2014-07-01

Asus F3E se nezapíná nebo ihned vypne

Dostal se mi na stůl notebook Asus F3E-AP368E ze srpna 2008, který měl kromě softwarové závady na systému ještě další větší problém.


Počítač se totiž nezapíná. I když je připojen v síti a vše je OK, tak se zapínacím tlačítkem nerozjede. Pomůže zapnutí pomocí prvního tlačítka zleva na kontrolním panelu, kdy se rozsvítí kontrolky, blikne LCD s logem Asus a po několika vteřinách dojde k vypnutí. Problém se liší jen o to, jestli je logo ve správných barvách (šedé) nebo barevně rozjeté (duhové). 

Celý problém se jednorázově vyřeší vcelku snadno tím, že z PC vytáhnete všechny baterie, včetně baterie CMOS, což je CR2032 knoflíkovka, která je pod hlavním krytem. Počkáte několik hodin / dní než se vytratí náboj v čipech a vrátíte zpět. V prvním případě pak notebook bezproblému fungoval několik dní, v druhém případě několik minut, kdy opět došlo ke zmíněnému problému.

Řešením se ukázalo vytáhnout baterii úplně, jenže to pak notebook zapomíná čas, při každém zapnutí natahuje defaultní nastavení a v případě, že máte systém instalovaný v jiném než defaultním řežimu přístupu na SATA disk (AHCI / IDE compatible), pak padá bootování systému. (pro další používání je nutné jej přeinstalovat).

Doplňuji, že baterie měla v obou případech dostatečné napětí a zkoušel jsem více kusů.

Po konzultaci problému s chat support ASUSu dospěli k závěru, že je nejspíše vadný držák baterie a jeho kontakt s MB, každopádně by se měnila základní deska, což se již u tohoto modelu nevyplatí (odhad 4000Kč).

Pokud se vám problém podařilo vyřešit či se projevuje stejně, napište mi to do diskuse.

1 komentář :

  1. Dobrý den, rád bych se zeptal když mi ani tnb.tohoto tipu nerozběhne ani přes tyto typi ani přes sít ani při vytažení baterky. zdroj mam funk.baterie mam 3

    OdpovědětVymazat

Dotaz, připomínka, oprava?
(pokud máte problém s vložením příspěvku, vyzkoušejte to v prohlížeči Chrome)