2011-09-18

SSD uložiště - zkušenost po roce

Mnoho lidí se ptá a zvažuje, jestli si s novým počítačem, povětšinou desktopem, koupit i SSD disk. Jelikož ceny jsou stále dost vysoké a kapacita malá, tak si mnoho nezkušených uživatelů pokládá otázku, zda to má cenu.

Jelikož se tak trochu řadím mezi "ty blázny", co jakmile mají trochu peněz, hned experimentují, koupil jsem si na konci srpna 2010 jeden SSD disk. Tehdy ideální poměr mezi cenou/místem bylo 64GB za cenu kolem 3100 Kč. Vybral jsem model firmy Kingston řady SSDnow Vseries 64GB označený jako SNV425-S2/64GB/6280109. A to ještě v balení desktop kit, který obsahoval kovové lyžinky pro instalaci do běžné 3,5" pozice (samotný disk je velikosti 2,5") a pak nějaké šroubky a SATA kabeláž. Připojení je přes klasické SATA 2.0, takže se žádné komplikace nekonají.

Už během instalace mě zaujalo, že proběhla o něco rychleji než jsem zvyklý. Co potvrdilo mé očekávání bylo nabootování do Windows XP za celých 20 vteřin (Windows 7 i Linux také) s tím, že po uběhnutí této doby byl systém plně nachystán. Později jsem si přidal do 'Po spuštění' prohlížeč Mozilla, který na HDD instalacích nabíhá pravda zdlouhavě. Ovšem na SSD disku po probliknutí přihlašovací obrazovky a plochy byl ihned k dispozici! V tomto směru je vidět největší výhoda této technologie, která při načítání OS opravdu vyniká.
Co se týká dalších aplikací, tak už nebyl "tolik" výkon znatelný. (Což je hodně relativní, protože se spouštěly za opravdu rekorní časy, jen je člověk zvyklý, že nenabíhají až tak dlouho). 

Ať to zbytečně nenatahuju. Spolužák, kterého jsem přesvědčil, ať ušetří na jiných komponentech a SSD si zakoupí, mi poděkoval, že to byla dobrá volba. Jiný spolužák, se kterým sem vybíral jeho počítač se nějak zvlášť neozývá, že by měl nějaké supervýkonné PC i když má hodně nadupanou sestavu. 



Prostě, dokud to nevyzkoušíte, neuvěříte! Všem říkám, bežte do toho, nebudete litovat!

Doplněno: Tento SSD disk mi po cca 4,5 letech odešel, resp. přešel do Read-Only režimu a tak byl úspěšně nahrazen o polovinu levnějším diskem s dvojnásobnou kapacitou. #MoorůvZákon

Žádné komentáře :

Okomentovat

Dotaz, připomínka, oprava?
(pokud máte problém s vložením příspěvku, vyzkoušejte to v prohlížeči Chrome)