2014-02-12

Atola HDD Capacity Restore Tool

Dostal se mi do rukou externí disk Verbatim 53071 1TB ve kterém dříme 2,5" SATA disk výrobce HGST. Problém byl v rozbitých oddílech, které USB 3.0 mechanismus asi nedokázal skousnout. Připojil jsem tedy disk přes jiný konvertor na USB 2.0, zrušil oddíly a vytvořil jeden nový velký oddíl.

Poté jsem se rozhodl otestovat povrch. Připojil jsem disk SATA kabelem k PC a od té doby jsem jej stabilně viděl jako disk s kapacitou 32 MB. Naštestí existuje na internetu dostatek návodů, které všechny vedou na jeden článek Atoly. Popisuje, jak odemknout / opravit velikost disku.

V mém případě došlo k nějaké variantě "HPA" zamčení. Nepomáhalo nic (jiné PC, jiné připojení), včetně software HDD Capacity Restore. K tomu se ještě dostanu. Nakonec se podařilo velikost obnovit opětovným připojením k desce, která problém způsobila. Zajímavé...

Co jsem chtěl dodat k programu HDD Capacity Restore:
  • permanentně jsem se potýkal s hláškou "error opening driver", jak na železe Windows 7 i 8.1, tak ve virtuálních strojích XP. Pomohlo až připojení k Windows XP běžící na železe (tedy přímo na počítači)
  • program mi nefungoval s USB náhražkami pro připojení 2,5" disků. Korektně byl vidět až když byl připojen SATA kabelem k základní desce stolního počítače.
  • jak jsem zmínil výše, vlastně mi nepomohl.
Tento článek-nečlánek asi váš problém nerozsekne, nicméně možná vás navede správným směrem.

Žádné komentáře :

Okomentovat

Dotaz, připomínka, oprava?
(pokud máte problém s vložením příspěvku, vyzkoušejte to v prohlížeči Chrome)