2015-05-06

Referát na téma Cloud Computing

Dostal se ke mně požadavek na zpracování referátu středoškolské úrovně o cloud computingu, tedy o "pronájmu výpočetních počítačů". Úkolem bylo stručně vysvětlit o co jde, uvést výhody a nevýhody. Podmínkou bylo nekopírovat informace z internetu a použít vlastní slova, což se myslím podařilo, však posuďte sami.

S rozvojem internetu a zejména s jeho vysoko rychlostní dostupností koncovým uživatelům začalo být možné vzdáleně poskytovat, jinak typicky lokální služby. Jedním z prvních představitelných příkladů cloud computingu se stalo poskytování webhostingu, od něj to byl jen kousek k pronajímání diskového místa a odtud pak k provozování serverů. 

Pozor ale na rozdíl mezi cloudem a pouhým přesunutím zdrojů na jiné místo, který je v pružnosti cloudových řešení. Cloud computing je díky vyspělé technologii a především zvládnuté automatizaci schopný reagovat do několika sekund až minut na změněnou zátěž, případně je schopný velmi operativně poskytnou krátkodobý výpočetní výkon. 

Příkladem může být třeba server eshopu, který celý rok vydrží běžet na jednom serveru, který vlastníte nebo si jej někde pronajímáte. Jak ale budete řešit zvýšenou zátěž před Vánoci? Podle dřívějších konvencí byste si objednali zvětšení serveru, to by provedl váš poskytovatel nebo správce. Technicky je totiž původní server odstavit, provést úpravu a poté znova spustit. V případě používání správného cloudu stačí někde v administraci změnit výkonové parametry a server se bezvýpadkově překonfiguruje. Samozřejmě lze také nastavit, že v případě velkého zatížení dojde k této změně automaticky. Přistupující klienti nepoznají zvýšenou zátěž, vám nevypadne služba a rozdíl poznáte až na fakturě.

Jiný příkladem může být využití výpočetního výkonu pro jednorázové projekty. Zde si nemusím projekt vymýšlet, ale je možné použít příklad vývojářů ze zpravodajství iHned.cz, kteří dělali internetovou aplikaci na spočítání dojezdových časů pražské MHD. Ta má přes 3 000 zastávek, tedy někde kolem pěti milionů možných spojení. A každé spojení je hledání cesty v grafu, kde můžeme přestupovat i po ulicích pěšky. To celé potřebovali spočítat čtyřikrát – ve špičce a mimo špičku, před a po změně jízdních řádů. Jedno spojení se počítalo řádově sekundy, takže na vlastních serverech by novináři čekali přes půl roku na výsledek. A proto se rozhodli využít cloud od Amazonu, kdy za týden běhu servery napočítaly přes 9 měsíců compute time. Celý tento výpočet je stál 800 Kč. Rychlé i ekonomicky výhodné! A takových příkladů s dalším rozvojem cloudu stále přibývá.

Pokud jde o nevýhody využívání cloudových poskytovatelů je to především vaše závislost na internetovém připojení, toto ovšem platí zejména, pokud byste cloud využívali jako náhradu vnitropodnikových serverů. Taktéž se jako argument uvádí bezpečnost dat v něm uložených, poslední průzkumy však ukazují, že díky častým útokům na cloudová datacentera jsou vaše vlastní servery podstatně hůře zabezpečeny než jejich ekvivalenty patřící specializovaným provozovatelům. Totéž platí o výpadcích, poskytovatelé mají na rozdíl od vaší firmy několik datacenter rozmístěných po světě, takže ani živelná katastrofa neznamená ztrátu dat. Otázkou je pouze co se děje s vašimi důvěrnými daty umístěnými do cizích rukou. Provozovatelé proto mají nejrůznější certifikace pro manipulaci s citlivými informacemi. Komplikace nastávají, pokud vaše data nemohou opustit z nejrůznějších důvodů geografické území státu. Pak je třeba hledat mezi lokálními dodavateli, kterých na nejvyšší technikcé úrovni není mnoho. Dobré je připomenout, že po právní stránce náleží rozhodnutí o případném vydání dat policii, soudům státu ve kterém datacentrum leží, což může být ale v některých státech s vysokou mírou korupce výhoda. 

Zdá se tak, že největší viditelnou slabinou jsou finance, pokud byste se rozhodli cloud využívat dlouhodobě v řádech let, protože je v ceně zahrnut i potenciál pro pokrývání výkonových špiček. Pokud se na cloud podíváme i z druhé strany je zde poměrně velké riziko zneužití tak velkého a levného výkonu k útokům na jiné subjekty nebo například k prolamování hesel hrubou silou. Tyto kroky jsou v současnosti sledovány poskytovateli, kteří různými metodami sledují aktivity a vstupní čí výstupní provoz.

Cloud tak pokrývá současný trend na vysokou specializaci firem, kdy outsoursing nahrazuje vnitřní služby, které nejsou předmětem podnikání. Má velké množství výhod a několik nevýhod. Jesti se vám jeho používání vyplatí záleží na technicko-ekonomické analýze. Dá se však velmi rychle zahájit jeho používání, čehož u konvenčních postupů nelze dosáhnout.

Žádné komentáře :

Okomentovat

Dotaz, připomínka, oprava?
(pokud máte problém s vložením příspěvku, vyzkoušejte to v prohlížeči Chrome)