2015-05-07

Referát: Rozdíl mezi x32 a 64bitovým operačním systémem

Další ze série středoškolských referátu zodpovídá otázku: Najděte rozdím mezi 32bitovými a 64bitovými operačními systémy. Porovnejte je a určete jejich výhody a nevýhody. "Použijte vlastní slova, nicneříkající fráze a definice nebudou brány v potaz."

Význam šířky bitové sběrnice v počítačích vychází z historických důvodů neboť v prvopočátcích ovlivňoval počet výstupů z procesoru počet paralelních vodičů, které se vedle sebe vlezly na základní desku. Jak stoupala úroveň minimalizace začalo být možné těchto propojů přidávat. Ve chvíli, kdy se dá již vyrobit téměř jakýkoliv počet vodičů, záleží na možnostech využití především na software, tedy na operačním systému. Toto je ovšem velmi zjednodušený úvod do problematiky.

Čím vyšší je bitová sběrnice tím náročnější je vyvinout operační systém. Proto se v minulosti rozšířily operační systémy 32 bitové u kterých ale není možné adresovat více než 2^32 míst v paměti (protože je to mřížka o dvou souřadnicích), což jsou 4 GB. Po dlouhou dobu tato hodnota stačila a proto nebylo třeba řešit otázku šířky sběrnic. Jako obezlička pro přechodnou dobu se objevila technologie PAE. (Physical Address Extension), která umožnila posunout hranici adresovatelnosti na 64 GB RAM, což již dnes také nestačí.

Když nastala doba, kdy této 4 GB hranice technika dosáhla vynořila se potřeba tuto skutečnost řešit. Šalamounské řešení je posunutí architektury na 64 bitů neboť spíše později než dříve dojdeme opět do stavu, kdy 16 Exabytů (2^64 bitů) nebude stačit - ačkoliv se to zdá stejně nereálné jako před časem zmíněné 4 GB.

V současné době tedy nemá cenu se zabývat otázkou jaký operační systém zvolit, protože je zde jen jedna racionální volba, kterou je 64 bitový systém pro osobní počítač. Z uživatelského hlediska již všechny aplikace existují a pokud nějaká chybí je ji možné snadno virtualizovat pro 32 bitové instrukce. Uváděnou nevýhodou je vyšší paměťová náročnost, ovšem jeji vliv je dnes možné zanedbat. Vyplývající výhodou je možné adresovat více než 4 GB operační paměti.

Novou otázkou je volba architektury pro mobilní zařízení. Před časem Apple představil svůj iOS jako 64 bitový operační systém. Android zatím stále udržuje jádro systému 32 bitové. Problematika šířky sběrnic mobilních zařízení je však díky různým hybridním architekturám složitější a vstupuje tak do segmentu “nicneříkajících frází”, které nejsou brány v potaz.

Žádné komentáře :

Okomentovat

Dotaz, připomínka, oprava?
(pokud máte problém s vložením příspěvku, vyzkoušejte to v prohlížeči Chrome)