2013-01-17

Návod, jak nahrát knihy do Kindle

Noví vlastníci čtečky Kindle obvykle tápou, jak své zařízení oživit a jak jej naplnit knížkami. Po poměrně častých dotazech jsem se rozhodl toto téma trošku osvětlit formou jednotného příspěvku. Aktualizováno 1/2024.

Co na tom lze číst? Všechno, co je text: Knížky jsou zejména ve formátu ePub (dříve také mobi), ale také dokumenty v TXT, DOC, PDF... Nejhorší variantou jsou naskenované stránky ve formátu obrázku.

Kde najdu knížky? Záleží, o jaké téma máte zájem. Snadno je lze koupit na v online knihkupectvích při nastavení filtru na elektrické knihy. Případně je také mají v knihovnách. Stáhněte si cvičný ebookový soubor do počítače třeba z webu knihovny (třeba tuto).



Další místa k pořízení knih: Amazon, Kosmas.cz nebo třeba i na Alza.cz. Uvidíte, že to není žádná věda...

Jak dostat knížky do čtečky a texty? Je několik možností:
  1. Nahrát na Amazon přes webovou stránku
  2. Poslat si je do čtečky emailem.
  3. Přetáhnout je pomocí kabelu.
  4. Doplňkem z webového prohlížeče.
  5. Nahrát si je tam přes Dropbox
  6. Koupit si je na Amazonu, který je se čtečkou přímo propojen.

Pomocí SendToKindle: Webová stránka určená pro jednoduché nahrávání dokumentů do Kindle je na adrese amazon.com/sendtokindle. Přihlásíte se tam stejně jako do čtečky Kindle pokud máte účet. V roce 2023 je to nejpohodlnější cesta.
 
Pomocí e-mailu: Pokud jste si čtečku zaregistrovali, pak jste získali i emailovou adresu uzivatelske_jmeno@kindle.com. Ta slouží pro doručování příloh zprávy do vaší čtečky pomocí bezdrátového připojení. 


Předtím však ještě musíte svou stávající emailovou adresu povolit v seznamu oprávněných adres (aby na čtečku nechodil spam). To se provede jednoduše v levém panelu "MYK" pod položkou "Personal Document Settings", kde kliknete na "Add a new approved e-mail address".


Nyní vám už budou doručovány dokumenty zaslané pomocí emailu. Obvykle nechávám předmět a tělo zprávy nevyplněné, pokud však máte PDF soubor určený na formát A4, tak se obvykle špatně prohlíží. Když ale napíšete do předmětu zprávy slovo "CONVERT", tak je dokument strojně upraven pro čtení na A5 formátu čtečky Kindle.

Výhoda předávání dokumentů emailem v tom, že pak můžete číst i na jiných zařízeních než jen Kindle. Já například na svém smartphone čtu večer v autobusech přes Kindle aplikaci, protože na Kindle bych neviděl. Po připojení k WiFi se dočtená místa v obou zařízeních automaticky srovnají zásluhou sdílení pozic. Nevýhodou je pak to, že vaše dokumenty jsou někde uloženy a nemáte je plně pod kontrolou.

Použitím USB: Stará metoda z roku 2012. Je to méně pohodlné, je to však řešení v případě, kdy nemáte k dispozici internet. Potřebujete k tomu nainstalovat program Calibre do svého PC a kabel s koncovkou microUSB. Naštěstí je tento nástoj zadarmo a podporuje mnoho platforem. Stahujte jej odtud


Jeho ovládání je částečně intuitivní, takže jenom ve zkratce. Přidáte knížku do své knihovny v programu Calibre. Připojíte Kindle a dokument buďto převedete na formát, který čtečka ovládá nebo jej tam rovnou odešlete. Kniha se pak zobrazí ve výpisu nových souborů na první stránce.

Přímo z internetu: Tuto volbu jsem si v jeden čas velmi oblíbil. Stačí mít otevřený příslušný dokument a jen pomocí doplňku do Mozilly popřípadě Chrome se obsah přesune do čtečky. Po Amazoňáckém doplňku "SendToKindle" se rozhlédněte tady.



Odesláním z Dropboxu: Tato možnost už pravděpodobně nefunguje. Je pravděpodobné, že Dropbox už používáte jako uložiště pro své soubory v počítači či telefonu. Doplňková aplikace do této služby zajistí, že cokoliv umístíte do speciální složky v počítači, tak se plně automaticky objeví i na vašem Kindle. Pokud bezplatné uložiště Dropbox ještě nemáte, tak si jej můžete s bonusem více místa zdarma zařídit přes tento odkaz.
 
Zakoupením na Amazonu: Tuto metodu preferuje Amazon, je to jednoduché, koupíte si knížku na webu a bác objeví se ve čtečce. Tituly jsou většinou anglické. Je zde výhoda nastavení si rodinného sdílení, takže jednou zakoupená knížka se objeví i na čtečce rodiných příslušníků mají-li svůj vlastní účet či čtečku.

To je snad vše, co by měl začínající uživatel vědět o přenosech souborů. Je jistě mnoho dalších témat z této oblasti, která by se hodila shrnout a tak doufám, že se mi to podaří v některém z dalších článků. 

Na případné dotazy odpovím v diskusi níže.

13 komentářů :

  1. MOCKRÁT Vám děkuji za podrobný popis toho, jak knihu do Kindlu uložit. Už jsem byla zoufalá! Váš příspěvek mi moc pomohl

    OdpovědětVymazat
  2. Také bych Vám chtěla poděkovat za tento článek, který mi opravdu pomohl s prvotními nesnázemi s nahráváním souborů do čtečky...

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý den,
    potřebuji radu - přes USB kabel knihu mám ve čtečce, ale při otevření je tam pouze 1/3 knihy - co dělám špatně - děkuji

    OdpovědětVymazat
  4. Zdravím, pořád mi to nejde :(

    OdpovědětVymazat
  5. Dobrý den, prosím o radu - nelze mi nahrát pdfko do čtečky - nahrávám přes kabel do složky "documents", ale ve čtečce se neukazuje. A když to zkusím přes Calibre i s převedením do mobi, tak tam jsou kostičky apod. místo písmenek s háčky a čárkami... V případě nahrání přes Calibre bez převedení se soubor ve čtečce opět vůbec nezobrazuje.
    Děkuji!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Emailem si to PDF nelze poslat?
      Na zmenšení a optimalizaci PDF doporučuji jednoduchou ulitku Kindle2PDF.
      V případě převodu přes Calibre, doporučuji věnovat pozornost nastavení onoho převodu, jelikož se někde ztrácejí informace nebo znaková sada.

      Vymazat
  6. Dobrý den,
    píšu po delší době, co byl tento článek uveřejněný, ale mám konkrétní problém a dotaz: jak je to s funkčností book-drop v roce 2016? Podařilo se mi ho založit, přidat do Amazonu mailovou adresu, ve složce Dropbox vznikl adresář apps/book-drop. ale nic se mi z něj do účtu Kindle nepřeneslo. Když jsem si to pokoušel projít ještě jednou, nahlásilo mi to chybu: "504 Gateway Time-out". Mení tohle regionálně omezené? Děkuji, P.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, článek je stále aktuální a doplněk BookDrop je stále funkční resp. stále jej bez problému používám. Co mě napadá je, zda-li jste je povolil zasílání zpráv z doplňku do vašeho Kindle v Amazon MYK. Chyba s číslovkou 504 znamená obecně chybu na protější straně, nemůžete s ní tedy nic dělat.

      Vymazat
  7. Dobrý den, prosím o radu. Najednou se mi v Kindle paperwhite nechtějí zobrazit knihy. Ať je tam dám přes Calibre, přes kabel nebo i mailem, knihy se mi ukazují v PC paměti čtečky, ale čtečka je nenajde a nenačte. Čtečku mám 2 roky a vůbec netuším, co to může být. Přivítám jakoukoliv ralínadu. Moc děkuji Pav

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den,
      zkopíroval jsem knihy z PC do čtečky podle tohoto navodu. A jsou tam. Zdraví Michal

      V počítači, ve správci souborů (např. Průzkumník, Total Commander atp.) otevřete příslušnou složku, která tento stažený soubor obsahuje (většinou se jmenuje Stažené soubory, popř. Stahování)

      připojte čtečku kabelem k vašemu počítači

      připojená čtečka se ve vašem počítači zobrazí jako nový externí disk. Když jej otevřete, najdete na něm mimo jiné adresář s názvem Documents

      překopírujte do tohoto adresáře stažený soubor

      odpojte čtečku od počítače

      Vymazat
    2. Zdravím, mám tento problém: přetáhnu knihu ve formátu mobi do Kindlu, v kompu v průzkumníku to vypadá, že tam je, odpojím kabel a ve čtečce ji nenajdu?! Co s tím? Děkuji za radu

      Vymazat
  8. Dobrý den. Chtěla jsem si pomocí kabelu přes USB přehrát z dokumentu (kam si stahuji koupené e-knihy)další knížku, jak jsem dělala doposud. Vůbec se mi nechce v počítači rozpoznat usb kabel, kterým mám čtečku připojenou k pc, přestože dělám vše stejně. Čtečka je nabitá a i jsem ji restartovala. Děkuji

    OdpovědětVymazat
  9. Dobrý den, koupila jsem si čtečku Pocketbook Touch HD 2 a nevím, jak docílit toho, že když si knihu přejmenuji(např. přidám si u série číslo dílu), aby mi to ve čtečce zůstalo, jak jsem chtěla. Číslo dílu mi zůstane třeba jen u wordu, ale u mobi nebo epub ne. Mám též stažený Calibre, ale je zřejmě jen pro Kindle. Děkuji za odpověď

    OdpovědětVymazat

Dotaz, připomínka, oprava?
(pokud máte problém s vložením příspěvku, vyzkoušejte to v prohlížeči Chrome)