2015-06-09

Acer Aspire E15 SSD, instalace OS, reset hesla, BIOS

Dostal se ke mě kamarádův nový Acer Aspire E15 Midnight Black v konfiguraci E5-551-81YH / NX.MLDEC.001 na kterém stihl během pár dní nepoužívání zapomenout heslo a tak jsem měl možnost si s tímto počítačem trochu pohrát.


Předně je to jediný počítač za rozumné peníze (12 000 Kč), který má několik vlastností, které od notebooku vyžaduju: matný displej s rozlišením 1920x1080 pixelů, numerická klávesnice. Tato konkrétní mutace nemá procesor Intel, který bych tam chtěl, nadruhou stranu za ty peníze je to výborný stroj. Sám ale stále používám Asus N53SV.

Další komponenta, kterou bych ve svém notebooku chtěl je SSD disk. Naštěstí má počítač CD mechaniku, kterou lze vyndat a vyměnit za další disk. Co jsem na internetu nenašel je informace, že výška slotu je 9,5 mm, mechanika je SLIM (nikoliv standardní 12,5 mm) a tak je třeba použít nižší rámeček na výměnu disku. K vytažení a výměně stačí povolit jeden šroubek přístupný ze spodu notebooku. Ideální, neztrácíte záruku! 



Díky reakcím čtenářů doplňuji fotograficky, který šroubek drří mechaniku

Doplněno: pro známé jsem zakoupil další Acer Aspire E15 Charcoal Gray Design 2015 v konfiguraci E5-573-38Z2 a potvrzuji výše uvedené: mechanika výšky 9,5 mm upevněná jedním šroubkem zespodu.


Lze použít rámeček Evolveo DF095, který podporuje výšku 9,5 mm a pak nějaký SSD disk. Osobně nedoporučuju kupovat zbytečně kapacitní disk, ale pouze tak velký, jak je aktuálně třeba, protože ceny v této kategorii padají brutálně rychle dolů a můj disk, jako jeden z prvních, se dožil věku "pouze" 4,5 let. Mým novým uložištěm je OCZ ARC 100 Series 120GB, který doporučuji i do tohoto notebooku. Kompletace je jednoduchá a zvládne ji i laik. Poté zbývá přeinstalovat či rozklonovat aktuální systémovou partition na tento disk.

Ale zpět, prováděl jsem Windows 8 password reset resp. změnu zapomenutého hesla do Windows 8.1 jako lokálního účtu (ne Microsoft account), to jde naštěstí po generace stále stejně. Je potřeba nabootovat Hiren's boot CD - lépe flešku a spustit Mini Windows XP. Flešku ale zapojde do černého USB 2.0 portu! Poté se spustí nabídka ze které vyberete nástroj NTPWEdit, kterým heslo přepíšete.


K samotné změně bootování, boot menu se vyvolává zuřivým mačkáním DEL / F2 při zapnutí, Pak je nutné přepnout bootovací režim do LEGACY módu, neboť s UEFI to nevezme CD natož flešku.

Jelikož notebook má vcelku nevydařený touchpad, povedlo se mi ve zmíněném Mini Windows XP přesunout pár složek v podadresáři Windows tak, že se OS s již známým heslem nespustil. Co teď? Tak je třeba Částečné obnovení systému. Jak ho ale spustit, když Windows nejsou provozní a toto neumožňují? Naštěstí je v BIOSu zmíněná možnost nabootování recovery oddílu pomocí vyvolání zkratkou ALT + F10 během, POSTu, hurá!

Systém je obnovený a běží. Posledním krokem, který doporučuji, je záloha licenčnho klíče Windows 8.1, na to naštěstí stačí portable ulitka RWeverything, ve které sledujte rozlikněte následující položky:
  • ACPI Table button
  • click on the MSDM tab
  • scroll down and in the field Data there is product key

Klíč vřele doporučuji uložit i na jiné místo než je dotyčný počítač. V případě havárie pak půjde systém přeinstalovat svépomocí bez kontaktování supportu Aceru.

To je vše k notebooku, rovnou doporučuji zaregistrovat si Microsoft Account a zprovoznit OneDrive jako primární (zálohované) uložiště. Studenti si pak obratem nainstalují i Office nebo kdokoliv nějaký jiný bonus. A to je už opravdu vše!

5 komentářů :

  1. Diky za super clanek. Ja sam jsem prave koupil tento notebook v konfiguraci E5-573G-526Z a premyslim, ze do nej koupim SSD disk misto nevyuzite opticke mechaniky. Myslis ze SATA je v dostatecne verzi, abych vyuzil maximalni moznou rychlost? I kdyz stejne asi jinou moznost nemam, pokud nechci prijit o zaruku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jako extrémní výkon se z tohoto notebooku nedá dostat tak jako tak, nicméně SSD ten současný hodně zlepšuje, takže bych si ho určitě pořídil. Vzhledem k záruce určitě nejprve do SSD slotu a časem třeba přešroubovat do klasické pozice, nicméně na výkonu by to nemělo jít vůbec poznat.

      Vymazat
  2. Ahoj mam acer v konfiguraci e5-571g-58A2, pořídil jsem si ramecek a SSD disk ale v biosu nemuzu nikde najit abych ho vybral na první bootovaní, proste mne notas necte v biosu disky vlozené pres rameckem misto DVD, po najeti windowsu ze soucasného hdd ale normalne fungují... jak jsi dokazal nabootovat SSD disk v ramecku z pozice DVD? dekuji martin

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud si vzpomínám, tak tam nebyl žádný problém. V čem bych pátral je HDD drive priority a vypnutí UEFI Biosu resp. přepnout ho do Legacy režimu alespoň kvůli testu.

      Vymazat
  3. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat

Dotaz, připomínka, oprava?
(pokud máte problém s vložením příspěvku, vyzkoušejte to v prohlížeči Chrome)