2013-11-03

Tunisko: Hammamet - Nabeul doprava a MHD

Pro navázání na předchozí článek o ubytování v Tunisku v Hotelu Le President uvádím tento s titulkem dopravy, jelikož posbírat informace o dopravě v této turistické destinaci se z českého internetu ukázalo jako dosti složité.

Klidný pracovní den v Nabeulu

Nejprve úvod do problematiky. Pokud se podíváte na mapu oblasti Hammametu a zorientujete se v poloze hotelu President uvidíte, že se nachází tak nějak uprostřed 2 větších měst - Hammametu a Nabeulu, do obou je to cca 10 km, což je trochu moc pro pěší turistiku, zároveň to však není příliš daleko. V obou městěch jsou "nějaké" památky a obchody s tamějšími zbytečnostmi o které se smlouvá. Především jsem tyto výlety považoval za dobré povyražení namísto vytrvalého ležení na pláži.

Nabeul a všudypřítomné taxíky
A teď k dopravě: Delegátka i papíroví průvodci doporučují jako nejvýhodnější osobní dopravu levnými taxíky. Za tuto cestu to usmlouváte od 4 dinárů. My šli na rovinu s tím, že jedeme za 5 a řidič nás vzal. Záleží zde však jako všude na vzhledu a starší pár už jel za 7 dinárů. Taxíky jsou všude a je jednoduché jimi cestovat, neboť názvy hotelů zde fungují jako adresy.


My však chtěli vyzkoušet zajímavější způsob přepravy a tou je veřejná hromadná doprava. Vzhledem k poloze "u trati" jsme zamýšleli cestování (příměstským) vlakem. Bohužel, pískání vlaku max 4x denně a neexistence jízdních řádů tak nějak vyloučila jeho použití. Nicméně jednou se mi ho podařilo alespoň vyfotit a to jsem přes koleje chodil téměř denně.



Podle prázdného nádraží poznáte, že vlak pojede za hodně dlouho.
Pokud je na něm plno, pak to znamená, že vlak přijede do 2 hodin.
Jako nečekaně použitelný způsob dopravy se ukázal autobus. Konkrétně linka jezdící mezi Nabeulem a Hammametem-Yasmmine. Je docela snadné tento spoj rozpoznat, neboť jsou to jediné kloubové autobusy, které místem projíždějí + jsou označeny logem dopravce S.R.T.N.G. Zastavují vždy u červených označníků, které jsou ovšem různě zamaskovány třeba umístěním na sloup. U těchto označníků nezastavuje nic jiného, takže se nedá moc splést. Směr jízdy však musíte odhadnout sami, neboť cedule ve vozech řidiči zásadně neotáčejí. Interval linky je 30 minut, jízdní řády však neexistují.

Autobusy obsluhující trasu Nabul - Yasmmmine


Nastupuje se zadními dveřmi, kde také sedí průvodčí a vydává lístky z termotiskárny podle požadované destinace. Tarif je však jednoduchý, cesta se totiž rozkládá na dvě poloviny. Z Nabeulu do Hammametu a z Hammametu dále do Hammemetu-Yasmmine. Pokud tedy cestujete "půlku" v jakémkoliv směru, pak dospělá jízdenka stojí 0,520 TND. Pakliže jedete z konečné na konečnou, je cena 1.040 TND za osobu.

Zastávka Mreaka
Něco jako jízdní řád


Tím se ovšem dostáváme k druhému problému a tím je určení zastávky, kde chcete vystoupit. Většinou stačí říct průvodčímu město tedy Nabeul, Hammamet nebo Yasmmine. Zastávky po cestě existují, ale pro turistu nejsou zajímavé. Pro určení výstupní stanice na cestě zpět si přečtěte výchozí stanici na vydaném lístku. Pro hotel President je to Mrazka, která je vzdálena 10 minut chůze.

Hammamet: Kousek dále je zastávka pro zpáteční cestu do hotelu
A jak poznat kde fyzicky vystoupit? Žádný luxus v podobě informačního systému ve vozidle nehledejte. Pomůže GPSka v mobilu, nebo předchozí příprava na hotelové WiFi u Google map a koukání z okna. Rád bych vás také upozornil na to, že městem Hammamet projíždí tento autobus asymetricky, směrem od Mrazky projíždí horním cípem tak, že pokud chtete do mediny, pak je nutné vystoupit na prvním rondelu, nebo někde po této trase. Cesta zpět je jednodušší, autobus staví v centru na pobřeží právě mediny.

Meziměstský autobus do Tunisu
Autobusové nádraží v Tunisu
V původním plánu jsem také uvažoval nad výletem do Tunisu autobusem nebo vlakem a to na vlastní pěst. Nevím, jakou máte znalost arabštiny, ale raději bych to nedělal. Do Tunisu se totiž dostanete snadno, popisky jsou v latince a tak nějak se předpokládá kam chcete jet, nicméně budete mít nespíše problém s cestou zpátky. Tuniské autobusové nádraží je vcelku velké a jezdí tam spousta autobusů, které bývají označeny jen arabsky. Přilehlé vlakové nádraží má zhruba tentýž problém.





Dalším druhemm dopravy jsou "luagy", tedy dodávky převážející více lídí současně. Podle barvy a pruhu se rozlišuje jak daleko jede, nicméně vždy je to o domluvě. Osobně jsem tento dopravní prostředek nepotřeboval. Při pohybu na cestách mě zaujal rozdíl v RZ vozidel, značky s černým podkladem jsou běžnými, modré značky pak patří vozidlům z půjčovny.

Dodávkové taxíky - luagy
Všimněte si rozdílu v barvě SPZ
Abych nezapomněl, v Tunisu jezdí také tramvaje. V rámci programu fakultativního výletu jsem se jimi však nesvezl.





Dva vozy jsou spojeny "PX", toto je prostřední článek



Problematiku z globálního pohledu popsal docela pěkně taky Yuhů.

Odstavné vrakoviště autobusů
Cestovky a jejich autobusy z muzea v Kartágu
Letiště v Monastiru
Budu rád, pokud mě v diskusi níže doplníte svými zkušenostmi po návratu z dovolené.

Kam dále?


Žádné komentáře :

Okomentovat

Dotaz, připomínka, oprava?
(pokud máte problém s vložením příspěvku, vyzkoušejte to v prohlížeči Chrome)