2017-10-14

Strategie nákupu letenek Ryanair, Wizz, ČSA

Na nesčetných stránkách se dočtete, jak kupovat levné letenky, případně i tipy na nákup na konkrétní spoje. Samo o sobě je to věda a čas strávený na hledání levné letenky se může rovnat i částce za kterou by se dalo vydělat i na letenku nezlevněnou, ale přesně o tom nechci psát.


Poměrně často se mi stává, že vím, na které trase letenku potřebuji a také jsem značně omezený termíny, kdy mohu cestovat. Při posledním výletu jsem měl dokonce pouze jeden spoj, který jsem mohl použít, a proto do hry o nákup vstoupil naprosto nový faktor. 

Klíčová byla otázka, kdy koupit letenku, která není za cenu, kdy bych ji chtěl okamžitě mít namísto obvyklého, "je to drahé, najdu si něco jiného". Odpověď zní, dlouho předem nebo velmi těsně před odletem. Má zkušenost platí pro lety po Evropě.


Obecně se mi potvrdilo, že letenky koupené velmi brzo (půl rok až 3 měsíce předem) mohou být na polovině ceny později. Později je především myšleno 1–2 týdny před odletem, tedy v čase, kdy většina lidí dotahuje své rozhodnutí cestovat a zároveň, pokud jej učiní, chce mít jistotu, že poletí. V tom čase jsou letenky nejdražší. 


Naopak v momentě, kdy je příliš těžké najít nové pasažéry na linku a letadlo ještě není plné jsou letenky nejlevnější. V mém pozorování jsou to 3 až 2 dny před odletem. Obvykle se to projevuje propadem ceny. V den odletu ceny opět narostou na vysoká čísla a někdy padají naposledy desítky minut před odletem.

Dostal se ke mně také způsob, že někdo na místo sezení v obýváku sedí připravený na letišti (případně bydlí kousek) a v případě, že cena jakéhokoliv letu spadne, tak prostě vyrazí. Tuto metodu jsem nezkoušel a nejsem si ji také jistý, protože možnosti check-in se uzavírají cca 2,5 hodiny před odletem...


Ryanair.com

Nicméně nechci tvrdit nějaká dogmata, jen dodávám svou zkušenost s nákupem letenky TMP-BUD-TMP v časové posloupnosti a udělejte si obrázek sami.

5 měsíců do odletu

dva týdny do odletu

týden do odletu (změna ceny během dne)

6 dní do odletu 
zpáteční let na zítřek (75€)

Wizzair.com

S bývalým MALÉVem jsem letěl již mnohokrát a na rozdíl od Ryanairu je mám rád, nedovolují sice dvě "zavazadla" na palubu, ale používají evropské Airbusy a jejich interiér nevypadá jako pouťová atrakce. (I když nemají WiFi onboard u Norwegianu.)

Letěl jsem relaci KTW-BVA-KTW, zatímco zpáteční letenku jsem za 10 € koupil okamžitě, cestu tam jsem si musel rozmyslet lépe. Právě zde jsem vysledoval, že pokud ještě letenku nemáte na 3 dny před odletem cena spadla o méně významnou část. Screenshoty jsem však bohužel smazal před vlastní realizací tohoto příspěvku.


ČSA + Norwegian

S těmito společnosti létám překvapivě často na trase PRG-HEL a zpět a nevysledoval jsem u nich žádné výkyvy v cenách jako u nízkonákladovek. Existují levné a drahé dny, ale jak jednou vidíte cenu, tak s ní lze počítat. Seveřané obecně nežijí slevovými akcemi, a navíc ve střední Evropě máme jinou představu, co je to levný let...


Normální cena za letenku je okolo 65€ jednosměrně. Pozor na fakt, že nejlevnější lety do Finska jsou ty, které přistávají ve Vantě okolo půlnoci, ale na které již nenavazují dálkové autobusové a vlakové spoje! Ubytování v Helsinkách snadno předežene cenu lepší letenky a spaní na letišti je za trest vždy i když ve Vantě jsou spací boxy
Můj článek o cestování mezi Prahou a Helsinkami v angličtině.
V opačném směru jsou nejlevnější pracovní dny odpoledne s příletem kolem 19. hodiny do Prahy, ze kterých se dá bez problému stihnout poslední RegioJet či ČD, tramvají nejezdím.



Slevový kupón a kartičky

Do hry o ceny můžou vstoupit různé věrnostní programy a vouchery. U Wizzu je to členství v klubu, které se na více než 2 letech může vyplatit. Navíc lze nakupovat letenky i mimo platnost klubovného, pokud je koupíte v čase, kdy jste ještě členem. Wizz posílá newsletter u kterého se poměrně často objevují 20% slevy z fixní části letenky při letu z/do nějaké země. Většinou to moc zajímavá nabídka není.


Ryanair nemá žádný slevový systém a jediná možnost jsou slevové kupóny, které je těžké někde získat. Rovněž newsletter není užitečný, většina slev je při kombinaci letu a hotelu, což nedělám, protože to vychází obvykle dráž.

ČSA má program OK plus, který je pro batůžkáře k ničemu – ale můžete mi pomoci sbírat míle zadáním zákaznického čísla 69405245, rovněž Reward program Norwegianu nepřináší signifikantní výhody, ale opět můžete referovat kódem 73909303, pokud vám článek pomohl.


Tolik k mým postřehům o nákupu letenek, protože se mě často někdo ptá, případně také sám občas googlím způsoby, jak vylepšit cenu na spojích, kterými chci/potřebuji letět. Pořád je to docela dobrý systém, doporučuji vás si přečíst pro porovnání, jak komplikované je cestovat přes hranice vlakem.

Doplnění uvítám v komentářích.

Žádné komentáře :

Okomentovat

Dotaz, připomínka, oprava?
(pokud máte problém s vložením příspěvku, vyzkoušejte to v prohlížeči Chrome)