2020-10-18

AXAGON ADA-71 podpora 5.1 na TV a Shield

Dostal jsem se k obměně domácího kina, k jehož DVD přehrávači bylo připojeno domácí kino Creative Inspire 5300 5.1. Vcelku obyčejná konfigurace, ale s místně vyřešenou interiérovou kabeláží reproduktorů. Při výměně televizoru a vyřazení DVD přehrávače se ukázalo jako technicky náročné soustavu znovu využít. Proč?

Reproduktorová soustava 5.1, aby fungovala skutečně prostorově, tak potřebuje na zvukovém vstupu 3 stereo jacky (nebo 6 cinch) konektorů, což nebývá obvykle dostupné. Většina televizí má jen stereo (2.0) výstup. Jak získat zvukový signál a dostat jej do reproduktorů?

Rychlá odpověď: bez PC s Windows nelze docílit s ADA-71 prostorového zvuku. USB audio výstup je podporovaný na Android TV (i telefonech), ale zvuk je ve formátu Stereo a hraje jen na dvou reproduktorech. Televize bez Androidu nehraje vůbec.

K tomuto účelu složí D/A (digitálně-analogové) převodníky, což jsou ve světě audiotechniky jedny z nejdražších komponent, protože určují kvalitu zvuku. Dále existují různé čínské zvukové extraktory z HDMI, nicméně to je asi tak vše. Pět reproduktorů se subwooferem je zkrátka problém připojit, ale to je pochopitelné vzhledem k zastoupení zdrojových médií, která takový zvuk podporují (TV vysílání je například jen stereo).

Má pozornost se obrátila k externím zvukovým kartám, jelikož počítače prostorové audio podporují nejlépe. Nalezl jsem elegantní USB zvukovou kartu AXAGON ADA-71 s rozumnou cenovkou 800 Kč. Je nezbytné upozornit, že USB zvuková karta potřebuje být pro svůj provoz připojena datově (nejen elektricky) k portu USB PC nebo ARM zařízení. V podstatě je nutné počítat s tím, že se zvuk přenáší přes USB. To zní jednoduše, ale většina nepočítačových zařízení, zejména televize, s tímto nepočítají a nepodporují to.

Nestačí tedy připojit USB nabíječku a optický SPDIF k získání televizního zvuku na bednách. Nestačí ani strčit tento USB kabel do televize, protože TV bez OS (Android TV) neumí přepnout zvuk jinam než na vestavěné reproduktory nebo zvukový výstup svých na konektorech. Většinou se krabička hlásila jako zapojená (svítila), ale nebylo ji, jak nastavovat a tedy nehrála. Při funkčním spojení napájecí dioda bliká.

Jistým řešením by mohlo být připojení optickým audio kabelem mezi TV a AXAGONa USB zapojit do Raspberry PI, které by poskytovalo výpočetní výkon a zároveň by přepínala poslech ze vstupu na výstup, protože ve výchozím nastavení je vstup z USB. Podobné řešení se mi však nechtělo navrhovat jako jiné než nouzové.

Co jsem provedl? Nejprve jsem odzkoušel sestavu s připojeným počítačem a instalovaných softwarem Xear 3D (s velmi retro rozhraním), který umí rozprostřít stereo signál na všechny reproduktory. Většinu času jsou bohužel zadní (boční) reproduktory zticha.

Jak používat TV bez OS s 5.1 reproduktory? To jsem v podstatě nevyřešil, jelikož jsem svoje zapojení provedl přes Android TV box, který přijímá IPTV. Jestli řešíte klasickou televizi s DVB-T2/C/S tunerem a jen optickým audio výstupem, pak pro vás USB zvuková karta není řešením a musíte si pořídit klasický zvukový zesilovač

Jakou Android TV? Já jsem pro toto zapojení pořídil poměrně drahý Nvidia Shield TV PRO (levnější verze nemá USB port), případně by měl také fungovat ve funkčně identický, polovičně drahý, ale čínský Xiaomi Mi Box S. V menu Shieldu se nachází pokročilé zvukové nastavení a kde se dá s USB kartou pracovat.


Nicméně i zde je háček. Karta AXAGON ADA-71 podporuje Stereo Upmix (tedy rozprostření stereo signálu na všechny reproduktory) pouze v případě, když jsou instalovány podpůrné ovladače (software XEAR 3D APP), které jsou dostupné pouze pro OS Windows. Na Shieldu a jiné AndroidTV tedy zvuk přes USB výstup hraje, ale pouze v režimu Stereo. 


Do teď se mi nepodařilo najít způsob, jak rozehrát prostorový zvuk v režimu Dolby Digital nebo DTS. Nakonec jsem provedl "dočasné řešení" a zapojil jediný hrající stereo jack port přes jack rozbočku na přední a zadní reproduktory, takže jde zvuk ze všech stran.

Na skutečně prostorový zvuk si zatím nosím k soustavě notebook, ale většinou mi stačí stereo (ve falešném režimu 4.0). Pokud by vás napadlo co s tím, dejte vědět v komentáři. 

3 komentáře :

  1. Díky za info - přemýšlel jsem jestli Axagon koupi k shieldu - vyřešeno :)

    OdpovědětVymazat
  2. V televizi je třeba nastavit "pass trough" (průchod) zvuku televizí bez jeho zpracování tzn. do domácího kina se dostane originál zvuk který si samo zpracuje. To stejné platí i pro tv boxy včetně shieldu. Co se týče připojení tak chinche zapomeňte, ty jsou v podstatě pouze pro stereo. Pro zvuk do kvality DTS potřebujete buď optiku nebo HDMI. Pro HD zvuk tj. DTS:X, ATMOS atp potřebujete mít na tv boxu hdmi výstup minimálně v2.0 (tuším že ne všechny to podporují) nebo lépe v2.1. a hlavně kvalitní vysokorychlostní kabel hdmi do soundbaru ... také minimálně v2.0 18mbps. Co se týče prostorových sluchátek tak vůbec netuším ;-)

    OdpovědětVymazat
  3. Zapol si aj "Dolby audio processing" a ani vtedy to neslo?

    OdpovědětVymazat

Dotaz, připomínka, oprava?
(pokud máte problém s vložením příspěvku, vyzkoušejte to v prohlížeči Chrome)