik hodin sportovních aktivit to bezproblému vydržíte!

Doporučit nebo ne?
Pro mě je těžké říct jednoznačný názor, jiný podobný produkt jsem nezkoušel, přesto pokud můžu hodnotit poměr ceny / výkon, tak říkám, určitě ano!


Existuje také možnost výsledný soubor exportovat a nahrát na web, kde si je pak může prohlédnout kdokoliv, komu poskytnete odkaz: (tyto dva obrázky nad sebou nejsou z jednoho záznamu)



Další zkušenosti: Takže po asi půročním používání došlo k vyloženému pokažení hodinek natolik, že je budu reklamovat. Tlačítka nereagují nebo náhodně fungují a hodinky tak nelze ovládat. S tím také souvisí problematické zapínání celé GPSky a asi i její naprosté zmatení při pohybu venku, kdy zaznamenává víceméně náhodně. Budu reklamovat, tak uvidíme, jak se k tomu obchod Conrad postaví.

10 komentářů :

  1. Ahoj. Uvazujem o kupe tohto sporttesteru. Chcem sa spytat na vydrz baterie. Pises ze 8 hodin vydrzi so zapnutym GPS. Nevies nahodou kolko dni vydrzi bez zapnuteho GPS iba v mode hodiniek?
    Dik.

    OdpovědětVymazat
  2. Anonymní30.12.11 1:36

    Ahoj. Nevies nieco blizsie o type pouziteho GPS receivera? Nikde som nic nenasiel.

    OdpovědětVymazat
  3. Co se týká výdrže baterie, tak dle prozatím běžícího testu vychází, že vydrží určitě více než 1 měsíc. Pokud se baterie vybije GPSkou, pak se GPS deaktivuje, ale čas se zobrazuje dále, takže se mi nestalo, že bych měl čistý displej...

    Ohledně GPS čipu uvnitř, nevím, nepotřeboval jsem tuto informaci, ale hádám, že by to mohl být právě "MULTI NAV-2"

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj. Nevies ci hodinky vedia robit automaticke kola urcitej dlzky (napr. 1km)? Alebo ci je mozne nejak inak zobrazit informacie o poslednom km ...

    OdpovědětVymazat
  5. Zdravím!
    Určitě mají podporu údajů o absolvovaných kolech (viz seznam "Lap Distance / Number / Time"), takže se dají i zobrazit na displeji.

    Automatickou délku asi nemají, kolo se určuje manuálně.

    Osobně jsem tuto funkci nijak více nezkoumal, protože se při sportu rád pohybuju v co nejrozměnitějším terénu a pokud běhám na tartanu, pak u sebe GPSku nemívám, ale snad vám to i tak pomohlo.

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj mam dve otazky
    1. Je zobrazovana hodnota Speed v km/h? Resp da sa zobrazit aktualna rychlost v takychto jenotkach (kvoli bicyklu)?
    2. Da sa v ramci treningu prejst do rezimu navigacie bez zastavenia treningu (napr. hladam pocas treningu kontrolny bod)?
    Dakujem.

    OdpovědětVymazat
  7. ad1) Hodinky umí evropské i americké jednotky, takže ano.
    ad2) Odpověď zní u druhé otázky rovnějž stejně, ano lze, záznam probíhá tzv. na pozadí.
    Není zač!

    OdpovědětVymazat
  8. Zdravim. Vies mi prosim ta overit ci hodinky podporuju nasledujucu finkciu? (resp. ci su to tie iste)
    http://www.tech4o.com/discover/
    V casti "Map a Path or Route" krok 2
    Konkretne ma zaujima ci maju funkciu SmartLap

    OdpovědětVymazat
  9. Bohužel nemám už tyto hodinky u sebe, ale ze všech ostatních funkcí vyplývá, že jsou identické... Takže by tam ta funkce měla být!

    Tím také zodpovídám na dřívější dotaz, že hodinky mají možnost mít pevně nastavenou délku kola.

    OdpovědětVymazat
  10. Dobrý den,mám 2 dotazy:1-když vypnu GPS tl.view tak šipka ukazatele GPS tam stále dlouho zůstává,naopak při spuštění to trvá delší dobu než naskočí
    2-v nastavení treninku mám nastaveny 3 obrazovky s 3 zvolenými funkcemi a tyto 3 obrazovky se stále asi po 10 sec střídají,je možné to automatické střídání zastavit a střídat je manuálně jak budu chtít. Děkuji Pavel

    OdpovědětVymazat

Dotaz, připomínka, oprava?
(pokud máte problém s vložením příspěvku, vyzkoušejte to v prohlížeči Chrome)