2015-05-11

Grafická karta NVIDIA GeForce GTX780 Ti a napájení

Dostala se mi do rukou grafická karta GeForce Gigabyte N78TOC-3GD tedy v úpravě s ventilátory WindForce. Protože se instalovala do staršího počítače, respektive do 2 roky starého herního počítače, ověřoval jsem před koupí dostatek větví napájení, což se ale ukázalo jako nedokonalé.


Uvedená grafická karta má napájení v kombinaci 8 + 8 pinů, které musí být elektricky zapojeny, jinak se karta nerozjede a zahlásí chybovou hlášku!

Please power down and connect the PCIe power cables for this graphic card.

Toto zapojení karta NE: respektive jde o revizi 1.0

Správně je toto: revize 2.0, kterou jsem zakoupil na Alza.cz



Z internetových obrázků jsem se nechal unést, že je kombinace 6 + 8  a radoval se, že mám v počítači všechny potřebné větve. Jak překvapen jsem byl v okamžiku, kdy se mi zobrazila chyba v POSTu.

Jak z toho ven? Na všechno existuje redukce, proto jsem trapně zakoupil (namísto vlastní tvorby), tento stylový kablík, který je z elektrického hlediska dobrý akorát na vyhoření, nicméně splní požadavek na připojení všech pinů:
AKASA kabel AK-CB052 redukce PCIe na PCIe 2.0 - 6pin na 8pin
a vypadá následovně:

Po jeho použití se již karta připojí bez obtíží. Nezapomeňte si proto ověřit verzi karty nebo alespoň přiobjednat příslušenství, pokud nemáte dostatek větví napájení ze zdroje.

4 komentáře :

  1. Nebylo by z tohoto pohledu lepší koupit redukci z 4pin molexu? Takové redukce jsem viděl a možná by to bylo trochu bezpečnější oproti vyhoření..
    Jen nevím jestli jsou z molexu i na 8 piny..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, takové redukce se dokonce přikládají ke grafickým kartám. Musíš si tam ale dát pozor na jejich správné zapojení do napájecích větví (abys rozumně rozložil těch až 50W přes jeden konektor). Tak proč nevyužít vyhrazené větve a použít jen redukci...?

      Navíc ona ta oficiální 8 pinová větev používá přesně totéž. Tedy je 6 pinová a 2 "země" se jen rozbočují...

      Vymazat
    2. Tak to pak jo. Toho jsem si nevšiml, že 8pin v 6pin má jen 2 země navíc. To pak nechápu k čemu jsou, protože ve zdroji se stejně všechny země spojí. Ale díky :)

      Vymazat
  2. Tohle sem přesně potřeboval vědět jakou redukci. Díky moc za informace

    OdpovědětVymazat

Dotaz, připomínka, oprava?
(pokud máte problém s vložením příspěvku, vyzkoušejte to v prohlížeči Chrome)