2018-08-27

Nespolupracují AMD Ryzen 5 2600X a AsRock AB350 Gaming K4

Není tajemstvím, že nové procesory do starších desek dělají problémy, protože desky neví, jak na nový procesor reagovat. Bylo to tak u Intel Broadwell-E a nyní je to záležitost AMD Ryzen 2. generace.

Praktickým příkladem problému je pak kombinace procesoru (tenhle není APU) AMD Ryzen 5 2600X a základní desky ASRock AB350 Gaming K4, které spolu ve verzi z krabice nespolupracují a na desce se musí nejprve aktualizovat BIOS s jiným starším procesorem.

Tento proces naštve u nového počítače, protože kdo by chtěl problémy. Stalo se to tak i u mě a protože další AMD s AM4 u sebe nemám, tak jsem šel problém vyřešit do Alzy.cz jako reklamaci. Nejprve však užitečná řešení...

Nejlépe najít někoho, kdo procesor má. A když to nejde, tak zajít do obchodu a vyžadovat BIOS aktualizaci (nejlepší je si to žádat hned při první objednávce). Předposlední možnost u tohoto problému je zažádat přes webový formulář AMD o zaslání "Boot kit Required" (anglická nápověda). Téma řešily rovněž některé české servery jako Cnews a SvětHardware.

A teď moje zkušenost s Alzou. Nově už na stránce desky zobrazují doporučení si přikoupit službu aktualizace, ale předtím to tam nebylo. Takže když mi to nefungovalo, zanesl jsem desku s procesorem zpátky na reklamaci. Po telefonu sdělili, že na prodejně v Ostravě je přímo technik, který by to udělal na počkání, reálně tam zrovna nebyl, takže to poslali na autorizované středisko, kde to měsíc leželo a nic se nedělo. Když se přiblížil termín, vzali novou desku a poslali ji jako vyměněnou. Při té přiležitosti zapoměli na ten procesor a základnu chladiče. Takže když jsem si desku vyzvedl, chyběl ještě týden, než jsem mohl počítač zapnout a schválně hádejte, jaký byl problém...? Ano, deska nebyla zaktualizovaná... To je jako u blbých. Už mám Alzy dost a nebudu u ní nakupovat a vezmu to příště z AlfaComputeru.

Nakonec se mi podařilo najít kamaráda, který má vhodný procesor a s jehož spoluprácí jsme počítač uvedli do chodu... Díky Pavle!

Žádné komentáře :

Okomentovat

Dotaz, připomínka, oprava?
(pokud máte problém s vložením příspěvku, vyzkoušejte to v prohlížeči Chrome)