2016-02-19

LED panel Sigma ASC 333 programování

Do rukou se mi dostal RGB LED panel výrobce Sigma s označením ASC 333. V Česku tyto "běžící texty" prodával snad výhradně potravinový řetězec Makro, ale i přes to se jich dá po různých provozovnách nemálo potkat. Nikdy nešlo o vyloženě levnou záležitost a nikdy to nebyl příliš účinný způsob propagace, ale to teď neřeším, protože se snažím pouze o přeprogramování obsahu.


Dostal se mi do rukou pouze samotný panel s krabicí, ale bez jakéhokoliv dalšího příslušenství - tedy bez napájecího a počítačového kabelu a bez dálkového ovladače. Níže popisuji, jak soustavu oživit.


Ke stažení:




Napájení

Je zajišťováno dle návodu trafem 9VAC 3A 40W "DA-068K". Mi to fungovalo i s 9V DC trafem, protože dle odborníka přes elektro je usměrňovací blok až uvnitř spotřebiče, problémem jsou proudy. 


Vzadu na štítku je označen příkon 45W, což je nějakých 5A a to už je fakt hodně. Navíc při mých pokusech se slabším zdrojem si panel bral bezproblému 2A (když neměl, tak se restartoval s pípnutím) a to jsem nevyužíval plně barevných režimů! Problém dostatečného napájení tedy vede k notebookovému trafu...


Připojení k PC

Nejprve je potřeba si vyrobit kabel MAS-0090500. Na jednom jeho konci je telefonní konektor RJ-11, na druhém sériový port DE-9F. Oba jsou to standardní konektory, které se vám doma pravděpodobně povalují, takže stačí se štípačkami otevřít nějakou svou skrýš... 


Na obrázku vidíte půlku kabelu z instalačního balíčku modemu od O2 a druhý konec je nějaký netradiční konzolový kabel k modemu s RS-232 a etheretem.


Zapojení pinů jsem provedl podle obrázku na německých stránkách a shledávám jej funkčním k propojení posloužila elektrická čokoláda.

Spojení s PC

Teď budu poněkud skákat v tom, jak jsem postupoval, ale ať má text logiku. Kam připojit část do panelu je jasné - je tam pouze jeden konektor. Kam ale s částí do PC? Musíte použít COM port fyzického počítače!!!


První věc, kterou jsem totiž provedl bylo, že jsem použil USB-COM převodník, jenže s ním to nefunguje. Přes kabel totiž probíhá flashování EEPROM paměti v panelu a ta potřebuje vyšší napětí a stabilnější proud k tomu, aby se přepsala a to z 5V USB nedostanete. Nejvýše se mi podařilo původní panel vymazat, ale zapsat do něj už ne.


Přeprogramování

Další výzva byl software. Našel jsem na programové vybavení SignWork ASC226 / ASC333 na uložto.cz, ale to nešlo na Windows 7 nainstalovat, protože se zaseklo na první obrazovce s textem, kde nelze odkliknout OK, kterým instalace pokračuje:
Setup cannot install system files or update shared files if they are in use
Software je totiž určený pro 32 bitové OS Windows 95 až XP na čemkoliv novějším nefunguje! Nezapomeňte také na předchozí podmínku, že COM port musí být fyzický a začínáte hledat starý počítač. Těch mám ve svém okolí "naštěstí" dostatek a tak jsem vytáhl Dell Optiplex GX240 s Windows 2003 Server a pustil se do úpravy textů...



Pokud máte fyzický počítač se sériovým portem, ale běžíte na něm nějaké současné Windows, tak můžete ještě použít virtualizovaného OS a propojit s ním lokální COM port. Jak by se to udělalo nastiňují screenshoty z programu VMware Workstation:



Internet of things

Pokud budete o tomto panelu hledat nějaké další informace, pravděpodobně narazíte na článek Michala Altair Valáška (významné osobnosti českého internetu), který reverzním inženýrstvím prozkoumal komunikaci po kabelu a vyrobil DLL knihovnu pro automatizovanou komunikaci s panelem.


Dá se implementovat například v programu v jazyce C# po naimportování do projektu ve Visual Studiu. Uvažoval jsem, jak na panelu zobrazovat aktuální informace z internetu, ale drobným problémem je fakt, že informace do panelu tečou přes COM a EEPROM: přepis je sice snadný, ale i tak lze uvažovat o aktualizaci v řádu spíše minut. 


Navíc musíte používat +/- 12V na GND sériového portu a proto se obávám, že třeba přes Raspberry PI by to nešlo, neboť to jede maximálně na 5 voltech, ale rád se nechám opravit. 

Závěr

Na závěr hodnotím, že se panel podařilo v domácích podmínkách oživit a přepsat. Zdokumentoval jsem jakým způsobem toho můžete dosáhnout také a pak nastínil, jak by se teoreticky mohlo k panelu přistupovat současnými metodami. Jestli máte další zkušenosti, budu rád, pokud se podělíte v diskusi pod článkem.

8 komentářů :

  1. Pro převodník napěťových úrovní kompatibilních s RS232 by stačilo do USB-UART převodníku vestavět obvod MAX232 nebo podobný, který zajišťuje generování napětí +-10 V z napájecího +5 V. Samozřejmě by se to muselo vyzkoušet.
    Vhodný převodník USB-UART: http://www.ebay.com/itm/181847253057

    OdpovědětVymazat
  2. Dobry den, fungovalo by mi toto i na modelu AS 226? Diky za odpoved Pavel

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý den
    Kde se dá stáhnout manuál k SIGMA ASC334
    Děkuji Miloš

    OdpovědětVymazat
  4. hi, could you send me the software for the AS266/ASC333 ? I couldnt get it elsewhere...

    THanks
    Danny

    Danny a ab-sky.de

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. here it is.
      https://ulozto.cz/xNBwF9w8/sigma-asc-333-software-max-win-xp-zip

      Vymazat
  5. Dobrý den, co znamená NO SIGNAL a jak jej odstranit, děkuji

    OdpovědětVymazat
  6. Dobrý den, máte ještě někde ten program SignWork ke stažení. Přes Ulož to už to bohužel nejde stáhnout a nikde jinde jsem to bohužel nenašel. Díky za odpověď

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alternativní stažení přidáno do článku. Je to 32 bitová aplikace, která vyžaduje odpovídající operační system. Dokumentace je v totéž ZIP souboru.

      Vymazat

Dotaz, připomínka, oprava?
(pokud máte problém s vložením příspěvku, vyzkoušejte to v prohlížeči Chrome)