2011-09-29

Evidence jízdních kol Ostrava

Pokud máte aspoň trošku dražší jízdní kolo, pak jistě oceníte, že i v Ostravě funguje registrování bicyklu u městské policie. A protože podrobnosti k této akci nemá MP vyvěšené ani na svých stránkách, navštívil jsem služebnu, kde mi řekli více. Pro větší názornost popíšu celý postup mého průběhu.



Na služebně v centru (Zámecká) mi strážníci sdělili, že registrace do evidence probíhá na přestupkové centrále v Ostravě-Svinově (náměstí Dr. Brauna 369/6). Tuto činnost má na starosti konkrétní paní, takže na jistotu se trefíte od 12ti do 15 hodin. Pokud se telefonicky doptáte, je možné, že bude paní na služebně déle (do 17) - jako v našem případě - a tak jsem si zařazení vyřídil v 4 hodiny odpoledne. Telefon na služebnu je 599 414 233. Pozn. oddělení se bude stěhovat právě na ulici Zámeckou, pak by se všechny úkony spojené se zápisem do evidence prováděly tam.

Když jsem dorazil bylo nutné nejprve vyplnit papíry. Konkrétně jsem byl požádán o občanský průkaz a podepsaní souhlasu o uchovávání informací. Dále jsem byl požádán o předložení nákupního dokladu ke kolu (v případě, že ho nemůžete najít poslouží čestné prohlášení), tento doklad je pak na místě ofocen a přiložen ke kartě kola.

Po vyplnění papírů následuje vyfocení kola a fyzické zkontrolování sériového čísla a doplnění dalších údajů o použitých komponentách. V tomto směru bych všem doporučil než podstoupí registrování, aby provedli odbahnění kola a odstranění všeho nezbytného, co tam obvykle nemáte - v mém případě zadní tašky (rámová nevadí). Pro větší technickou správnost jsem paní ještě předal seznam komponentů na kole (stejně to mám v Excelu kvůli servisům), ale to je jen "bonus".

V tomto momentě mi bylo doporučeno místo, kam si nalepit obdrženou nálepku. Samotná nálepka je na papírovém základě, takže jsem si ji hned doma přelepil izolepou, protože jinak při prvním deštíku hned sleze. Pokud by slezla, pak mám dát vědět "centrále" a dostanu novou.

Celý úkon nemohl trvat déle než 20 minut, mám lepší pocit z bezpečnosti o své kolo a taky tu suprovou nálepku! Pokud by se snad stalo, že mi bude kolo ukradeno, bylo mi řečeno, že vše se hlásí policii státní a pak i městské, která pod jednacím čísle spojí vyšetřování s registrací.

A na závěr přidám historku, kterou mi paní při registraci pověděla, že pán měl v garáži 4 kola a než stihl poslední 2 zaregistrovat, tak byl vykraden. Zloději se však lekli informaci o evidenci a zaregistrovaná kola nechali na místě a neoznačená ukradli. Takže to snad nebude úplně zbytečné!


Doplněno 2019:
"Vaše jízdní kolo je vedeno v evidenci 10 let. Kolo odhlásíte tak, že zajdete na Integrované bezpečnostní centrum MSK, na ul. Nemocniční 3328/11, Ostrava-Moravská Ostrava. Na recepci s Vámi sepíší přítomní strážníci formulář týkající se odhlášení jízdního kola. Vezměte si prosím s sebou platný občanský průkaz, dále budete potřebovat číslo rámu jízdního kola, barva rámu, výrobce."

4 komentáře :

  1. Skvělá nálepka :)

    OdpovědětVymazat
  2. V cyklisticky vyspělých městech jako je Uherské Hradiště, tento systém odzkoušeli a jako nepoužitelný dávno zrušili. Ale třeba jako ukázka práce MP pro 5 leté dítě by to zabrat mohlo.

    OdpovědětVymazat
  3. Souhlasím s tím, že ten systém není příliš perspektivní. Hlavně proto, že není celorepublikový ne-li celoevropský, otázka je jak probíhá kontrola v bazarech.

    Ale jako další stupeň zabezpečení kola!? Proč ne, ale uznávám, že to všem nemusí přijít užitečné...

    OdpovědětVymazat
  4. Konečně se o tomto způsobu registrace něco objevilo i oficiálně na webu! Čtěte: http://www.ostrava-online.cz/zpravy/mestska-policie-rozsiruje-moznosti-evidence-jizdnich-kol

    OdpovědětVymazat

Dotaz, připomínka, oprava?
(pokud máte problém s vložením příspěvku, vyzkoušejte to v prohlížeči Chrome)