2015-05-21

Instalace GUI na Windows Server Core 2012

Tak se mi podařila pěkná zlotřilost - po odebrání role (demotaci) řadiče domény Active Directory se mi z mého serveru vytratilo také GUI prostředí, respektive zůstalo v něm až do doby, než jsem provedl restart po patchování aktualizacemi.

Když ponechám stranou fakt, že se nemám ponětí, proč se odinstalovalo také grafické prostředí a to, že jsem po tomto výrazném zásahu server nerestartoval automaticky: Co s nastálou situací, která se stala samozřejmě v nejnevhodnější okamžik?

Předně zjištění, že se server objevil v Server Core instalaci. To se kromě deterministických metod dá poznat podle toho, že je k dispozici pouze příkazová řádka (cmd) a chybí PowerShell. Z této příkazové řádky jde pak spustit pouze několik základních konzolí pro správu. 

Ulita sconfig podobná IBMáckému Smittymu
Na internetu je mnoho návodů, všechny ale vycházejí nikoliv z edice Server Core, ale z Minimal Server Interface, kde je k dispozici PowerShell, který ovšem v Core verzi chybí. (moc nechápu proč, ale asi je to ze způsobu interpretace PowerShellu v operačním systému) Nelze tedy použít metody s příkazem Install-WindowsFeature!

Nebudu to dále zdržovat. Do blikající konzole vložte následující příkaz: (zdroj)
Dism /online /enable-feature /featurename:Server-Gui-Mgmt /featurename:Server-Gui-Shell /featurename:ServerCore-FullServer /featurename:ServerCore-FullServer /featurename:NetFx4 /featurename:NetFx4ServerFeatures /featurename:MicrosoftWindowsPowerShell /featurename:MicrosoftWindowsPowerShellRoot

Ten doinstaluje všechny komponenty grafického rozhraní a po restartu se server rozjede v plně grafickém režimu.


Vsuvka: 
Error: 50
The operation is complete but Server-Gui-Mgmt feature was not enabled. A required parent feature may not be enabled.
...znamená, že je třeba použít výše uvedený příkaz v celé délce i s podružnými fíčurami. Z fóra uvedené 2 mi plně nestačily.


P.S. možná vám takový přístup přijde laxní a máte pravdu. Tento postup jsem aplikoval na svém domácím serveru, kde nebyl ovlivněn žádný zákazník. V práci si dávám podstatně větší pozor...

Žádné komentáře :

Okomentovat

Dotaz, připomínka, oprava?
(pokud máte problém s vložením příspěvku, vyzkoušejte to v prohlížeči Chrome)